Skrytá čísla

76%
Skrytá čísla

Snímek Skrytá čísla vypráví neuvěřitelný a přesto skutečný příběh skupiny afroamerických matematiček pracujících v 60. letech 20. století v NASA. Katherine Johnson (Taraji P. Henson), Dorothy Vaughn (Octavia Spencer) a Mary Jackson (Janelle Monáe) byly mozky jedné z největších operace v historii vesmírných programů: pracovaly na vyslání prvního amerického kosmonauta Johna Glenna na oběžnou dráhu i na zajištění jeho bezpečného návratu. Tento vynikající úspěch NASA a jejich týmu obnovil důvěru Američanů v kosmický program.




Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Letošní velmi milé překvapení zapojené v Oscarovém klání. U toho snímku se ani nedivím nominaci. Pojednává o důležitém historickém milníku v Amerických dějinách a na to se v akademii slyší. Navíc je to celé natočené pěkně přehledně a bez zbytečných klišé. Zahrané výborně a opět musím vyzdvihnout Kevina Costnera,který si to v posledních letech neskutečně dává.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Tento snímek mě velice překvapil a potěšil. Moc hezký příběh z doby, kdy byly černoši diskriminováni, teď už bych řekl, že jako všude je menšina diskriminována pozitivně, ale to sem nepatří :) Moc hezky struktuovaný příběh a i když je to o výpočtech, tak mě film ani chvíli nenudil ( a to že matematika mě vždy sakra nudila ). Chválím.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Skrytá čísla jsou primitivní film, kde všichni černoši jsou urážlivě banálně dobří, jen běloši mají "výsadu" být komplikované, ambivalentní postavy s nejednoznačnými postoji. Černoši tu opravdu slouží jako pouhý motiv, vůči kterému se bílá společnost má nějak definovat - ale sami jsou většinou pasivní a jen čekají, kdy je bílí konečně ocení (a samozřejmě je to Kevin Costner, kdo hrdinně zařídí černým záchodky, protože hrdinka nebyla za měsíce času schopná nic říct). A pokud něčeho aktivně dosáhnou, tak díky benevolenci bílých postav, se kterými se setkají. Něco jiného je kvalitní drama, které je mírně uměle vybráno jako reprezentant "černé" kinematografie typu Moonlight. Skrytá čísla jsou ale film bílý jak padlý sníh (ostatně bílí jsou prakticky všichni, kdo stáli za kamerou), který leda cynicky a pokrytecky využívá své téma.


Dodatečné informace

Původní název:
Hidden Figures (více)
  • USA Skrytá čísla
  • USA Hidden Figures
Premiéra v ČR:
10. 9. 2017
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
25 mil. USD
Tržby:
235,96 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Skrytá čísla je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch