Druhá strana naděje

72%
Druhá strana naděje

Stárnoucí podomní obchodník s košilemi Wikström dělá velké rozhodnutí: opustit svoji ženu alkoholičku i uvadající živnost. Po epizodní kariéře pokerového hráče zakoupí nevýdělečnou restauraci na zapomenutém helsinském dvorku. Brzy se ukáže, že nepřístupná slupka málomluvného hrdiny skrývá veliké srdce – to když Wikström nabídne práci o poznání mladšímu muži, který se dílem osudu nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Jak bývá u filmů Akiho Kaurismäkiho zvykem, lidskost, přátelství a smysl pro humor probleskují ponurostí a dodávají této hořkosladké komedii příchuť optimismu. Film Druhá strana naděje byl na letošním Berlinale oceněn Stříbrným medvědem za nejlepší režii. (Aerofilms)




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Uprchlická krize na Finský způsob. Aki Kaurismäki v tomto snímku velmi dobře nakombinoval komedii s dramatem a celý film se nese v uvolněném duchu,ač pojednává i o závažném tématu jako jsou migranti. Velmi se mi líbil motiv přátelství a hlavně lidskosti,který se nejlépe odrážel v postavě Wikströma.Na první pohled mne také zaujala kamera,která byla velmi zvláštní a jí měl chvílemi pocit jako bych se díval na 30 let starý film.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
Odhlédnu-li od politické korektnosti filmu na téma uprchlíci, je to velmi dobrý film. Pod drsnou severskou slupkou, která je ve filmu jen těžko prohlédnutelná se skrývá spousta emocí, lidskosti. Strohé podání vážného tématu doplněné velmi zajímavou finskou hudbou a retro lookem.
petr-hnyk
1 542 bodů
8
Takový finský Woody Allen s naprosto absurdním severských humorem, který balancuje na tenké hranici trapnosti a občas ji mírně překoná, ale to se dá filmu odpustit.

Dodatečné informace

Původní název:
Toivon tuolla puolen (více)
  • Finsko Druhá strana naděje
  • Finsko Toivon tuolla puolen
  • Finsko The Other Side of Hope
Premiéra v ČR:
27. 7. 2017
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Finsko
Tržby:
1,66 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné