Prityazhenie

61%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
6
´Přitažlivost´ Ruský sci-fi snímek vzniklý z vybraných scén a námětů z amerických filmů posledních třiceti let. Název tak spíše evokuje k přitažlivosti k americké filmové sci-fi tvorbě, od romantiky až po válečné blockbustery. A skutečně toho není málo a tak, jak to u podobně laděných snímků bývá, si i u tohoto filmoví fanoušci mohou oprášit své znalosti a hádat, jaký motiv z kterého snímku vlastně je. Například napadení Země a vzniklá panika připomíná film ´Válka Světů´ (1953,2005), romantický kabát zamilované dívky k mimozemšťanovi vypadající jako člověk zase připomene filmovou sci-fi romanci ´Starman´ (1984).  Nebo válečná scéna ke konci, kde jeden z chuligánů v mimozemském robotickém skafandru bojuje s ruskou gardou, nemálo připomíná podobné scény z počinu ´Transformers (2007). Atd., atd. Je známo, že ruská kinematografie hodně napodobuje hollywoodské filmové motivy, ale tohle je vskutku tvůrčí majstrštyk. Příběhově a v logice vývoje děje  to strašlivě skřípe, ale co se týče CGI efektů, klobouk dolů. Film byl uveden ve 3D, což muselo hodně vyniknout. V historii ruské kinematografie se jedná o první film o invazi mimozemšťanů a dá se říct, že se na tom tvůrci patřičně vyřádili. Po delší době byla v rámci filmu dokonce přímo použita současná vojenská technika, takže tu jsou vidět současné ruské obrněné transportéry, vrtulníky, roboty, drony a dokonce i raketový křižník s těžkými letadly. Kvůli dokonalosti scén byli pozváni konzultanti, jako např. aktivní vojáci námořnictva, vzdušných sil, pozemních sil, ministerstva pro mimořádné situace a ministerstva vnitra. Škoda jen, že ruští tvůrci ještě stále nedokáží sami přijít s něčím originálním a natáčejí jen takovéto podivné slepence.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
6
Co se dá na takový film napsat? Tohle jsou prostě rusáci. Srdce na pravém místě, ale emoce jim lítají jako jojo od obrovské lásky, po sžíravou nenávist. Milostný příběh na pozadí kontaktu s mimozemskou lodí, spojený tentokrát nejen s poukazováním na tupost vojáků, ale spíš na xenofobii davu. Srovnání s jinými snímky se moc nenabízí. Možná ještě tak Starman, ale jistě ne v některých recenzích zmiňovaný District 9. Po trikové stránce nelze vyčíst vůbec nic, ve skutečnosti to bylo minimálně o level nad posledními Emmerichovinami. Jenže ta zhovadilá stopáž, která stejně nestačila k tomu, aby byl přerod Arťoma věrohodný, společně s místy děravým scénářem, dělají z tohoto filmu průměrnou sci-fi jednohubku. Na jednu stranu je dobře, že rusáci neumí dělat jednoduchou výpravnou sci-fi, na druhou je škoda, že se tam snaží za každou cenu nacpat úplně všechno.
Akarot
Akarot
886 bodů
9.5
Podařený film o mim ozemské návštěvě, nehodě jejich lodi , díky této nehodě zmařených lidských životech a o tom jak málo stačí aby jsme se jako rasa sami zničili. Především je to ale celé o lásce mladé dívky k charismatickému mimozemštanovi a jejich cestě k záchraně naší planety. Tento film je mnohem poutavější a zajímavější než kupříkladu Příchozí, tam se vlastně nedal příběh ani pochopit.