Já, Mattoni

52%
Já, Mattoni
Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě. Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)




Recenze: Já, Mattoni

Kinobox.cz
50%

Jenže Já, Mattoni je vrcholně nudné, i když řemeslně prvotřídní, dílo. Starý Mattoni vypráví, do toho se objevuje jeho nejmladší nebo mladší já, dobové kulisy, situace a atmosféry. Milovníci 19. století si přijdou na své - kostýmy jsou perfektní, lokace, osvětlení a kamerové záběry taktéž. Jenže co je to platné, když se o skutečném Mattonim téměř nic nedozvíte...


Pete69
Pete69
29 308 bodů
4
Tohle se vůbec nepovedlo.. a jaká byla očekávání.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Leckdy je docela úleva, když u nás televizní seriál skončí jako zaměnitelná rutina bez děje, ale fakt tak musí dopadnout i vlajková loď stanice za 100 mega? Vážně nejde ten scénář napsat klidně konzervativně, ale trochu smysluplně? (Viděny tři epizody.)
avenis
avenis
7 963 bodů
8
Tento seriál ve mně zanechal docela hluboký dojem. Ne zrovna dobrý, ale překvapilo mě, s jakou tvrdostí byl pojem "Mattoni" dehonestován a jak jej autoři vypodobnili v nelichotivých barvách. Dal světu matonku, byl nelítostným podnikatelem a nedalo se s ním žít... Oba Švehlící zahráli parádně.

Dodatečné informace

Původní název:
Já, Mattoni (více)
  • Česká republika Já, Mattoni
Premiéra v ČR:
18. 11. 2016
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup