Veřejné lži

73%
Veřejné lži
Thriller natočený podle skutečných událostí z roku 2003. Britská zpravodajkyně (Natalie Dormer) prozradí novináři listu The Observer (Paul Bettany) utajované zprávy o chystané invazi do Íráku. Vše souvisí s nátlakem v Radě bezpečnosti OSN ze strany americké zpravodajské služby NSA. Jednání zpravodajkyně vzbudí značnou pozornost. Ve filmu si zahraje bývalého britského generála Anthony Hopkins, agenta CIA ztvární Harrison Ford.



kknk2
kknk2
2 949 bodů
7.5
Státní tajemství mohu představit jako kratší drama podle skutečné události, která se stala na počátku tohoto tisíciletí, hlavní postavou je Katharine Gunová ztvárněná Keirou Knightley. Vyzdvihla bych herecké výkony a překvapivý konec, ale přiznávám, že film může působit prázdně, především když vás nebere právní tématika.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
8
Nejdřív se přiznám, že je mi na Velké Británii i jejích obyvatelích, velmi mnoho sympatického. Od Shakespeara a Monty Pythony, přes Mr. Beana a Depeche Mode, po velmi pestrou historii a tradice v duchu monarchie. Netvrdím, že mají mezi politiky méně pokrytců, než Spojené státy, ale zcela jistě se v UK najde mnohem víc lidí, kteří se nebojí na ně ukázat prstem a dokonce o nich i natočit film. Pokud se o politiku nezajímáte a jste ovčani, kteří nekriticky absorbují zprávy z televize, nebo novin, nejspíš po vás tento film "sjede" stejně, jako reportáž o pochodu hnutí Mlha. Zaprvé proto, že zachycuje 17 let staré události, které byly většině lidem v ČR tak trochu jedno (pivo nezdražilo, pracovní doba se nezkrátila a bomby padají daleko...). A za druhé ... muslimy patří všechny vyhubit, takže je fuk, jestli to bylo od amíků šméčko, nebo ne... . Pokud vás ale politicky laděné filmy zajímají a libil se vám třeba Brexit 2019, užijete si i tento kousek. Ono navíc nejde jen o politiku. Dozvíme se, kdo byla K. Gunová, co udělala a jaké to pro ni mělo důsledky. Jenže ono se toho stalo poměrně dost, takže chvilku sledujeme praxi ve zpravodajské službě, nějaké to politikaření, novinářskou práci, pak právníky a soudní proces, trochu ze života Katharine a jejího muže... . Úplně v pohodě by to vystačilo na třídílnou minisérii...která by ovšem měla velmi omezenou cílovku. A to přestože byla Keira Knightley vynikající...velmi úsporným způsobem (na hony vzdáleným obvykle afektovanému přehrávání), ztvárnila zarputilou zaměstnankyni britské zpravodajské služby (a bohužel i svého svědomí) a zdatně jí sekundovali i Ralph Fienne a Matt Smith. A jako perlička i Conleth Hill, u kterého jsem si celý film nemohl vzpomenout, kde jsem ho viděl :-) Tvůrci tvrdí, že příběh se odehrává podle skutečných událostí; samozřejmě je velmi nepravděpodobné, že bychom se dozvěděli úplnou pravdu, ale přesto stojí za to, se na takové filmy dívat. Připomenou nám, jak moc jsme klamáni, jak moc nás mají v hrsti bezskrupulózní jedinci, kteří sledují dočista jiné zájmy, než nám prezentují. Vyšší hodnocení nedám, protože první třetina filmu není tak úplně zajímavá...na obrátkách začal příběh nabírat až s odhalením Gunové. Přesto jsem vcelku spokojený.

Dodatečné informace

Původní název:
Official Secrets (více)
  • USA Veřejné lži
  • USA Official Secrets
Premiéra v ČR:
30. 8. 2019
Země původu:
USA
Čeština:
Veřejné lži je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch