Wind River

84%

Komentáře a recenze 72

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Takovou promrzlou temnou kriminálku nám už bylo dlouhá léta třeba. Taylor Sheridan napsal vynikající scénář podle kterého musela být radost točit. Dialogy mají svou hloubku a postavy působí reálným dojmem. Tomu všemu napomáhá výborný casting a hlavně Jeremy Renner,který opět dokázal,že je ho u Marvel škoda. Pořádný kus práce odvedla také kamera,která nejednou vykouzlila neuvěřitelný záběr a podařilo se jí zachytit krásy Wyomingské přírody. Přestože Wind River po celou dobu nabídne dvě akčnější scény,tak dokáže diváka zaujmout právě psychologií postav a kvalitou samotného příběhu.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Nejlepší je na celém filmu atmosféra, která je opravdu temná a děsivá. I když se děj odehrává za světla je prosě mírně děsivý a tajmený. Atmosféru dokresluje dobrá hudba. Příběh vraždy v odlehlých horských oblatech USA který je podle skutečné události je doslova mrazivý. Chválím.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
10
Agentky FBI od dob uvedení snímku „Mlčení jehňátek“ (1991) v jistém smyslu budí určité sympatie a nejinak je to u tohoto snímku, který využívá veškeré přednosti severských filmů. Tady máme taktéž mladou a nezkušenou agentku, jen ji pro změnu pomáhá místní stopař. Tvůrci se pustili do problematiky indiánů žijící stále v rezervaci, a ta problematika je osvětlena na samém konci filmu. ˇ Zatímco pro všechny ostatní demografické skupiny jsou zpracovány statistiky pohřešovaných osob, pro indiánské ženy neexistují žádné. Nikdo tak neví, kolik jich je pohřešovaných. ˇ Krásná mrazivá krajina vytváří nádherné scenérie bílého ticha, ze které lze plně pochopit psychologii lidí tam žijících. Doprovodná hudba se vyne v souladu s náladou, která se v daný okamžik vyskytuje. Ve sněhu je nalezena mrtvá mladá indiánská žena se znaky znásilnění. Začne vyšetřování, čímž se příběh jeví jako další detektivka v neo-noirovém kabátě. Svým způsobem tomu tak je, ale prostřednictvím právě tohoto případu se dávají najevo hlavně okolnosti, které se z každodenního života mohou změnit v boj. Hovoří se o zapomenutých komunitách, které již dávno začaly zapomínat na své kořeny a samozřejmě o násilí na ženách. U scény brutálního znásilnění zatrne. Samotný konec tak možná naplňuje očekávání. Oko za oko, zub za zub. Je to správná spravedlnost? Tady by spíše bylo vhodnější položit otázku, proč státní autorita nevede statistiky o indiánských ženách. Trest smrti namístě se tak přímo jeví s morální jasností. Nakonec, to už známe z klasického snímku „Přání smrti“ (1974). Snímek tak vyznívá něco jako kino manifest a vlastně je to dobře. Sami denně vidíme, co se ve světě děje. Jedni se až s fanatickým pojetím ochraňují a druzí se ponechávají napospas osudu. Snímek je tak daným námětem hodně k zamyšlení.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Čekal jsem nějakou sofistikovanou detektivku, ale dostal jsem spíš takový thriller s prvky westernu. Žádná velká hra s divákem se nekoná, prostě "tělo, stopy, motiv, vrah" v té nejjednodušší podobě jaké jde. Syrové, mrazivé a Rennerovi snad psané na míru.
muzz
muzz
18 035 bodů
8.5
Skvostná hudba Warren Ellis a Nick Cave. Celému filmu dávám v mezích svého žánru jedno veliké plus!
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Taylor Sheridan je v podstatě u filmu nováček. Po rolích policisty v uniformě číslo 3 se za velmi krátkou dobu etabloval v nejzajímavějšího scenáristu a filmem Wind River i režiséra a producenta, zkrátka autora. Málokdo ovšem ví, že Sheridan už po mnoho let žije v indiánské rezervaci, do které zasadil příběh, který je ve svém konci mrazivě reálný a titulek, že se to všechno stalo, nakonec dostává velmi hořkou pachuť. Casting je mixnutý oskarovým profíkem Rennerem, stále zajímavější Olsenovic dívenkou nebo zkušeným indiánským hercem Grahamem Greenem, které jsou doplněny o naturščikyz rezervace. Film má také výborný soundtrack a hlavní téma skutečně připomíná dující vítr. Mistrovský kousek.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Těšil jsem se jako na málokterý letošní film a ve finále nemůžu říci, že bych byl přímo zklamán. Sheridan znovu potvrdil, že umí vytvářet depresivně izolované fikční světy, v nichž se morální hodnoty přetváří společně se zkušenostmi a přesvědčením postav, k nimž si divák buď rychle najde cestu, nebo se ve světě ztratí společně s nimi. V těchto psychologických měřítkách je scénář sebevědomý a inteligentní, opírající se o samotný akt vraždy jako o jednoduchou symboliku rasismu a nemožnosti vymanit se ze svízelné životní situace. S postavami převážně soucítíme a na jejich cestě jim držíme palce. Bohužel ale film trvá 100 minut, z čehož dobrá hodina je věnována poněkud tuctové výstavbě detektivního syžetu a opakovanému povzdechování nad tím, jak život není fér (což moc neposiluje ani minulost Rennerovy postavy, která zkrátka smrdí klišé na míle daleko), a ve zbytku film pravda přichází s nečekaným a scénáristicky vybroušeným obchvatem, který v podstatě odsunuje dosavadní detektivní linii na druhou kolej a zdůrazňuje ještě více psychologickou depresi, ale v závěru opět potichu vyšumí a trýznivou emocionální ránu nezanechá. Velký palec nahoru každopádně za herecké výkony, práci s chladným zasněženým prostředím, které tak miluji, a za celkový realismus, ústící do autentické přestřelky, která okamžitě aspiruje na pozici kultu. Sheridan musí jako režisér ještě lehce dozrát, a můžeme se těšit na velké věci..
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Taylor Sheridan je herec který se stal scénáristou a napsal filmy jako Sicario a Za každou cenu.A po svém debutu Odporné hře podruhé zkusil dráhu režie. A nevede se mu špatně. S Wind River mám stejný problém jak se Sicariem nebo Za každou cenu- Nepřijde mi tak dokonalé jak všichni tvrdí. Naštěstí má i spoustu pozitivních stránek. Wind River je především One Man Show Jeremyho Rennera. Ten dokáže působit jako akční hrdina avšak dokáže i dojmout a především jeho postava musí bojovat se ztrátou dcery kterou trpí. Elizabeth Olsen mu zdatně sekunduje a každý vedlejší charakter je perfektně obsazen. Wind River má pomalý příběh kterému záleží na postavách a nehustiné atmosféře která ve filmu je. Wyoming je nebezpečné místo kde se může stát cokoliv. Bohužel však moc o detektivku nejde. Případ je v podstatě banální a snadno se vyřeší. A kromě jediné přestřelky si ve filmu není nic co bych si zapamatoval. Celkem účelově to ale vynahradí záběry na přírodu, sem tam záběry na zvěř a tripová hudba. Wind River tak u mně sice tak vysoce nestoupá pořád však dokážu říct, že má nějaké kvality. 3 z 5 pravděpodobně proto, že mi tam něco chybí. Což by se při druhé projekci mohlo (či nemuselo) změnit. PS: Musím se přiznat, že jsem nějak nepochopil význam dvou scén: Scéna kdy Cory najde pumy a Elizabeth Olsen jejíž význam spočívá v tom, že jí indiánská babička říká, aby si dávala pozor aby si při navlíkání kalhot nezařízla tanga- problém je ten, že už je zaříznuté má. Moneyshot. PS 2: Děkuju redakci Moviezone, že jsem film mohl vidět v předstihu.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
7
V mrazivé Americe se teda dějí pěkný zvěrstva... Příjemné obsazení - hlavní "Avengers" dvojice Renner a Olsen, k tomu perfektní lokace. Snad jen tempo mohlo chytnout trošku obrátky.. 75%
M3lios
M3lios
9 141 bodů
8
Mrazivo realistické. Akokeby to vyšlo z pera slávneho Jo Nesba a nie zo skutočných udalostí. Keby takto poriadne natočili aj film Snehuliak vôbec by som sa nesťažoval. Vulgárne ,brutálne ,trochu ofenzívne a hlavne celkom nečakane dobre spracované so zaujímavou zápletkou a síce s jasným koncon no nečakaným priebehom. 84% - Takto vyzerá ukážkovo dobrý film.