Nejtemnější hodina

77%

Komentáře a recenze 41

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Winston Churchill byl natolik poutavou a významnou osobností,že si zaslouží velké množství snímku týkajících se jeho osobnosti. Nejtemnější hodina na mne působí velmi vypočítavým dojmem. Přichází do kin v době blížících se Oscarů,je výborně natočená a vypráví příběh velkého muže politické scény. Zkrátka drama hodné Oscara. Popravdě si myslím,že je Joe Wright výborným režisérem,ale občas u něj drhne tempo vyprávění. To je snad jediný zápor,který vůči filmu mám. Dobová atmosféra je zachycena věrně,každá scéna nepostrádá tempo a výborná kamera dokresluje můj pozitivní dojem z celého snímku. Nad tím vším se tyčí herecký výkon Garyho Oldmana,který zde předvedl neuvěřitelný herecký výkon,kterým si jasně řekl o Oscara. Jeho Churchill byl naprosto věrný originálu. Velké uznání patří i maskérovi Kazuhiro Tsuji,který Oldamana změnil k nepoznání.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Velmi dobrá sonda do života Winstona Churchilla v období jeho jmenování do funkce ministerského předsedy. Film ukazuje, na jak tenkém ledě byla Evropa během pár týdnů, kdy se rozhodovalo, jak se Velká Británie postaví k druhé světově válce. Trošku více záběrů z války by filmu určitě prospělo a oživilo ho. Pokud to ale beru jako film, který má zmapovat výše zmíněné, tak se to povedlo na jedna mínus :) Celkový dojem -70%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Je fascinující, že má někdo potřebu natočit tenhle film odpovídající zcela rétorice válečné propagandy prostě pro potěchu z toho patosu a sebedojímání zřejmě bez vědomého politického záměru. Wright každopádně po fiasku Pan zařadil zpátečku a nabídl solidní drama bojující vší silou proti statickému, repetitivnímu scénáři - a úspěšný je v tom tak napůl.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Sympatická, i když trošku těžkopádná lekce dějepisu o komplikované osobnosti v nelehkých časech. Se skvělým Oldmanem samozřejmě. Ubral bych času pro ženské postavy, a zajímalo by mě, do jaké míry mohla být skutečná scéna z metra.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
Stačí přesvědčivé interiéry, zdatný kameraman a jeden bravurní herec k podnětné dějinné rekonstrukci a oscarovým fanfárám? Not really.... Gary Oldman si bezpochyby leští cenného plešouna zaslouženě a jeho projev mě zatraceně bavil, ale Joe Wright se tentokrát projevil jako nezajímavý rutinér, který možná umí poskládat obrázky hezky vedle sebe a hrát s divákem vtahující šarádu, jenže k tomu využívá dost podřadné fígle a zkratky. Jako televizní projekt by to bylo super, ale jako ambiciózní hvězdné drama to působí jednoduše, vedlejší postavy jsou ploché jak hrudník Cary Delevingne a vyprávění se mechanicky posouvá k vytyčenému cíli, aniž by se snažilo přidat něco ozvláštňujícího či uvěřitelně lidského - a když už se o to pokusí, vypadne z toho velká filmařská i dějová křeč (metro). Díky charismatu Churchilla, jehož film prodává opravdu bohatě, to dobře funguje na motivační úrovni a příběh je celistvý, ale Wright zkrátka není Spielberg, jehož Lincoln došel v závěru skrze mnohem promyšlenější prolínání soukromé a politické linie nesrovnatelně silnější katarze. Na jedno pohodové zhlédnutí ale hodně OK...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Režisér Joe Wright před 2 roky natočil celkem průměrnou až podprůměrnou fantasy Pan která se navíc stala obrovským finančním propadákem a tak se rozhodl natočit životopis Winstona Churchilla popisující nejdůležitější týdny jeho života tedy ty týdny kdy byl zvolen za premiéra Velké Británie. Churchilla hraje Gary Oldman a když toho Oscara pro nejlepšího herce opravdu dostane (a jakože, ho opravdu dostane) člověk se nemůže zlobit ale navíc mu to bude i přát. Oldman se totiž do Churchilla totálně vžil a to jenom po psychické stránce ale i té fyzické (což znamená, že celý film strávil v podivné masce aby vypadal nafoukle a chodil s velkým pupkem který není jeho) a tu roli hraje naprosto perfektně. Film se taky snaží aby se orientoval i někdo kdo jakým si zázrakem neví kdo to byl Churchill a ta jeho rada takže Churchill vše vysvětluje buďto své sekretářce nebo podřízeným a tím se to dozvídá i divák. Perfektní jsou scény s Churchillovou manželkou v podání Kristin Scott Thomas, perfektní je král Albert v podání Bena Mendelsohna (který dokonce zdatně sekunduje i Colinu Firthovi) a hlavně závěr působí opravdu perfektně kdy Churchill uteče do metra aby vyslechl obyčejné lidi a následně pronese srdcervoucí proslov. Je to prostě fajnová řemeslná práce avšak sází příliš na jistotu a je rozhodně slabší než Králova řeč a dokonce i slabší než 4 roky starý Kód Enigmy. Za shlédnutí to však určitě stojí a Oldman prostě jede perfektně!
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
8
Winston Churchill se musí rozhodnout, zda půjde do války za situace, kdy je 300.000 anglických vojáků uvázlých v Dunkirku s reálnou nadějí na návrat maximálně 10 % z nich (že to dopadne jinak, mohl jen odvážně doufat). Američani dodržovali neutralitu a ostatní už se vzdali, nebo je Hitler obsadil dřív, než se na něco reálného zmohli. Mír zaručí, že nebudou zbytečně umírat mladí angličtí muži. Churchill si však stojí za tím, že proti se Hitlerovi musí bojovat do poslední kapky krve. Není jednoduché obhájit tento názor. Film se odehrává od nástupu Churchilla do cca evakuace z Dunkirku. Představuje Churchilla jako sympaťáka s jeho slabostmi a pochybnostmi. Nerve city hlubokou psychologií spíš jen mile polidšťuje. Skvělý Gary Oldman v roli Churchilla přidává celému dílu na věrohodnosti.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
6.5
Filmy z období třicátých a čtyřicátých let mám rád, ale tomuhle prostě něco chybělo. Samozřejmě se jedná o politický film, takže kromě brilantních monologů, dialogů a jakýchkoliv jiných promluv toho nemůže člověk moc čekat. Z počátku se film dost táhne, ale jakmile se Churchill stane premiérem a válka nabere plné obrátky, začne to být zajímavé. Především poslední půlhodina, kdy se dočkáme návštěvy metra, je velmi silná. S Dunkerkem nebo Královskou řečí se film skvěle doplňuje, ale sám o sobě je docela nevýrazný. Až budu někdy znova sjíždět válečné filmy, určitě se na snímek znovu podívám, ale v blízké době to rozhodně nebude. 65%
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8.5
Výborně napsaný scénář , vypoinotvaný , skvěle natočeno , s velkou lehkostí no a Gary Oldman k sežrání. Skvěle hlavní postavě sekunduje Kristin Scott Thomas - takže pro milovníky klasických filmů ....dortík k sežrání . Lehce natočené nelehké téma.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
8
Skvěle odvyprávěný film z pouhé jedné epizody života Winstona Churchilla. Snímek odsýpá jak hodinky, baví a Oldmanovo herectví je vůbec to nejlepší, co můžeme vidět za poslední dobu. Jen jim prostě neodpustím tu hrubou nutnost dát slušně oděného a vzdělaného černocha do děje, který se odehrává ve třicátých letech minulého století a ještě k tomu v Londýně. Až na tuhle historickou mýlku jsem schopný odpouštět. Rozhodně to lepší, co můžete momentálně vidět v kinech.