Nejtemnější hodina

77%
Nejtemnější hodina
Film Nejtemnější hodina je historické drama režiséra Joea Wrighta, které zobrazuje rozhodující období druhé světové války skrze prizma britského premiéra Winstona Churchilla ztvárněného Garym Oldmanem. Děj nás zavádí do května 1940, kdy Churchill čelí jedné z nejtěžších zkoušek své kariéry: invazi nacistického Německa do Francie, což Británii na pokraj války. Před britským premiérem se tak otevírá dilema, zda Hitlerovi ustoupit, či se mu naplno postavit.



Recenze: Nejtemnější hodina

Kinobox.cz
80%

Největší vadou na kráse je poslední zhruba čtvrtina filmu, která je natočena méně svižně a originálně, a také až moc šustí papírem. Churchill zde jede metrem, aby poznal náladu "skutečného lidu", a nefunguje to tak dobře, jak si zřejmě Wright představoval - a je mi úplně jedno, jestli se to ve skutečnosti stalo nebo ne. To s tím nijak nesouvisí. A jednu stanici (ze St. James Parku do Westminsteru) jede zdejší metro asi 5 minut, aby byl čas na všechno to vylévání srdéček.

Kinobox.cz
90%

Ale vlastně celý snímek je vizuální orgasmus. Nejen kvůli pěkné dobové výpravě. Ale hlavně kvůli kameře, která zabírá velkou část filmu jeho postavy v polocelku nebo detailu, a tlačí tak diváka do pocitu, že je pořád "s nimi". A tísní se spolu s válečným kabinetem či Churchillovou asistentkou v potemnělých místnostech v podzemních krytech.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Winston Churchill byl natolik poutavou a významnou osobností,že si zaslouží velké množství snímku týkajících se jeho osobnosti. Nejtemnější hodina na mne působí velmi vypočítavým dojmem. Přichází do kin v době blížících se Oscarů,je výborně natočená a vypráví příběh velkého muže politické scény. Zkrátka drama hodné Oscara. Popravdě si myslím,že je Joe Wright výborným režisérem,ale občas u něj drhne tempo vyprávění. To je snad jediný zápor,který vůči filmu mám. Dobová atmosféra je zachycena věrně,každá scéna nepostrádá tempo a výborná kamera dokresluje můj pozitivní dojem z celého snímku. Nad tím vším se tyčí herecký výkon Garyho Oldmana,který zde předvedl neuvěřitelný herecký výkon,kterým si jasně řekl o Oscara. Jeho Churchill byl naprosto věrný originálu. Velké uznání patří i maskérovi Kazuhiro Tsuji,který Oldamana změnil k nepoznání.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Velmi dobrá sonda do života Winstona Churchilla v období jeho jmenování do funkce ministerského předsedy. Film ukazuje, na jak tenkém ledě byla Evropa během pár týdnů, kdy se rozhodovalo, jak se Velká Británie postaví k druhé světově válce. Trošku více záběrů z války by filmu určitě prospělo a oživilo ho. Pokud to ale beru jako film, který má zmapovat výše zmíněné, tak se to povedlo na jedna mínus :) Celkový dojem -70%
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Je fascinující, že má někdo potřebu natočit tenhle film odpovídající zcela rétorice válečné propagandy prostě pro potěchu z toho patosu a sebedojímání zřejmě bez vědomého politického záměru. Wright každopádně po fiasku Pan zařadil zpátečku a nabídl solidní drama bojující vší silou proti statickému, repetitivnímu scénáři - a úspěšný je v tom tak napůl.

Dodatečné informace

Původní název:
Darkest Hour (více)
  • Velká Británie Nejtemnější hodina
  • Velká Británie Darkest Hour
Premiéra v ČR:
11. 1. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
12+
Čeština:
Nejtemnější hodina je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch