Westworld

81%
Westworld
Ambiciózní a velmi nápaditý dramatický seriál Westworld, jehož první řada se skládá z deseti hodinových epizod, povyšuje představu o dobrodružství a hledání vzrušujících zážitků na zcela novou, nebezpečnou úroveň. Ve futuristickém zábavním parku známém jako Westworld se skupina robotických "hostitelů" odchýlí od pečlivě naplánovaných scénářů vypracovaných jejich programátory a začne vykazovat znepokojivé vzorce abnormálního chování. Westworld, seriál s hvězdným obsazením, v jehož čele stojí Anthony Hopkins, Ed Harris, Evan Rachel Woodová, James Marsden, Thandie Newtonová a Jeffrey Wright, je inspirovaný stejnojmenným celovečerním filmem z roku 1973, který napsal a režíroval Michael Crichton (Jurský park). Tvůrci a výkonnými producenty jsou Jonathan Nolan (Interstellar, Temný rytíř) a Lisa Joyová (Řekni, kdo tě zabil, Status: Nežádoucí). Dalšími výkonnými producenty jsou J. J. Abrams a Bryan Burk (Ztraceni, nové filmy Star Wars a Star Trek) nebo Jerry Weintraub. (HBO)




Recenze: Westworld

Kinobox.cz
85%

Seriálovou verzi si vzal režijně, produkčně a scenáristicky na starost Jonathan Nolan, bratr slavného Christophera Nolana, na jehož řadě filmů se Jonathan podílel jako scenárista. A je to znát - karty jsou pečlivě a velmi promyšleně rozdány, pilotní díl nabízí hned několik zajímavých cestiček a zároveň zbytečně nikam nespěchá.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Seriálová verze klasického snímku z roku 1973 si jde svou cestou a ihned začne přemírou záhad a tajemství, které jsou každým dílem pomaličku prozrazovány a doplňovány do celkové skládačky. Tempo je pomalé a vůbec celková atmosféra zpočátku vyznívá podivně nudně a nezáživně. V polovině série se však sice tempo nezrychlí, avšak napětí ano. Příběh je velmi dobře napsaný. Má svoji logiku a co je nejdůležitější, dává smysl. Vyrobení roboti najednou začnou přemýšlet a otočí se proti lidem? Ne! Tento stereotyp je tu rozbourán, což dává ději zcela nový rozměr. Vše je zkrátka úplně jinak. Dojde i na filozofii. Pro někoho zřejmě vytvoří vnímání dějství krapet složitější, ale zase až taková hrůza to není. Seriál je ambiciózní a dějově dostatečně zralý. Existenciální úvahy lidských charakterů, kteří jsou v podstatě v roli bohů, vytvářející intriky, vraždy, znásilňování či drancování, prozkoumávají temnou stránku lidstva. Filozofický projev tvůrce parku na konci všeho dění budiž k zamyšlení. Po výpravné stránce je seriál velmi dobře odvedený a tak nevytváří dojem levnosti. Byť by to přeci jen mohlo mít daleko rychlejší tempo, po celkové stránce se jedná o naprosto skvělý počin, který má co říct.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
4
Umělo to zaháčkovat, ale už na začátku třetí řady to je utopeno v sebedůležitých absurditách a pěti levelech umělosti, aniž by to dávalo smysl na banální rovině. Na jednu stranu je fascinující, že něco tak utrženého ze řetězu existuje, bohužel to ale rozhodně není v žádném ohledu dobré.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
S1 5/5. Pro někoho možná zdlouhavé nebo snad i nudné, pro mě scénaristicky a herecky (Hopkins!) dokonalé. Do toho ten Djawadiho soundtrack..Jeden z top seriálů 2016. _S2 3/5. Se závěrem (byť zbytečně překombinovaným) si to trochu vylepšuje reputaci, tentokrát se ale o seriálovou událost jako v první sérii boužel nejedná. S2 selhává hlavně scénaristicky, víc než kdy jindy tady sedí to přirovnání o vaření z vody.


Dodatečné informace

Původní název:
Westworld (více)
  • USA Westworld
Distributor:
HBO
Země původu:
USA

Podobné