Nicota

57%
Nicota
Plakát traileru

Zatímco na diváky Festivalu otrlého diváka letos čeká v kině láska, noční návštěvníci jedné zapadlé nemocnice v Kanadě se namísto toho dočkají jen útoků hory makabrózních brachetických monster a pozvolného pádu do náruče kosmické hrůzy a bolestivé smrti. Pokud vám tahle druhá možnost přijde vlastně zajímavější, rozhodně doporučujeme neminout náš zahajovací snímek Nicota. Pozorní čtenáři Necronomiconu již možná vytušili, z jakých bezbožných končin lhostejného kosmu, hostícího běsy přesahující veškerou lidskou imaginaci, vítr vane. Ano, Jeremy Gillespie a Steven Kostanski z kanadské formace Astron-6 si tentokrát pro inspiraci šli až ke slovutnému H. P. Lovecraftovi. Tvůrci hororových komedií Den otců a Střihač v Nicotě poprvé přistoupili k hororu vážněji. Nevzdali se nicméně svých hlavních inspirací, které vězí v osmdesátkových a devadesátkových žánrových filmech. Nicota nezapírá inspiraci body horory Davida Cronenberga, Johna Carpentera, Cliva Barkera, Stuarta Gordona či Briana Yuzny, ve kterých lidské tělo mutuje do tak groteskních forem, jak to jen latexové speciální efekty dovolí (na rukodělné triky ostatně spoléhá i Nicota sama). Pravověrné Lovecraftovy kultisty zase můžeme ujistit, že pro ně tvůrci připravili velmi inspirativní postupný ponor do nehostinných nelidských dimenzí skrývajících se hned za hranicemi našeho omezeného, chabými pěti smysly vnímaného a nicotného lidského obzoru. (Festival otrlého diváka 2017)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
8
Jedné noci zástupce šerifa přiveze do nemocnice zraněného muže a netrvá dlouho a začnou se tam dít věci vskutku podivné. Krásná filmová vzpomínka na sedmdesátá a hlavně osmdesátá léta, kdy vzniklo přehršel takovýchto hororových snímků právě odehrávající se v nějaké budově, ať šlo o cokoliv. Nemocnice, policejní stanice, obchodní centrum, prostě kdekoliv. Scénáristé a režiséři v jedné osobě Jeremy Gillespie a Steven Kostanski jakoby tímto svým počinem oné době vzdali holt. Už na začátku máme motiv ze snímku ´Přepadení 13. okrsku (1976). Ano, je to scéna příchodu do nemocnice, před kterou okamžitě někdo stojí v hábitech a netrvá dlouho a začne útok. Ve vzpomínaném snímku se jedná o příchod na policejní stanici s vězni, před kterým okamžitě stojí ozbrojení chlapi, kteří zaútočí. A můžeme pokračovat dál. Máme tu motivy ze snímků ´Vládce temnot´ (1987), Re-Animátor (1985), Hellraiser (1987), snad i ´Dům u hřbitova´ (1981), a mnoho dalších. Přívětivé na celém tomto projektu také je, že se použila stará triková škola, takže masky, kulisy a vizuální efekty byly vytvořeny bez současného CGI. Ano, skutečný latex a umělá krev. Tohle prostě v dnešní době nejde jen tak okecat, to se prostě musí vidět. Scénáristicky sice krapet vyzněl dějový guláš, ale atmosféra je tak hustá a obzvlášť v druhé polovině příběhu děsivá, že se může někdo přistihnout, jak si během sledování kouše nehty. A to je samozřejmě vývoj děje předvídatelný. ´Nicota´ je tedy přívětivý krvavý a vcelku i sympatický hororový počin vzpomínající na hororové klasiky režisérů od Carpentera přes Bakera až po Fulciho.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Podobně jako u Don't Knock Twice popová nálož hororových motivů, ale tentokrát za mě bez charismatu, bez zajímavých nápadů, jen rutinní a očekávatelné jak dějově, tak řemeslně, což je u hororu nakonec vždycky to nejhorší.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
2
První třetina (polovina) ještě docela dobrá, pak už těch kravin bylo i na mě moc. Atmosféru to ale rozhodně má, jen tu těch žánrů prostě bylo až příliš.

Dodatečné informace

Původní název:
The Void (více)
  • Kanada Nicota
  • Kanada The Void
Země původu:
Kanada
Tržby:
0,15 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné