Špína

59%
Špína

Intimní drama z prostředí dospívající mládeže, které pojednává o znásilnění mladé dívky. Děj se odehrává v současné Bratislavě. Jedná se o debut absolventky pražské FAMU Terezy Nvotové. Světovou premiéru si Špína odbyla v lednu na festivalu v Rotterdamu.




Recenze: Špína

Kinobox.cz
50%

Je to možná reálný pohled na jistý segment slovenské mládeže, ale to neznamená, že existuje důvod, proč se na takovou mládež 85 minut v kině dívat a platit za to. A to je škoda, protože film obsahuje velmi kvalitní herecké výkony (především hlavní hrdinka a někteří spolupacienti v blázinci) a několik emocionálně velmi působivých scén.


Pete69
Pete69
29 372 bodů
6.5
Film o dospívající znásilněné dívce. Žádná sláva. Jednié co je děsivé jsou poměry v dětkých psychiatrických léčebnách.. věřím tomu, že to tak podobně je. Neurazí - nenadchne, znovu vidět nemusím. 65%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Film se jmenuje Špína, ačkoliv se obzvlášť vyžívá v krásných měkkých obrazech. Na konci hrdinka prohlásí, že nechce být vnímána jako oběť, ačkoliv během předchozích 70 minut nenabyla jedinou jinou vlastnost. Dávkování informací absolutně nefunkční (nikdy není jasné, kdo vlastně co o situaci ví, nejspíš aniž by šlo o záměr) a chování postav je veskrze nepřesvědčivé (i kdyby se dala překousnout matka a její "ani mě to nenapadlo", to to nenapadlo nikoho z doktorů?). A nakonec obecně vzato vidím cosi až nebezpečného na filmu, který oznamuje obětem znásilnění, že jejich život skončil a nyní jsou zničení na úrovni lidí týraných celý život nebo postižených psychickými poruchami - ostatně už bylo napsáno dost o tom, že velký problém je tlačení obětí znásilnění do pozice těch, kteří musí následky absolutně trpět, místo aby se pracovalo na překonání traumatu - tenhle film nedělá nic jiného, než že maluje ten nejčernější z černých scénářů až trochu ad absurdum.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Tu naivitu po znásilnění bych Nvotové ještě odpustil, víc mě štvalo to znázornění "obyčejné rodiny". Extrém vedle extrému, jen aby to všechno mělo hlubší nebo těžší dopad (postižený bratr, kámoška na dvě věci, učitel úchyl už od pohledu samozřejmě atd)...Bez toho ale pořád zůstavá dost silné drama, hlavně díky scénám na psychině.


Dodatečné informace

Původní název:
Špina (více)
  • Česká republika Špína
  • Česká republika Špina
  • Česká republika Filthy
Premiéra v ČR:
20. 4. 2017
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika, Slovenská republika

Podobné


Powered byJustWatch