Život

69%

Zajímavosti 55

  • Pokud byla testovací laboratoř skutečně v karanténě, neměly by být její ohnivzdorné průduchy propojeny se zbytkem lodi. Zásoby vody/plynu mohly být uloženy v nádrži ve stejném prostoru. Špatná příprava údajných "protipožárních stěn" ze strany Mirandy (Miranda North).
  • Bylo by elementární mít "karanténní laboratoř" fyzicky oddělenou od zbytku ISS. Nebo zcela oddělená laboratoř? (vyžadovalo by to vyšší oběžnou dráhu) Nebo prostě mít možnost laboratoř odvětrat a zbývající vzorky spálit (většina sci-fi laboratoří má obvykle možnost izolovat/spálit/vyzářit) A jakmile byl organismus aktivní a vykazoval pohyblivost, NEMĚL být v jednoduchém boxu s rukavicemi. Je to směšné..
  • Experimenty prováděné na ISS mohly být klidně provedeny pomocí sondy Mars Lander, která vzorky odebrala. Pokusy s cílem nalézt život na Marsu ve skutečnosti provedl Viking 1 v roce 1976 a byly hodnoceny jako negativní.
  • Vypouštění kyslíku by vytvořilo tah, který by změnil orbitální trajektorii stanice.Ve filmu si astronauti při hraní s tryskami trajektorii pokazí, ale tah vytvořený vypouštěním kyslíku ignorují.
  • Úřady na Zemi jsou zřejmě velmi znepokojeny návratem mimozemšťanů na Zemi a měly by zavést postupy, jak zničit záchranné čluny před jejich přistáním.
  • Vzhledem k obavám z izolace laboratoře od hlavní vesmírné stanice je pravděpodobné, že by měli k dispozici protokoly, které by výslovně vyžadovaly ponechání zraněných nebo "kontaminovaných" astronautů v laboratoři v případě narušení izolace. Takový protokol existoval, ale Rory (Ryan Reynolds) ho porušil, aby dostal Hugha (Ariyon Bakare) ven. Proto byl Rory ponechán uvnitř, aby místo toho zemřel - řekl, že je spíše "na jedno použití".
  • Modul, v němž je Calvin uvězněn, je zbaven kyslíku, takže uvnitř modulu je vakuum. Za předpokladu, že by Sho Murakami vůbec mohl otevřít dveře, měla by ho výbušná síla kyslíku vnikajícího do modulu odpálit přes celou místnost a při nárazu do druhého konce modulu buď zabít, nebo těžce zranit.
  • Vzhledem k obavám z firewallů je nepravděpodobné, že by systém CO2 1) měl zásuvky, které by bylo nutné uzavírat po jedné, a 2) byl propojen s hlavní vesmírnou stanicí. Také, pokud byl správně navržen, měly být "porty" ovládány jako jeden celek, všechny se měly otevřít nebo zavřít najednou.
  • Když fotografie vyjede z fotoaparátu Polaroid, klesne dolů. To by se při nulové gravitaci nestalo, protože neexistuje síla, která by způsobila pád papíru dolů.
  • Ve společenské místnosti (když Sho sleduje porod své ženy) se různé předměty, s nimiž postavy manipulují, nechovají jako v prostředí s nulovou gravitací - Jekatěrina položí na stůl fotografii a stránky v Davidově knize se nevznášejí.
  • Navzdory mírnému množství krve, které po smrti pluje kolem, žádná z nich nestříká na povrchy.
  • Rory se pokusí Calvina zabít ručním plamenometem. V prostředí s mikrogravitací, jako je Mezinárodní vesmírná stanice, a bez jakéhokoli připevnění by měl být Rory při každém výstřelu vržen dozadu, přímo proti směru míření své zbraně.
  • Ve filmu je ukázáno, že "Calvin" je přitahován a spotřebovává kyslík z návnad, které použili, aby ho dostali na záchranný člun, a také je mnohokrát uvedeno, že jelikož je na bázi uhlíku, potřebuje ho stejně jako lidé. "Calvin" pochází z Marsu, kde je atmosféra tvořena z 98 % oxidem uhličitým. Na současném Marsu by sice nebylo dost kyslíku pro přežití tohoto tvora, ale v průběhu filmu je vysvětleno, že hibernoval možná miliony let, od doby, kdy na Marsu byla vyšší hladina kyslíku.
  • Když Calvin poprvé chytí Roryho, Kat mu řekne, aby použil kyslíkovou svíčku. Zapne ji a pak ji rozbije. V místnosti poté neplavou žádné střepy. Spadnou a zmizí.
  • Tvor by se nemohl dostat zpět do ISS pomocí trysek stanice ani žádným jiným způsobem. Pokud jde o trysky, mezi tryskami, jejich nádržemi a vnitřkem stanice nejsou žádné trubky ani ventily, protože doplňování paliva se provádí pomocí vodovodních přípojek na dokovacím portu. Jakýkoli jiný průnik by prorazil plášť obytného prostoru ISS, což by způsobilo únik vzduchu ze stanice.
  • Kosmické lodi Sojuz trvá cesta k Mezinárodní vesmírné stanici nejméně šest hodin, ve filmu je to přibližně hodina.
  • Na začátku filmu je uvedeno, že ISS je v provozu již 30 let nebo přibližně tak dlouho. To by znamenalo, že se děj filmu odehrává někdy mezi lety 2028 a 2030. David později uvádí, že si pamatuje výbuch Challengeru a že kvůli němu byla předčasně ukončena škola. K této události došlo v lednu 1986, což znamená, že Davidovi by muselo být někde kolem 45-50 let, aby byl v době této události ve škole. Jeho vzhled tomu rozhodně nenasvědčuje a herec Jake Gyllenhaal se ve skutečnosti narodil v roce 1980, v době katastrofy Challengeru mu bylo 5 let a v době uvedení filmu do kin mu bylo 36 let.
  • Každá kosmická loď, která se vrací do zemské atmosféry, se na vnější straně zahřeje na několik tisíc stupňů. Proto by se na konci filmu rybáři neměli být schopni dotknout modulu, aniž by se vážně popálili.
  • Na začátku filmu jsou slyšet zvuky, když je modul Pilgrim zasažen troskami, a další zvuky jsou slyšet v jiných scénách ve vesmírném vakuu. Ve vesmírném vakuu není vzduch, a tak se zvukové vlny nemohou šířit.
  • Na začátku filmu jde Ryan Reynolds ven, aby ručně zachytil sondu vracející se z Marsu. Vzhledem k tomu, že skutečná rychlost sondy je větší než rychlost vesmírné stanice, bylo by pro něj nemožné sondu vidět, natož zachytit.
  • Když Calvin chytne Hugha za ruku, na jeho čele se objeví kapka potu, která se chová jako v normálním gravitačním prostředí.
  • Když se loď Sojuz začne vzdalovat od Země, bude mít ISS účinný tah, což znamená, že na palubě bude najednou gravitace, a ne že se všichni budou stále vznášet ve stavu beztíže.
  • Ve filmu se tři země, USA, Rusko a Čína, zasloužily o financování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v hodnotě 200 miliard dolarů. Ve skutečnosti se Čína na vybudování ISS nikdy nepodílela. Ve skutečnosti má Čína zakázaný přístup k ISS od roku 2011, kdy americký Kongres přijal zákon zakazující oficiální americký kontakt s čínským vesmírným programem z důvodu obav o národní bezpečnost.
  • Podobně jako ve filmu Gravitace (2013) se vše pohybuje, jako by to mělo malou nebo žádnou hmotnost. Navigace lidského těla v mikrogravitaci je obtížný úkol a musí se provádět s velkou opatrností. V tomto filmu (stejně jako v jiných) astronauti poletují jako veverky, zastavují svůj pohyb a bez námahy mění směr. Ve skutečném životě by pohyb takovou rychlostí způsobil vážná zranění. Několikrát se dokonce zastaví, aniž by se něčeho chytili. Související nepříjemností je způsob, jakým se dveře ručně otevírají a zavírají bez námahy během okamžiku, jako by byly vyrobeny z ničeho. Přesto se jim podaří udržet tvora venku.
  • Některé štítky v ruštině jsou nesprávné. Štít Mirandy North je do ruštiny doslova přeložen jako "Miranda Sever" (samozřejmě v cyrilské variantě tohoto zápisu). Příjmení však přeložena nejsou a štít v ruštině by měl být buď "Miranda Nors", nebo "Miranda Nort" (v závislosti na tradici psaní anglického "th"). Také "Celsius" na detektorech teploty bylo přeloženo jako "Celsiyu" (v cyrilici; to znamená "podle Celcia"); skutečný detektor by byl označen jen jako "ºC".
  • Uvádějí, že Calvin byl organismus na bázi uhlíku. To znamená, že Calvin měl shořet, když se Rory Adams (Ryan Reynolds) pokusil na Calvina použít "plamenomet".
  • Když se stanice otevře do vesmíru, kolem hrdinů se velkou rychlostí začne prohánět vzduch a s ním i náhodné smetí. To se děje stále dokola, zatímco oni tráví spoustu času snahou zachránit Shoa. Ve skutečnosti by vítr rychle utichl a oni by se během velmi krátké doby ocitli v silně stlačené atmosféře, což by způsobilo téměř okamžitou ztrátu vědomí u každého, kdo nezadržuje dech (což oni zjevně nedělají).
  • Když se Hugha pokoušejí oživit, ozve se jim puls a někdo řekne: "Máme puls. Sinus brady, 98 tepů za minutu." Brady je zkratka pro bradykardii, která vždy označuje srdeční frekvenci < 60 úderů za minutu. Takže pokud má 98 tepů za minutu, nejedná se o sinusovou bradykardii, ale o normální sinusový rytmus.
  • V jednu chvíli se oběžná dráha vesmírné stanice zhoršuje a jsou spuštěny trysky, aby se vrátila na stabilní oběžnou dráhu. Aby toho dosáhli, zdá se, že trysky střílejí dolů nebo směrem k Zemi, což je nesprávné, aby získali výšku, museli by obíhat rychleji, takže tah by byl zezadu a urychloval by je na vyšší stabilnější oběžnou dráhu.
  • Jak ukázaly požáry na kosmických stanicích Apollo 1 a Mir, otevřený oheň je natolik nebezpečný, že by se uvnitř kosmické stanice NIKDY neměl používat - a to z žádného důvodu.
  • Zachycení objektu ve vesmíru je delikátní, vysoce kontrolovaný a velmi přesný soubor manévrů. Na začátku posádka zachytí "kapsli" katapultovanou z Marsu rychlostí, která by snadno zničila záchytné rameno a vše, co je s ním spojeno.
  • V úvodní scéně je pohled do vesmíru z Mezinárodní vesmírné stanice, kde se třpytí hvězdy. Hvězdy ve skutečnosti nebliká tak, jak je vidíme, ale blikání je optický klam světla hvězd, které se láme v zemské atmosféře.
  • V prvních scénách je Shoův snubní prsten velmi tenký. Když je uvězněn ve spacím modulu, je výrazně širší a silnější.
  • Když se Sho blíží k "záchrannému modulu" a dojde k narušení, Miranda a David mají problém nenechat se vycucnout do vesmíru. Přesto na konci scény bez námahy vplují zpět do hlavní části vesmírné stanice.
  • V závěrečných titulcích Daniel Espinosa, režisér filmu, děkuje Gabrielle Linnéa Borbély a Bozi Alona Linnéa Borbély Espinosa. Je to jeho přítelkyně a jejich dcera.
  • Navzdory zdání beztíže byly skafandry astronautů ve skutečnosti velmi těžké a vážily přes 50 kg.
  • S rozpočtem 58 milionů dolarů vydělal celosvětově přes 100 milionů dolarů.
  • Snímek, který byl silně ovlivněn filmem Vetřelec (1979) Ridleyho Scotta, vyšel sedm týdnů před posledním dílem této série, Vetřelec: Covenant (2017).
  • Aby se napodobila absence gravitace, byli všichni herci zavěšeni na drátech, které byly později digitálně odstraněny.
  • Ryan Reynolds a Jake Gyllenhaal byli blízcí přátelé už před natáčením tohoto filmu.
  • Aby bylo možné dosáhnout scén beztíže, byli každému herci přiděleni dva kaskadéři, kteří je obsluhovali pomocí postrojů.
  • Dlouhý záběr, kterým film začíná, trvá osm minut.
  • Ve vymazané scéně se Sho (Hiroyuki Sanada) svěřuje Davidovi (Jake Gyllenhaal), že narození jeho dcery Mei bylo nečekané. Se svou ženou se devět let bezvýsledně snažili otěhotnět a už se vzdali naděje. Je tedy pravděpodobné, že se o těhotenství své ženy dozvěděl až poté, co se dobrovolně přihlásil na misi ISS, a měl pocit, že už nemůže couvnout.
  • Jedná se o první celovečerní film společnosti Skydance s ratingem R.
  • V televizní reklamě bylo odhaleno, že ve filmu byly znovu použity staré záběry z filmu Spider-Man 3 (2007).
  • Proslýchalo se, že jde o prequel k filmu Venom (2018), ale to bylo následně vyvráceno.
  • Rebecca Fergusonová původně odmítla roli doktorky Mirandy North, britské karanténní úřednice, protože si myslela, že by nesplnila standardy filmu. Své obavy a strach vyjádřila producentovi, který jí poradil, aby si promluvila s Danielem Espinosou, jehož filozofie a myšlenky filmu na ni zapůsobily natolik, že si to rozmyslela a účast ve filmu přijala.
  • Hlavní postavu měl hrát Ryan Reynolds. Kvůli termínovému konfliktu s filmem The Hitman's Bodyguard (2017) však musel místo toho přijmout vedlejší roli.
  • Navzdory tomu, že se film odehrává ve stavu beztíže na palubě ISS, natáčel se v Londýně, kde stav beztíže přirozeně nepanoval. Tvůrci filmu iluzi stavu beztíže vytvořili pomocí popruhů a dalších efektů.
  • Modul Harmony je dost možná nejvíce sci-fi prvkem celého filmu. Na skutečné ISS astronauti spí tak, že si pomocí suchého zipu přichytí ke zdi spací pytel. Pro potřeby filmového příběhu tvůrci filmu navrhli spací modul s oddělenými kójemi. Rekvizitáři pak každou z kójí vyzdobili osobními předměty jednotlivých astronautů. Skutečný modul Harmony je dalším dopravním uzlem stanice a poskytuje jí také elektrickou energii.
  • Jednotlivé prvky dekorací byly navrženy modulárně, což Espinosovi umožnilo natáčet dlouhé, nepřerušené záběry, které přecházejí z jedné části ISS do jiné, ale měl k dispozici také odnímatelné stěny a stropy, aby mohl kameru umístit přesně tam, kam právě potřeboval. Skutečná ISS se skládá z několika částí - evropské, ruské, japonské a americké - z nichž některé jsou ve vesmíru už dlouhou dobu, zatímco jiné jsou moderní. Filmová ISS vychází z těchto skutečných modulů.
  • Ačkoliv není jednoznačně specifikován rok, ve kterém se děj filmu odehrává, vycházel příběh z předpokladu, že se odehrává v současnosti nebo ve velmi blízké budoucnosti.
  • Velkou výzvou při natáčení bylo vytvoření prostředí Mezinárodní vesmírné stanice včetně realistického ztvárnění pohybu jeho protagonistů ve stavu beztíže. Aby toho tvůrci filmu docílili, přizvali ke spolupráci řadu jedny z nejrespektovanějších odborníků svého oboru, kteří se v řadě případů podíleli na filmech jako Gravitace, Interstellar nebo Marťan.
  • Život byl ztělesněním cesty poznání i pro zúčastněné tvůrce - pro Espinosu, scenáristy Rhetta Reese a Paula Wernicka a producenty Davida Ellisona, Danu Goldbergovou, Bonnie Curtisovou a Julie Lynnovou - kteří podstoupili konzultace s astrobiology, odborníky na vesmírné lékařství a další vědce s cílem vytvořit nejen realistické prostředí ISS, které všichni dobře známe, ale také stvořit novou formu života, která bude zcela ojedinělá a původní, ale bude vycházet ze zcela realistických biologických principů, kterými by se inspirovala.
  • Život byl výrazně inspirován sci-fi klasikou Vetřelec (1979).