Zahradnictví: Dezertér

55%

Komentáře a recenze 18

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
6
Dezertér mne ve všech ohledech bavil více než Rodinný přítel. Natočeno to bylo sice stejně, ale největší plus vidím v tom, že se tentokrát hlavní role ujal Jiří Macháček, který je mnohem lepší herec než Ondra Sokol na kterém stál první díl. Hřebejk dokázal velmi autenticky zachytit danou dobu a pocity lidí, kteří v ní žili. Dezertér je místy opravdové hutné drama, které je v mnoha ohledech drsnější a depresivnější než díl první. Kdyby byl dej více ucelený, tak bych šel s hodnocením ještě o pár procent výše.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Zatím jsem viděl jen dva filmy z trilogie Zahradnictví a musím uznat, že na naše poměry je to velmi slušný počin. Děj se odehrává po válce, kdy se k moci dostali kumunisti a utrpení vzpurné rodiny pokračuje. Jiří Macháček je daleko lepši volbou, než Ondřej Sokol. Příběhově bych druhý díl svou kvalitou dal do jedné roviny s prvním. 5% navíc dávám kvůli Jirkovi Macháčkovi, resp. absenci Ondřeje Sokola.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
0
Já fakt nevím. V podstatě Hřebejkovi pořád fandím, neustále mu nadržuju, opakovaně hledám logická vysvětlení, proč poslední roky dopadá, jak dopadá, a chytám se každého stébla (Učitelka, Pět mrtvých psů) jak hledat naději, že z něj ještě něco vypadne... ale tohle je už neomluvitelné. Tohle je brutálně špatné ve všech ohledech, nehodné lidí, kteří v životě natočili víc než pět minut narozeninové oslavy na mobil. Tady už musí končit smířlivost, je potřeba prostě říct, že tenhle antifilm, ve kterém tvůrci pomalu nedokážou dát k sobě dva záběry tak, aby vytvořily smysl, neměl spatřit světlo světa. Je až fascinující snažit se pochopit myšlenkové pochody filmařů, kteří tomuhle věnovali dny, týdny, měsíce své práce a nakonec to v této podobě pustili do světa. Doufám, že se to bude alespoň jednomu člověku líbit, abych si mohl přečíst, jakou optikou by se teoreticky dalo dojít k tomu, že tohle je legitimně napsaný, natočený a sestříhaný film za miliony, který jde do široké distribuce. Je pro mě vážně nepochopitelné udělat film na profesionální úrovni až takhle špatně, bez jediné vykupující kvality.
avenis
avenis
8 137 bodů
7
Díky Macháčkovi zprvu skoro komedie, pak naprostá tragedie. Tím nekritizuji film, proboha. Lidská tragedie, jak jinak. A jako by to lidem nestačilo, i dnes zažíváme něco obdobného. Konzumenti proti ekologům, jednopohlavní proti LGBT, očkovaní proti neočkovaným, zastánci Ukrajiny proti zastáncům Ruska... Každý rodinný vztah dokáže rozbít ideologie, každou poctivou práci dokáže rozmetat lidská zvůle. Memento mori! (4.10.2022)
knihovna1
283 bodů
8
Dertéra jsem viděla na premiéře. Viděla jsem všechny díly této trilogie. A musím říct že díly mají vzestupnou tendenci. Dezertér mě oslovil nejvíc jako životní příběh - tragedie holiče. Kdy bolševik zlikvidoval celou rodinu. Herecké výkony jsou všech výtečné. Chválím kostýmy, výpravu, scénu, kameru a scénář.