Poslední král

63%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Syrový příběh z norské doby 13.století, kde asi někoho překvapí používaní lyží, ale to je skutečně historicky dané. Od norských tvůrců se jednoznačně jedná o překvapení. Film s jednoduchým příběhem, s nádhernými scenériemi a vůbec s kamerou jako takovou poukazuje hlavně na fakt, že i v jednoduchosti je síla a že se po dějové stránce nemusí točit snímek plného intrik, milostných scén a lecjakých složitostí. Děj sleduje ochranu malého dítěte coby následníka trůnu před dánskými nájezdníky. Takže šance pro dobové honičky a souboje. A je na co se dívat. Choreografie s kapkou tý brutality je povedená a co si budeme povídat, ujíždění na lyžích před jezdci na koních se nevidí jen tak často. Dobrodružný film z Norska se středověkou atmosférou v oblasti žánru patří rozhodně mezi ty lepší. Pro Hollywood silná konkurence. Ani by nepřekvapilo,kdyby se tam někdo rozhodl pro americký remake.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Nultý ročník Birkebeinerretu zahájen. Batole Hakon Hakonson visí Skjervaldovi a Torsteinovi na zádech a všichni společně peláší na lyžích vstříc světlejší budoucnosti. Pokud se jí dožijou. Místy možná zbytečně natahované, srdceryvný hudební motiv otravný a hlavně...co se historických fakt týče, sedí toho ve filmu pouze zlomek.
Sheemas
Sheemas
737 bodů
6.5
Severská bitka na lyžích, se sekerou a šípy. Skvěle zvládnutý norský historický film podle skutečných událostí, i když s poměrně jednoduchým a přímočarým příběhem. Co musím vyzdvihnout jsou velmi pěkné záběry ze sjezdů na lyžích a honičky na nich, plus do toho krásná krajina, opakem jsou pak pokulhávají boje, které by šly určitě zvládnout trochu lépe. Poslední král je svěží historický film se skvělými zarostlými herci (Jakob Oftebro - Vzkaz v lahvi, Kristofer Hivju - Hra o trůny), který neurazí, pobaví a má svou ledovou atmosféru.
dis
dis
461 bodů
8.5
85% takhle se můžou a mají točit filmy. Nejen historický, jako je tenhle. Minimalistickej a o to silnější příběh. Realistický šarvátky. Výtečně, několika výraznejma tahama charakterizovaný postavy, přesně vybraný představitelé, nádherný scenérie předvedený ve skvěle aranžovanejch záběrech. Jako bonus severskej suše drsnej humor a dostihy na lyžích. Ukrutně jsem záviděl. Kdy u nás vznikl pořádnej historickej snímek? Máme krajinu, šermíře, i herci se najdou. Prachy možná. A režisér? Posledního krále, když jste viděli, nezapomenete. Ale většinu našich filmů...