Hitchcock/Truffaut

73%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jsem mírně zmatený tímhle filmem. Proč je rámovaný knihou, která jako by mu překážela a vzdaloval se jí, kdy to jde? Z celých rozhovorů to vybírá punchliny, které to bez ladu a skladu háže na hromadu, přijde mi to víc matoucí než cokoliv jiného. Bývalo by bylo praktičtější věnovat se příběhu těch dvou filmařů (nebo se na Truffauta rovnou vykašlat, když se mu film věnuje jen okrajově a povrchně, a udělat to prostě o Hitchcockovi) jako takových a spíš ke knize směřovat jako k jednomu z východisek než z ní vycházet jako ze zdroje/nezdroje. Hitchcock, milovník uzavřených, pevných filmů, ve kterých není ani scéna navíc a dávají vnitřní smysl, by z tohohle konceptuálního bordelu zešílel. Zkrátka zajímavý materiál poskládaný naprosto jalově a nesmyslně.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Zajímavé. Hlavně ale úplně jiné než jsem čekal, protože ta slavná kniha tady vlastně moc probírána není. Známí režiséři (Scorsese, Fincher, Gray a spol) rozebírají některé scény Hitchových slavných filmů. Nenudí to, ale někdy mi to přišlo až příliš zkratkovité. Nejvíc samozřejmě rozebrali Psycho a Vertigo, škoda že se takové péče nedostalo míň známým filmům.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Asi těžko byste našli filmaře, který nečetl knihu rozhovorů Hitchcock Truffaut. Je to naprosto zásadní publikace, která je stejně tak důležitá pro filmové teoretiky. Je to ukázka předání řemesla staršího a zkušeného mladšímu kolegovi, který měl v té době za sebou pouze tři celovečerní filmy. Tento dokument nemůže nahradit geniálně koncipovanou knihu a k dobru je třeba přičíst, že nedubluje informace. Abych byl upřímný, tak jsem si původně myslel, že to bude ilustrovaná kniha, kde bude záznam obou velikánů a k nim bude střih filmů, o kterém je řeč. To ale platí pouze u Psycha a Vertiga. Pokud jste tedy knihu četli, nic nového se nedozvíte, vyjma subjektivních pocitů dnešních filmařů. To ale není vůbec málo. Tento dokument HBO a francouzského ARTE je velmi příjemný ke sledování a opravdu smekám klobouk před střihačkou Rachel Reichman, protože to musela být neuvěřitelná piplačka a stovky hodin práce.