Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

84%

Komentáře a recenze 61

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8.5
Mel Gibson je zpět! Budiž mu odpuštěno vše zlé a on opět může předvést svůj dar od boha. Zrození hrdiny má sice pomalejší rozjezd,ale jakmile nabere plné obrátky,tak už se nedá zastavit. Gibson do filmu vtiskl svou duši a jeho reálným (krvavým) pojetím ukázal válku takovou jaká doopravdy byla. Příběh Dosse patří mezi ty nejneuvěřitelnější o kterých jsem slyšel a o to víc si cením,že byl převeden na plátna kin. Film dokáže skvěle pracovat s diváckými emocemi a i proto vás lehce vtáhne do děje.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Silný příběh jednoho zdravotníka ve druhé světové válce. Mel Gibson nevsadil na TOP hvězdné tváře a to se podle mě vyplatilo. Film je natočen dle skutečné události, perfektně strukturovaný, boje jsou velmi realistické a byl jsem doslova přišpendlen do sedačky. Skvělé.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Zajímalo by mě, jestli Mel Gibson chápe paradox, že se sice uchyluje k antinásilným agitkám, ale přitom jediná umělecká vize, kterou kdy měl, spočívá v zobrazování hyperreálného a směšně exponovaného násilí (nemusí se chodit ani do války, stačí se podívat na bitku dvou kluků, která končí rovnou tím, že jeden flákne druhého cihlou do hlavy). Gibsonovy filmy jsou teda proti násilí, ale přitom by bez násilí nemohly existovat ani sdělit svou myšlenku - nejsou schopny nabídnout systém světa v míru, dokážou jen lít na diváky krev. A vzhledem k tomu, že jim chybí cit pro nuance, mají nakonec spíš otupující efekt - dokážeme sice říct, že krvavá jatka jsou špatná, ale zároveň nic jiného než krvavá jatka není dost dobré, abychom tomu věnovali pozornost. A to jsem ani nezačal mluvit o té dementní hlavní figuře. Hrdina je buď idiot, nebo pokrytec. Je přece jedno, jestli v bitvě nemáte zbraň - jestli po sobě necháte střílet a spoléháte na to, že nepřátele zastřelí jiní, není to v důsledku jiné než když střílíte sami, ve skutečnosti tím do rizika uvádíte mnohem víc lidí, než kdybyste se mohli krýt sami. Plus je směšné, že situace, do jakých se dostává, jeho přesvědčení reálně netestují, spíš potvrzují (není těžký bejt hrdina, když scenárista tak moc chce, abyste jím byli)... Prostě dílo myšlenkově zcela utopené v patosu, fetiších a pokrytectví, které uspokojuje nejnižší pudy (vsadím se, že když začne první bitva, minimálně půlka diváků si aktivně řekne "no konečně", což je rozhodně úsměvný) a zároveň, což je nejhorší, se tváří hluboce lidsky.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Desmond Doss zaslouží fakt velký respekt a jsem rád, že se o o něm dovídám aspoň takhle. Pvní hoďka oťukávací, možná až ospalá, protože jako romantika to za moc nestojí a ta soudní pře už mě nebavila vůbec. Jestli něco ale Mel umí na jedničku, tak jsou to hromadné bojové scény. Vstup na Okinawu je proto stejně strhující jako Spielbergovo vylodění v Normandii. Jenže po chvilce se dost často přepíná do strašlivě patriotského módu a některé scény pak působí až nechtěně úsměvně.
muzz
muzz
18 035 bodů
8
Já teda nemám Melu Gibsonovi co odpouštět :) Jako režisér opět nezklamal, občas sice vidí všechno černobíle (zlí Angliané versus hodní Američané, nebo zlí Angličané versus hodní Skoti, popř. Evropané v. Mayové, apod) ale filmy jsou vždy udělané poctivě, věrohodně a jsou zábavné. Tento film je navíc podle pravdy, aniž by někomu stranil. Kdo nemá rád historii a válečné filmy, asi se bude nudit. Svoji holku nechte radši v cukrárně.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Desmond Doss je totiž superhrdina, ale z masa a kostí, s chybami, s pochybnostmi, který je odhodlaný dělat správné věci a přijímat nedostatky okolí. V tom je největší přínos tohoto zajímavého příběhu. Přiznám se, že mě film oslovil a rád bych vyslovil uznání hereckému ansámblu, protože všichni předvádí skvělé výkony. Oproti nedávnému tankovému dobrodružství Železná srdce s Bradem Pittem je tento casting o dobrou třídu lepší. Andrew Garfield se podle mého soudu oskarové nominaci nevyhne, stejně jako minimálně střihač, autoři výpravy a dost dobře i Vince Vaughn, který se konečně po letech dočkal role odpovídající jeho mnohovrstevnatému hereckému talentu. Hacksaw Ridge je skvělý film a je vedle Gibsonova Statečného srdce dalším vynikajícím počinem v jeho režisérské kariéře a konečně má také propracovaný scénář. Mimochodem tento film je křesťanštější než deset Umučení Krista dohromady a to tak, že podle mého soudu nemůže nikoho urazit.
lamps
lamps
15 156 bodů
7
Mel pořád úplně nezmoudřel. Vizuálně i akusticky atakuje a místy posouvá over the top sekvence filmové válečné vřavy (při první bitevní scéně máte potřebu se v kině krčit, aby vás nezasáhla odlétající střepina nebo cákanec krve), vypravěčsky je tenhle kontroverzní tvůrce sice naprosto přesný, ale viditelně mu schází jakákoli stylistická kreativita ve formě celkového systému díla. Snímek tak trochu působí jako slepenec více notoricky známých filmů na bázi zdejších témat a motivů, a přestože vše, co se v něm stane, je vzhledem ke klasickým módům vyprávění správně, nenajdeme tu jediné ozvláštnění, jedinou autorskou přidanou hodnotou vyjma litrů krve a vyhřezlých vnitřností. Velké plusy za většinu herců (opakuji herců, ne Garfielda ), důkladnou a kvalitní psychologii a za odporně skličující atmosféru, kterou dokázal charakter přímého boje v žaludku i v myšlenkách vyvolat. Nedostatky naopak v přepáleném patriotismu a úsměvné ikonizaci hlavní postavy, která chvílemi posílá celé filozofické poselství někam na mentální úroveň Forresta Gumpa a Bubby. Na druhou stranu, nekonečný respekt před skutečným Dossem.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Mel Gibson se po 10 letech vrátil k režii a natočil tvrdý válečný film který nemá období. První půlka je o tom jak se Desmond zamiluje a hned krátce poté se přihlásí do armády. Celá první půlka se odehrává ve válečném táboře kde se Desmond musí utkávat s nevraživosti všech a teprve v druhé půlce začnou ty krvavá jatka které Gibson sliboval- střeva a končetiny lítají před kamerou jedna báseň a je to jeden z nejbrutálnějších filmů za poslední dobu. samotný film ale obsahuje víc. Je to krásný lidský příběh, s uchvacují akci, režii a hereckými výkony (Vince Vaughn nehraje komediální roli a role mu sedí) Film dokáže být pochmurný, temný, krvavý ale především upřímně dojemný a v první polovině i celkem vtipný. Sečteno podtrženo, Mel Gibson dokázal v židy vládnoucím Hollywoodu natočit film který není veskrze o akci a dokáže zaujmout. Občas se trošku vleče (133 minut!) ale nedá se říct, že chtělo něco vystřihnout a pár scén by i mohlo být delší. A konec je tak dojemný jak by měl být. Problém ale je, že nechcete aby ten film skončil!
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Gibson měl potřebu (a zřejmě i chuť) vrátit se zpět. A ono mu to vyšlo a to tak, že útočil i na Oscary. Kvalita tedy je velice nadprůměrná, atmosféra správně špinavá a herci se snaží odehrát své party, jak nejlépe dovedou. Vše pod otěžemi Gibsona, který vážně chytil slinu a naservíroval nám výtečné armádní drama. PS: Od Zachraňte vojína Ryana jsme tu neměli tak surové bitvy.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
8
Ze začatku jsem se nedokázal srovnat s faktem, že hlavní hrdina bude nějaký ufňukaný pacifista se slzama v očích a Ježíšem na jazyku. V průběhu filmu mi to však moc nevadilo. Snad proto, že film byl odlehčen takovým tím Gibsonovým typicky čiperným lehkým humorem, známým už třeba ze Statečného Srdce. Tímhle především vyniká první čtvrtina filmu, kde se rozvijí románek. Druhá čtvrtina filmu je zas vojenský výcvik. My jsme už z traileru tušili, že to tam Andriew Garfield kvůli svému osobnímu přesvědčení nebude mít lehké. Očekával jsem tedy těžké scény, kde by jsme hlavního hrdinu měli skoro až litovat. Ono ale ne. Celé je to velmi střídmé a opět odlehčené. Když však nastala druhá část filmu a už se schylovalo k bitvě, tak jsem byl ve velkém očekávání. Věděl jsem, že režisér se nebojí ukázat krev a tím pádem vytvořit opravdu silnou intenzivní akci, která na diváka má ten správný dopad. Samotného mě až překvapilo, s čím Mel Gibson přišel (lidský šťít). Nakonec se tedy jedná o kvalitní filmařinu. Možná je to trošku vyhoněné a přehnané - mám namysli tu závěrečnou paralelu 'nanebevzetí', avšak celé se to nebere natolik vážně, aby z toho byl větší problém. Statečně Srdce má však větší hloubku. Hacksaw Ridge po obsahové stránce není tak plné, jak by být mohlo.