Volyň

80%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
9.5
Film mě doslova pohltil.. i když jsem o této záležitosti věděl, vizuální stránka dala věci daleko širší rozměr. Je neuvěřitelné, v jaké pasti lidé tehdy byli a jak krutá vlastně byla první polovina dvacátého století. Zpracování perfektní, nemám co bych dodal..
avenis
avenis
7 963 bodů
8.5
Myslela jsem, že se mnou hned tak něco neotřese, ale mýlila jsem se. Tento film možná brzo skončí v trezorech, protože otevřeně vypráví o tom, jak během druhé světové války Ukrajinci ve Wołyńské oblasti, která dříve přináležela k Polsku, postupně vygradovali svou nenávist vůči Polákům a Židům. O tom, jak nejen Banderovci pobíjeli lidi bez ohledu na pohlaví a věk naprosto brutálním a nelidským způsobem. A historie se opakuje... bohužel. (31.3.2022)
kubas369
4 086 bodů
10
10/10. Nemám slov.
slord
slord
3 832 bodů
8
Nekompromisný a drsný pohľad na hrôzy vojny, pri pozeraní mi nebolo príjemne a chvíľami som až zatváral oči. Je strašné vidieť tie zverstvá, ktoré sú ľudia hnaní nenávisťou schopní urobiť. Výborne natočený film bez príkras, z ktorého vás zamrazí. 8,5/10
PeterFRiusJilek
PeterFRiusJilek
2 462 bodů
8
Memento pre každého človeka, ako sa dokáže pod vplyvom nacionalizmu alebo obdobnej ideológie, zmeniť na monštrum. Toto nie je béčkový horor v štýle Texaského masakra motorovou pílou, toto sú skutočné dejiny Európy v polovici dvadsiateho storočia.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Smarzowski nás nikdy nešetřil a tady to platí 2x. Situace na Ukraině byla složitá. A to tenhle film odráží v plné síle a zdá se být velice aktuální vzhledem k probouzejícím se nacionalistickým vášním. Tam kde se nedávno žilo v klidu, najednou se probouzejí vzájemné nenávisti , které vedou k nelidskíému chování a není ušetřen ani vlastní bratr , ani žena , ani nemluvně..... V tomto je tento film důležitý , připomíná to , co jsme nikdy neměli zapomenout a co se nám taky může brzy stát.
Krupe
Krupe
2 257 bodů
9.5
Jedním slovem masakr. Poláci se toho nebáli a natočili něco, u čeho by ten rakouský talentovaný malíř, co měl štětku na špatném místě a vedl svůj boj, zbledl závistí. Závěrečná půlhodina je pro silné jedince. Společná Evropa je prostě blbost...
Heffy
Heffy
56 bodů
9
Nejsem historik a nemohu odpovědně posoudit věrnost zachycených událostí. Ale podle běžně dostupných pramenů film podává velmi syrovým a přesvědčivým způsobem dobovou výpověď o nejtemnějších stránkách člověka i o neuvěřitelné vůli přežít. Je silným mementem a zároveň varováním před falešnou idealizovaností civilizovaného člověka, který se v brnění zvrácené ideologie a zapojen v davu sobě podobných dokáže proměnit v běsnící stvůru i chladnokrevného boha s neomezenou mocí nad životy ostatních. Na pozadí silné příběhové linky se lze dozvědět hodně i o fungování tehdejší společnosti a zvycích na výspě předválečné Evropy.