Skleněný

65%
Skleněný

M. Night Shymalan uvádí zcela nový thriller inspirovaný komiksem, nazvaný Skleněný (Glass). Spojuje tak dva samostatné úspěšné filmy Vyvolený (2000) a Rozpolcený (2016).

Z filmu Vyvolený se vracejí herecké hvězdy Bruce Willis v roli Davida Dunna a Samuel L. Jackson jako Eliah Price, známý pod pseudonymem Pan Skleněný. Z thrilleru Rozpolcený se objevuje James McAvoy, který ztvárňuje roli Kevina Wendella Crumba a jeho vícenásobné identity, jež v sobě ukrývá. A právě narušeného Crumba se svými 24 osobnostmi sleduje v novém fantasy thrilleru David Dunn, který k tomu využívá své nadpřirozené schopnosti.




Recenze: Skleněný

Kinobox.cz
20%

Ale sestupná kvalita jeho filmů mi přijde neuvěřitelná a naprosto konzistentní. Ve Skleněném nestojí za nic námět, scénář, režie ani žádný řemeslný aspekt filmu. Jako kdyby na něm dělali pouze neschopní tvůrci, kterým nezáleží na výsledku jejich práce. Pokud to takhle bude pokračovat, další Shyamalanovy filmy budou tak špatné, že budou zábavné. Což bude dobře...


Pete69
Pete69
29 697 bodů
5.5
Tento snímek, který měl spojit předchozí filmy se mi moc nezalíbil. Zpočátku to vypadalo velmi nadějně, první půlhodinu jsem čekal, co se stane.. pak jsem čekal druhou půlhodinu a to už se mi to čekání tolik nelíbilo, poté přišlo vyvrcholení a .. to se mi také moc nelíbilo. Akční scény obyčejné a bez nápadu, závěr slušný. 115 minut napětí a posledních 14 minut "skutek utek" .. 55%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Red Pill: The Movie. Tipuju, že tu máme nový oblíbený film Jordana Petersona. Nejdřív jsem myslel, že je zásadní chyba, že film věnuje tolik pozornosti motivu "Není to vše jen psychická nemoc?", když zároveň ukazuje divákovi věci, po kterých si to nemůže myslet (je to asi tak otravné, jako kdyby teď někdo natočil Marvelovku, ve které by někdo Thorovi vysvětloval, že ve skutečnosti nemá žádné superschopnosti, a tvůrci doufali, že to divákovi zamotá hlavu). Pak mi došlo, že právě v tom spočívá ten vtip - jde v podstatě o dvouhodinové kňourání. "Svět není schopný docenit moje úžasné schopnosti, které jsou přitom tak očividné, a místo abych stál na vrcholu společnosti, jsem nucený vzdávat se svojí výjimečnosti. Je potřeba rozbít okovy průměru, neposlouchat lidi, co mi tvrdí, že jsem normální člověk, a vzít si, co mi patří!" Myslím, že díky tomu má Skleněný celkem potenciál mluvit hodně ukřivděným géniům Shyamalanova ražení od srdíčka. To je ale jen začátek problémů. Směšné je to nonstop, zábavné až poslední půl hodinu. Zpočátku jsem byl celkem ochotný připustit nulovou návaznost na jakkoliv uchopitelnou logiku či psychologii (mám rád, když si filmy budují svůj svět s jinými pravidly pravděpodobnosti a kauzality), ale všechno má svoji hranici - konkrétně tu, že mě to musí zaujmout. A dekonstrukce komiksu už je takový mainstream, že se z toho na zadek neposadím a každý nesmysl si nenechám vysvětlit jako reakci na něco, co se v komiksech běžně děje. Když sleduju blbý film, tak fakt potřebuju slyšet lepší důvod než "je to tak schválně" (ne že bych tomu v tomhle případě věřil). Na jednu stranu respect za to, že Shyamalan nehledá bezpečná řešení. Jeho zjevná víra v to, že ho docení dějiny, je ale stejně lichá jako všudypřítomná. Při sledování mě mrzelo, že divácká kultura v Česku neumožňuje se nahlas v kině smát nesmyslům a pokřikovat na postavy, jak debilně se chovají, protože jsem nikdy neměl takovou potřebu to dělat. Asi nejhloupější americký film, na kterém jsem byl kdy v kině. Jedna hvězda čistě za nechtěně zábavné scény.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Líbí se mi představa vysmátého Shye, když se od něj čekal další thriller a on si v klidu natočil konverzačku z blázince. Nakonec to teda nedopadlo úplně špatně, pointy baví a celé to krásně zapadá do té už trilogie. Ale ty pootevřené dveře na konci bych už radši nechal být.


Dodatečné informace

Původní název:
Glass (více)
  • USA Skleněný
  • USA Glass
  • USA Rozpolcený 2
  • USA Split 2
  • USA Unbreakable 2
  • USA Vyvolený 2
Premiéra v ČR:
17. 1. 2019
Distributor:
Falcon
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
247 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Skleněný je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch