Sully: Zázrak na řece Hudson

80%
Sully: Zázrak na řece Hudson
Sully je americký biografický film režírovaný Clintem Eastwoodem a s Tomem Hanksem v hlavní roli kapitána Chesleyho "Sullyho" Sullenbergera. Film je adaptací autobiografie Highest Duty od Sullenbergera a Jeffreyho Zaslowa a vypráví skutečný příběh o zázračném přistání letu US Airways Flight 1549 na řece Hudson v New Yorku dne 15. ledna 2009. Kapitán Sully, ostřílený pilot s více než 40 lety zkušeností, se krátce po startu z LaGuardia Airport v New Yorku setkává s katastrofální situací, když do obou motorů letadla narazí hejno hus. S poškozenými motory a bez šance na návrat na letiště nebo dosažení jiného bezpečného přistávacího místa se Sully rozhodne provést nevídané přistání na řece Hudson. Má přitom zodpovědnost za 155 osob na palubě.



Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Tohle prostě nemohlo dopadnout zle. Spojení Eastwood a Hanks slibovalo pořádné lidské drama,které se nakonec i dostavilo. K filmu by se hodilo pořekadlo: Za dobrotu na žebrotu. Film totiž vypráví o pilotovi,který svým odvážným manévrem zachránil spousty životů. Místo vděku je naopak vyšetřován zda neudělal chybu.
Pete69
Pete69
29 773 bodů
7.5
Příběh o vyšetřování pilota, který zachránil celou posádku i cestující v letadle přistáním na řeku je sám o sobě působivý. Tento film těží pouze z příběhu. Mě ten film také vzal a líbil se mi. Upřímně řečeno odmyslím-li si, že se to opravdu stalo a obsadím někoho jiného, než Toma Hankse, stal by se z toho béčkový film jak vyšitý. Objektivně 75% - pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Hraje si to na dekonstrukci amerického hrdinství, i když ho to staví v té nejzákladnější a nejklišovitější formě. A vzhledem k tomu, že jde o adaptaci knihy samotného Sullyho, se nejde ubránit dojmu, že tenhle "hrdina od vedle" je dost full of himself. (Osobně mám vůbec problém s tímhle pojetím hrdinství - hrdinou je člověk, který dobrovolně udělá něco, co mu může přinést nepohodlí nebo újmu, aby pomohl druhým, ne pilot, který v krizové situaci dokáže přistát. To ho dělá mistrem ve svém oboru hodným ocenění za svůj úsudek a schopnosti, ale jestli hrdinou? Hrdinou by byl, kdyby věděl, že se to letadlo dostane do takové situace, a přesto se rozhodl do něj nastoupit, aby zachránil cestující.) Jinak vykreslení vyšetřovací komise jako antagonistických inkvizitorů (vůči němuž se vymezil i skutečný Sully, který sám říkal, že ti lidi jen dělali svojí práci a dělali ji zcela adekvátně a pro dobro všech) ukazuje, že Eastwood nic nedekonstruuje, prostě dělá rutinní soudní drama.


Dodatečné informace

Původní název:
Sully (více)
  • USA Sully: Zázrak na řece Hudson
  • USA Sully
Premiéra v ČR:
8. 9. 2016
Distributor:
Freeman Entertainment
Země původu:
USA
Čeština:
Sully: Zázrak na řece Hudson je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch