Duna

85%
Duna
Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů. Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají? (Vertical Ent.)



Recenze: Duna

Kinobox.cz
80%

Dunu si užijí staromilci, kterým nevyhovují současné blockbustery plné digitálních efektů a rychlých střihů. Villeneuve k realizaci filmu přistoupil jako k obrovské výpravné podívané, která se točila ještě někdy v pozdních 50. letech a na začátku 60. let minulého století (např. Ben Hur z roku 1959, Kleopatra, která vznikla o čtyři roky později). Vystupovali zde sice slavní herci dané epochy, ale spolu s kulisami, hudbou a davovými scénami působili jako jeden celek, při jehož sledování publikum nejednou ztrácelo dech.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8
Duna od prvních trailerů slibovala audiovizuální nářez který vás zarazí do sedačky. Tu jsme díky bohu nakonec taky dostaly, ale to v závěru nebylo vše. Denis Villeneuve je natolik zručný filmař, že se mu povedlo zcela věrně přenést knižní předlohu na plátna kin. Na vše má dostatečně času a vše se nám snaží přehledně vysvětlit. Díky tomuto zasvěcování do filmového světa může snímek občas působit zdlouhavým dojmem, ale vězte, že vše má svůj důvod a není třeba nic uspěchat. Už se těším na druhý díl.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Duna je prostě stvořená pro velké plátno a pořádné ozvučení... prostě pro kino. Audiovizuální orgie.. Propojení každé nové scény či s významným odhalením nového prostředí, nové frakce s hudbou je téměř dokonalé. Podobně skvělé zpracování Duny by snad zvládl ještě Zack Snyder. Neříkám, že Villeneuve je můj nejoblíbenější režisér, ale tohle mu fakt sedlo. Abych jen nechválil i Duně postupně docházel dech a byl jsem rád, že už to skončilo ve smyslu dalšího poklesu dojmu ze skvělého filmu. Poslední slova ve filmu jsou: "Tohle je teprve začátek." .. a tak doufám, že se dočkáme kratší kvalitní série a můžeme se těšit, kdo se pokračování chopí. Toto je excelentní úvod do série a pokračování tipuji více bojové.. válečné.. Bude to řež mezi Ipmerátorem a velkorody? Dal bych ruku do ohně za to, že ano :)
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Pro mě je tohle prostě definice řemeslně kompetentní nudy. Nějak se neumím napojit na to, odkud přesně by u tohohle filmu měly přicházet silnější emocionální podněty. Jako ve které chvíli si někdo říká "tohle stojí za to vidět, tohle je fakt dobrý" a proč? Na audiovizuální rovině to je přesně takové, jaké jsem čekal, příběh (pokud se tomu sledu událostí dá říkat příběh) je v podstatě jen nekonečná expozice věcí, co mě nezajímají. Alegoricky to nemá větší hodnotu než libovolné jiné sc-fi s podobným námětem. Co s tím mám dělat? Timothée je nejspíš fajn kluk, viděl jsem s ním nějaké rozhovory, kde působil jako takový naivní sympaťák, ale režiséři ho tradičně vedou jako mokrej hadr smýkající se pomalu po okně špinavýho auta a jako protagonista je pro mě naprosto nezajímavý. Fakt vůbec nevím, co si z toho všeho mám vzít. A ta legrační sebedůležitost, která svojí absurditou skoro dotahuje Jokera, taky moc nepomáhá. Dávají k tomu v kině nějaký lepší popcorn s příchutí Koření? To jsem zmeškal.


Dodatečné informace

Původní název:
Dune (více)
  • Duna
  • USA Dune
Premiéra v ČR:
21. 10. 2021
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Čeština:
Duna je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Duna


Podobné


Powered byJustWatch