Bohéma

56%
Bohéma
Bylo jednou jedno studio na Barrandově, kterým prošly dějiny. Ve filmech, které se tam natáčely, hráli velikáni Národního divadla, komici, krasavice, lamači srdcí. Jejich osudy, dojemné, nespravedlivé i odsouzeníhodné, připomene Bohéma. „Málokdy se v našich dějinách skupina lidí pohybovala na tak tenké hranici mezi slávou, blahobytem a výstředním životem na jedné straně a koncentrákem, mučením a smrtí na straně druhé, mezi odbojem a zradou, mezi slávou a hanbou, jako tomu bylo u herců a filmařů z barrandovského studia za německé okupace během druhé světové války a následně i po Únoru čtyřicet osm,“ říká kreativní producent Jan Štern. „Bohéma je projekt o tom, že herci jsou lidé jako my, jenom mají jednu vadu – mají talent, kterým se vymykají. A všichni na to dojedou,“ doplňuje režisér Robert Sedláček. Hvězdy stříbrného plátna v Bohémě ztvární přední čeští herci, například David Novotný jako Jaroslav Marvan, Saša Rašilov jako Oldřich Nový nebo Vladimír Javorský coby Vlasta Burian. (Česká televize)




Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
3
Neujasněné směřování scénáristky (Tereza Brdečková) a režiséra (Tomáš Sedláček): buďto vyprávím autentické osudy meziválečné "bohémy" soustředěné kolem barrandovských ateliérů, nebo příběhy "inspirované" jejich životy. Není ovšem možné bez úhony lavírovat mezi oběma možnostmi: chvíli věrně zobrazovat historickou postavu včetně charakteristické podoby a chůze (např. skvělý Vladimír Javorský jako Vlasta Burian), v dalším díle jí vkládat do úst a do (domnělého) osudu věci, které se buď staly zcela jinak, nebo se nestaly vůbec. Ještě víc matoucí a disharmonické je vedle realisticky zpodobněných osobností nadhazovat fiktivní charaktery odebírající si od několika skutečných figur, co se scénáristce zrovna hodilo - a v několika případech si protiřečit nebo zjevně zkreslovat historii. Proto se (právem) ozvala řada pamětníků a také potomků dotčených osobností. Na jedné straně je zřejmá snaha po zachování dobových reálií, ale proti duchu doby jde např. použitá hudba (Michal Rataj). Nekoncepčnost se tvůrcům pořádně vymstila, šance na autenticitu byla promarněna.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
6
Snaha demytizovat české "legendy" stojí za pozornost. Nakonec se to oproti tvrzení tvůrců velmi podobá Českému století. Dějiny jsou přeloženy do podoby působivých osobních morálních dilemat. Velká politika chybí, nezdá se, že by někdo mohl dějiny tvořit - všichni se pohybují uprostřed pevně daného systému, na který musí reagovat, aniž by ho mohli někam posouvat - buď se podvolí a nestane se nic, nebo se vzepřou a nemají šanci na pozitivní výsledek. Což je ale taky trochu zkratka. Zaprvé sledujeme lidi, jejichž činy by mohly mít dopad. A navíc lidi bohaté, zajištěné, kteří mohli třeba v klidu emigrovat, což je věc, která tu vůbec není prezentovaná jako volba. Zvláštní je Sedláčkova režie a dramaturgie, které se pohybují od skvělých momentů po totální faily. Historická věrnost/nevěrnost mě mate. Podle všeho je to dost volné, a nevím, jestli když se to netváří jako realita, to není spíš na škodu, než že by to zážitku a myšlenkám pomáhalo. Ale to ještě uvidím na konci.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
3
Jako bych se propadl časem ovšem nikoli do období Protektorátu, ale do období normalizace, ideologického hnusu typu Majora Zemana a Okresu na severu a podobných blbostí. Příběhově je to nesmysl, zpracování je opravdu bezradné a režisér pokračuje ve svém zoufalém pokusu něco natočit, ale opět se to nepovedlo. Mimochodem hudba je tak rušivá a disharmonická, že zabije naprosto cokoli.

Dodatečné informace

Původní název:
Bohéma (více)
  • Česká republika Bohéma
Premiéra v ČR:
22. 1. 2017
Země původu:
Česká republika, Česká republika

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch