Odysea

67%
Odysea

Výpravná a hvězdně obsazená biografie rodiny Cousteauových, která před našima očima otevřela tichý svět pod mořskou hladinou.

Rok 1946. Kapitán Jacques Cousteau si díky vynálezu akvalungu může pořídit vysněnou vilu u Středozemního moře. Své syny Philippa a Jeana-Michela zasvěcuje do tajů potápění a zázračného světa ticha. Zdánlivé idylické rodinné soužití naruší Jacquesova touha po dobrodružství a dobývání nesmírného prostoru pod vodní hladinou. Pro ni je ochoten obětovat vše. I vztah s citlivým Philippem. Roky poté spojuje oba muže láska k oceánům. Otec je však touží dobývat, syn chránit. (Film Europe)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Takhle to dopadne, když filmaři neví, jestli mýty boří, nebo staví. Svým (jemným) poukazováním na (některé) Cousteauovy nedostatky a zároveň vytěsňováním (všech) jejich důsledků je to skoro fascinující. Jako by si to říkalo o studii potlačovaných emocí a vypravěčské manipulace. Odysea ukazuje jak jde negativní emoce a kontroverzi přelepit krásnými obrazy a umělými příběhovými kličkami. Je to kusem odpudivé, kusem zábavné a kusem zajímavé.

Dodatečné informace

Původní název:
L'odyssée (více)
  • Francie Odysea
  • Francie L'odyssée
Premiéra v ČR:
12. 1. 2017
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Francie
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
9,72 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění