Případ Sloane

77%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Drama z prostředí Amerických lobbistů, prostředí, které mi je cizí a odporné, ale vím, že hýbe světem. Jesiica Chastan zahrála pěkně, přesto jsem měl první polovinu filmu tendenci se nudit. závěr je však dobrý a celé téma zajímavé a strašně Americké.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
'Lobbistka s přesvědčením může věřit jen ve svou schopnost vyhrát. Lobbování je o předvídání. O předvídání tahů našich protivníků. A plánování protiopatření. Vítěz vždy musí být jeden krok před protivníkem. A ukázat své trumfy až poté, co oni ukážou ty své. Musíte zajistit, že je zaskočíte. A že oni nezaskočí vás.' Svět lobbingu není neznámý ani u nás. Kolik že jich je ve vězení? Vazba hrozí i Madeline Elizabeth Sloane, chytré, houževnaté, tvrdohlavé, zásadové, posedlé vítězstvím a překážky neznající lobbistce. Napínavý a tematicky hodně silný politický thriller ze světa lobbingu, jehož závěr dokáže vyvolat husí kůži. Bezohlednost se skloňuje všemi pády a jen chytřejší vyhrává. Jedná se o zbraně v ulicích. Má mít veřejnost zbraně a nebo ne? To je to, oč tu běží. Připravuje se návrh zákona na zvýšení kontroly nákupu zbraní a nastává boj za jeho prosazení. A je to boj hodně těžký. Takovému tématu by lépe slušela minisérie, ale i mírný přesah dvouhodinové stopáže v takovémto provedení kupodivu postačí. Mistrovsky pojatý scénář byl mistrovsky natočen a Jessica Chastain v hlavní roli předvedla mistrovský výkon. Tohle je prostě film s velkým F, na který se samozřejmě politicky také vzhlíží. Hodnotí se jako levicový příběh v rámci nemilosrdného veřejného mínění co se týče Washingtonu D.C. kde jde o moc zbraňového lobbingu, což z pravicového pohledu zrovna moc radosti nenadělalo. Za scénářem stojí bývalý právník Jonathan Perera a existují informace, že se dostal na tzv. černou listinu neprodukovaných scénářů. Když se to vezme kolem a kolem, vzhledem k současné politické atmosféře, by se nejednalo o nic překvapivého. Tohle je film, který se prostě musí vidět. Poodhaluje skutečnosti, o kterých nikdo nemáme ani potuchy. Svým napětím, ohromnou energií a úžasnou atmosférou se bude snímek líbit hlavně těm, kterým se už líbila dodnes stále nestárnoucí klasika z novinářského prostředí 'Všichni prezidentovi muži' (1976). Sice je to z jiné oblasti a o jiné tématice, ale tak, jak je to zpracované, mají oba tyto snímky hodně společné. 'Používají zástupci lidu své hlasy podle svých politických zájmů a nebo podle toho, jak věří, že to bude v zájmu jejich vlasti? Náš systém je prohnilý. Nikdo neodměňuje politiky, kteří volí podle svého přesvědčení. Odměňuje krysy, které jsou ochotné prodat svou vlast za to, že zůstanou u koryta. A tyto krysy jsou skuteční paraziti demokracie.'
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Strhující politická pohádka s parádním závěrem. Jessica fantastická, celkově to tou ukecaností a tématem dost připomíná Newsroom (Waterston, Pill) a House of Cards (lobby). Za ten závěr pošilhávám po páté, ale zatím si to nechám ještě rozležet.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Miss Sloane je politický thriller moderního střihu se silnými ženskými hrdinkami v hlavních rolích, který svou stavbou silně připomíná thrillery 70. let. Na druhou stranu vyprávění filmu přichází s mimořádně silnou feministickou strunou. V tomto filmu vystupují mužští prostituti, zkorumpovaní senátoři považují ženy za stvoření, kterým nikdo nerozumí a pokud dojde na mezilidské vztahy na pracovišti, ženy se mezi sebou neštítí žádných podrazů. Film má jistě za účel vzbudit společenskou diskusi, a to nejenom o zbraních, ale celkově o fungování lobistických skupin. Objektivně je třeba říct, že se to v Americe nepodařilo, film nehrál žádný velký distributor a film zcela zvláštně ignorovala i Americká Akademie. Film je to ale výborný.
avenis
avenis
7 963 bodů
8
Člověk = pouhý zdroj, čehokoliv. Člověk = pouhý stroj, dobře pracující, ale poruchový. Taková dobrá ukázka, jak se někteří lidé nechali vycucnout tornádem politiky, moci a peněz. Jsou ještě hodni obdivu nebo už politování? Výborně zpracovaný příběh, ale to, oč tu běží, mě moc nenadchlo... (6.6.2021)
Martrix
Martrix
2 581 bodů
9
Mluví se tady opravdu hodně...aby taky ne, když je to o intrikaření, pletichách a korupci v politice. Maddenovi se povedlo několik věcí. Sestavil velmi dobře fungující herecký tým, v čele s vynikajícně mrchoidní Chastain. Také se mu podařilo natočit velmi přehledně vcelku překombinovaný příběh tak, že většina diváků nejspíš tu přepálenou stopáž vnímala, ale konec by si nechal ujít jen málokdo. A taky by to byla škoda, protože ...spoileroval bych...Miss Sloane stojí za dokoukání. Jsem šachista, ale trochu mě děsí představa, že by se až v takovém rozsahu, mohly bitvy předvídavých a cílevědomých lidí odehrávat i mimo šachovnici. Nicméně výhradu, že je to "vymyšleno odzadu" a je to už přitažené za vlasy, tak tu nesdílím a kdyby byla Miss Sloane o 20 min. kratší, bez váhání bych napálil plný hodnocení. Takto tam dám sice méně, ale třesoucí se rukou. Jsem moc spokojený...skvělá filmařina.