Paterson

74%

Komentáře a recenze 29

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Nevím, kdy naposledy jsem z filmu načerpal tolik energie. Myslím, že kdybych začal řešit Patersona do hloubky, začalo by to být problematické. Ale já nechci.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Jeden týden v životě autobusáka, který ve volných chvílích píše básně, doma pozoruje akční ženušku a každý večer zajde na pár kusů do oblíbené knaipy. Na první pohled stereotypní život, na ten druhý megafilmová pecka. Ve které se na první pohled vůbec nic neděje, ale ve skutečnosti je v ní všechno. A to jsem si po Broken Flowers myslel, že Jarmusch rozhodně není pro mě.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
3
Milý Jime, viděl jsem 90% všech Tvých filmů, ale tohle mi nedělej. Tohle je prostě průšvih. Adam Driver je divný herec a celý ten film je jak školní cvičení pubertálního gymnazisty z konce 80. let. Tohle prostě adorovat nebudu, je mi líto. Pro mě nejhorší Jarmushův film.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Příjemné rozjímání o věcech, které už jsme všichni viděli někde jinde. Chodit po světě s větším elánem a skládat básně na všechno, co se nám mihne před nosem, nás Paterson nedonutí, ale vnímat každý den jako jedinečný a hodný přátelské návštěvy restauračního zařízení, v tom nás Jarmusch utvrzuje každou roztomilou replikou a svéráznou lidskou postavou. Paterson není odpověď, je to doporučený návod, jak číst život.... a vůbec ne špatný.
Klajnik
Klajnik
8 590 bodů
6
Na Patersona jsem byl hodně dlouho zvědavej a mé očekávání byly naplněny. Někdo by mohl namítnout, že film je o ničem, ale on je spíš o všem, než o ničem. Je o světě, o lidech o běžných situací. Není takový koncept mnohem hodnotnější, než příběh o tom, jak se několik superhrdinů snaží zachránit galaxii? Nedá vám toho takový film víc? Asi se na lidi zlobit nemůžu. Jsou otupělý všemi těmi blockbustery, že těm opravdu zajímavým věcem v tomto filmu nevěnují pozornost a tudíž je to nudí. Nejspíš si řeknou "Teď se tam v autobusu baví nějaký dvě holky, to není důležitý pro příběh filmu." Ono ale je! Paterson není příběhovým, je spíš tématickým snímkem. Nerad bych v někom vyvolal přehnaná očekávání. Ten film nehraje na city jako konec Rychle a Zběsile 7, přesto je mnohem citlivější. Jde to od srdce, je to přirozené a dost možná i inspirativní. Příště, až prohodím pár slov s někým cizím, uvidím v našem rozhovoru víc, než tam je. Uvidím tam něco krásného.
evismaior
evismaior
4 254 bodů
7.5
Paterson se zadumaným výrazem Kylo Rena ráno zamáčkne budík, odejde do práce, napíše pár řádek poezie, než se jeho autobus rozjede po městě, přes den vyslechne pár příběhů, po práci sní večeři a vezme psa na procházku směrem k baru, kde si dá pár piv. Každý den v zásadě to samé, a přesto je to život, a tak se v drobnostech liší - někdy manželka peče koláčky na farmářský trh, jindy v baru týpek ohrožuje okolí kvůli nešťastné lásce anebo má autobus poruchu. A někdy pes rozcupuje zápisník s básněmi, které nikdo nestihl okopírovat. Jenže Paterson je tichý nenápadný sympaťák, kterého miluje jeho potrhlá manželka, svěřují se mu kolegové v práci i lidi z baru a i na ulici je nenásilným způsobem sympatický každému, koho potká, takže ho na dlouho nerozhodí ani tohle a brzy již píše znovu. Je to prostě typický Jarmuschovský film, akorát bez cigaret, těm už zřejmě odzvonilo i v jeho filmech a zůstaly jen jako připomínka v jedné z Patersonových básní. Strašně moc bych chtěla umět vnímat svůj obyčejný život tak neobyčejně, jako to dokáže Paterson...
Petrson
Petrson
4 166 bodů
8
Jim Jarmusch moc často nezklame. Nezklamal ani tentokráte, pokud chcete nasát atmosféru obyčejného života, životů někde poblíž NY, potkat Boha převlečeného za Japonce, naučit se odpouštět a pochopit, že jedinečnost nemusí být šířena světem, ale třeba jen osobním prožitkem a že Adam Driver nepotřebuje ke svému životu světelný meč ( to jediné mě svádělo vidět film jinak:) ).
  • ojedinělá poetika Jima Jarmusche, pocta Patersonu
  • prostě jsem se neoprostil od SW, čekal jsem, že ten autobus třeba odletí do vesmíru:)
lukas
lukas
1 523 bodů
8
Další nenápadné (vele)dílo vysokého tichého Američana. Paterson působí jako autorova meditace za harmonické vztahy, přijetí reality a vypořádávání se s každodenností, drobnými radostmi a vytrženími z monotónních činností. Nechybí humor, literární odkazy, vytříbený filmový jazyk a nové herecké tváře - Adam Driver, Golshifteh Farahani a buldok! Jarmusch natočil film o obyčejném životě neobyčejným způsobem.
Teresie
Teresie
1 187 bodů
9
Milé, příjemné, úsměvné, lidské .....
  • Adam Driver
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
8
"Would you rather be a fish?" "Někdy prázdný list skýtá nejlepší možnosti." Konečně po dlouhém čase a v dnešní době skoro až "ojedinělý" film, kde je vidět opravdová láska. Vnímala jsem, že je tam spousta hlubších poselství, ale abych je pobrala, potřebovala bych ho vidět ještě jednou. Film, který plyne velmi pomalu a jaksi stereotypně, na což již dnešní divák není zvyklý. Akci zde moc nehledejte.....