Profesor a šílenec

73%
Profesor a šílenec
Snímek vypráví skutečný příběh vzniku slavného slovníku. Profesor James Murray jej začal sepisovat v roce 1857 a pracoval na něm až do své smrti. Oxfordský slovník angličtiny je největším a nejvýznamnějším slovníkem anglického jazyka na světě, čítá 12 svazků a přes 600 000 slov. K tak významné práci potřeboval Murray samozřejmě mnoho dobrovolníků, kteří mu s prací pomáhali. Byl mezi nimi i bývalý vojenský chirurg W. C. Minor - muž, který pomohl do slovníku přidat přes 10 000 slov. Zajímavostí ovšem je, že tak činil z ústavu pro duševně choré, kam byl umístěn poté, co v záchvatu šílenství zabil nevinného muže jménem George Merrett. Ve svém pokoji měl velké množství knih, které mu v jeho práci pomáhaly, mnoho z nich mu navíc přinesla vdova po zabitém muži Eliza, která ho chodila pravidelně navštěvovat.



Recenze: Profesor a šílenec

Kinobox.cz
65%

The Professor and the Madman je navzdory očekáváním docela ambiciózním a formálně zvládnutým snímkem, který se plně opírá o přítomné herecké persony a snaží se oživit akademické téma psychologickým přesahem a romantickou linií. Ne vždy je to ale k dobru věci...


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
The Professor and the Madman byl pro mne velkým překvapením. Bez velkých fanfár uvedený, ale o to kvalitnější snímek. Výborný Mel Gibson a Sean Penn. Scénář, který má opravdovou hloubku a má divákovi co sdělit a předat. Dialogy jsou skvěle napsané. Takto si představuji kvalitní konverzačku.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Zajímavý příběh o jednom slovníku, který vznikal mnoho let a podílel se na něm i schizofrenik. Autentické prostředí a dobové kostýmy, pěkné zpracování, Mel Gibson nezklamal, ale Sean Penn předvedl výkon bez okolků brilantní a zastínil všechny. Osobitý film, který stojí za to vidět.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
The Professor and the Madman je navzdory očekáváním docela ambiciózním a formálně zvládnutým snímkem, který se plně opírá o přítomné herecké persony a snaží se oživit akademické téma psychologickým přesahem a romantickou linií. Ne vždy je to ale k dobru věci, tempo se ve druhé polovině bortí a příběh postrádá potřebnou katarzi a nedisponuje dostatečně zajímavými okamžiky, pro které bychom si první krůčky sepsané slovní zásoby mohli v budoucnu vždy živě vybavit a přednášet je svému okolí. Kdo ale toužil vidět Mela Gibsona znovu se skotským přízvukem a mohutným plnovousem, má jedinečnou šanci.

Dodatečné informace

Původní název:
The Professor and the Madman (více)
  • USA Profesor a šílenec
  • USA The Professor and the Madman
Distributor:
TV Prima
Země původu:
USA, Irsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné