Ofélie

63%
Ofélie
Plakát traileru
Královna Gertruda si oblíbí vzpurnou dívku Ofélii, pozve ji na hrad Elsinore a učiní ji jednou ze svých dvorních dam. Ofélie brzy najde zalíbení pro Gertrudina syna, prince Hamleta, milostné a politické intriky dospělých však zhatí šance na bezproblémovou lásku dvou mladých lidí. Hamletův otec je nalezen mrtvý, následník trůnu pojme podezření, že nezemřel přirozenou smrtí, a Ofélie jako jediná ví, že Gertruda byla králi nevěrná. Film Ofélie převypráví slavné shakespearovské drama Hamlet z perspektivy titulní hrdinky.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
2
Hamlet očima Ophelie? Inu, proč ne? Další filmový počin na základě divadelní hry Williama Shakespeara o Hamletovi, pochopitelně s nutnou úpravou. Máme tu nenávist, patřičnou dramatizaci v rámci daných skutků, smrt, která prostě nesmí chybět a krapet té zamilovanosti mezi Hamletem a Ophelií. Děj nemá smysl připomínat. Je to prostě Hamlet. Kostýmní snímek má pro české diváky jedno specifikum a tím je natáčení v Česku. Výprava je nádherná, scenérie překrásné, co filmové okénko, to vyloženě obrázek. Zajímavé však je, že byť je snímek podle Ophelie pojmenován, spíše budí dojem vedlejší postavy. Ani ten Hamlet není středem zájmu. Vlastně tu hlavní postavou není nikdo. Všichni v ději tak nějak jsou, každý má své místo se svým dějovým vývojem. Nikdo nevyčnívá, nikdo naopak není vržen do pozadí. Jedná se spíše o lehkou romantiku ze středověku s narážkami na Shakespearovo dílo cílené spíše pro mladé diváky. Ti starší velice rychle rozpoznají situaci kdo zabije koho, kdo stojí za politickými intriky, jaký bude další vývoj, atd. Nejdůležitější na celém konceptu však je, že Ophelia začne plně využívat své ženské přednosti a začne ovlivňovat nastavené události. Na dnešní dobu je něco takového in, neboť ženské hrdinky jsou nyní hojně představovány na základě indexu o rovnoprávnosti současných filmových příběhů. To by však v tomto případě nijak nevadilo, jako index rovnoprávnosti rasového. Mezi bohatou smetánkou v evropském středověku tu vidíme i lidi tmavé pleti afrického původu a kupodivu i Asiaty. I ten Hamlet tu má přítele s tmavou pletí. To jako vážně? Takovou představu měl Shakespeare o středověku? Ne, k takovýmto politickým vymýšlenostem historie jsem prostě nekompromisní. Tohle můj dojem ze snímku prostě posouvá hodně hluboko. A pevně doufám, že Hollywood nenapadne něco točit o středověku českém. Asi by jsme se hodně divili, kdyby lidé tmavé pleti byli na Karlštejně, mezi Husity či na dvoře Rudolfa II.
avenis
avenis
8 067 bodů
9
... a možná se to stalo právě tak. Tato převyprávěná verze se mi moc líbila, protože působí velmi realisticky. A Daisy Ridley má v sobě tu správnou jiskru. Zmodernizovaná hudba, která stojí na gotických základech přesně zapadá do mírně feministického pojetí ženských osudů. Pernštějn jsem poznala hned při druhém záběru hradních zdí a moc se mi zamlouvalo, jakým způsoben z něj fimlaři udělali hrad Elsinor. Nejvíc mě nadchnuly kostýmy, což je něco, čeho si vždycky hodně cením. Celkově neváhám film doporučit.
kknk2
kknk2
2 949 bodů
6.5
Snímek Ophelia není jediné zpracování Hamleta, které jsem viděla, stejně se nemůžu zbavit nelibosti k této hře. Shakespeare je komplikovaný a když není podán srozumitelně ani ve filmu, stane se, že nevím která bije. Kvalitní herecké výkony však staví pevnou základnu a Ophelia nabízí útěchu také v překrásném barevném vizuálu, výpravě, kostýmech a zajímavé atypické hudbě.

Dodatečné informace

Původní název:
Ophelia (více)
  • USA Ofélie
  • USA Ophelia
  • USA Офелия
Premiéra v ČR:
1. 4. 2024
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
USA
Rozpočet:
12 mil. USD
Tržby:
0,24 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch