Gagarin: První ve vesmíru

67%
Gagarin: První ve vesmíru

Jako první se odpoutal od zemské přitažlivosti a otevřel lidstvu dveře do vesmíru... Lidstvo dosáhlo oběžné dráhy země 12. dubna 1961. Z dnešního pohledu je však těžko představitelné, o jak přelomový let šlo. Jurij Gagarin vzlétl do vesmíru jen tři a půl roku po vypuštění umělé družice Sputnik 1 a jen necelý rok poté, co se z oběžné dráhy úspěšně vrátili první živý tvorové, fenky Bělka a Strelka. Lety do vesmíru doprovázela obrovská nejistota a řada vědeckých kapacit navíc pochybovala, zda může člověk pobyt v kosmickém prostoru vůbec přežít. Ruský životopisný film od Pavla Parchomenka se tak vrací právě k atmosféře velkého neznáma během vyostřených vesmírných závodů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. Příběh ovšem ponechává studenoválečné soupeření převážně na pozadí a na první let do vesmíru se dívá jednak očima kosmonautů a jejich rodin s Gagarinem v čele (Jaroslav Žalnin) a pak také skrze postavu Sergeje Koroljova (Michail Filippov), raketového inženýra a faktického otce sovětského vesmírného programu. (Česká televize)




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
6
Jurij Gagarin jako první člověk na světě letí do vesmíru a během toho vzpomíná na minulost. Jedná se o první filmovou biografii Jurije Gagarina, navíc schválenou jeho rodinou. Snímek nepředstavuje nic jiného, než první kroky lidstva na cestě do vesmíru přímým osudem prvního kosmonauta a zároveň boj za právo být první. Příběh má tři dějové linky poukazující na Gagarinovo dětství, na dobu složitého výběru letce, který poletí a těžkého tréninku a samozřejmě na let samotný. Bohužel se jedná o jednoduchou vyprávěnku, sice s velkým rozpočtem, ale jakoby to bylo určeno spíše pro televizi. Děj je hodně zkratkovitý a bez patřičné atmosféry dramatu a nějakého napětí. Jen ohromná radost z nadšení a pochopitelné vlastenectví. Poctu tohoto letu dali tvůrci i stopáží snímku. 108 minut trval let a 108 minut trvá i tento film. Samozřejmě se nezapomnělo také na nějaké ty archivní záběry, které se do výsledného filmu použili. Není jich ale moc, takže nijak neruší. Dobové fotografie během závěrečných titulků už jsou tradicí. Za uznání stojí, že se tvůrci snažili dát dohromady herce, kteří po úpravách v maskérně byli původním protagonistům vcelku podobní. Jako filmová připomínka vesmírné události lidstva funguje dobře, ale to je asi tak všechno. Z filmu chtě nechtě číší chaotičnost, takže mnohdy je těžké rozpoznat, z jakého období která scéna zrovna je. Nic naplat, po shlédnutí asi celý tento počin, po divácké stránce, přejde do zapomnění.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Film má určitý typický ruský patos, ale ten je i u podobných amerických filmů. Jinak má velmi dobře napsaný scénář, výborné a uvěřitelné jsou herecké výkony, krásná hudba filmového skladatele Georga Kallise, rodáka z Kypru, žijícího v Los Angeles. Divák je vtažen do děje a v podstatě celých 109 minut téměř nedýchá, i když ví, jak to dopadne. Je pěkné, že dvojka tento film zařadila k šedesátému výročí prvního kosmického letu s člověkem na palubě.

Dodatečné informace

Původní název:
Gagarin. Pervyy v kosmose (více)
  • Rusko Gagarin: První ve vesmíru
  • Rusko Gagarin. Pervyy v kosmose
  • Rusko Gagarin
  • Rusko Gagarin - First in Space
  • Rusko Gagarin: First in Space
  • Rusko Gagarin: Pervyy v kosmose
  • Rusko Gagarin - Primo nello spazio
  • Rusko Gagarin - Primo uomo nello spazio
  • Rusko Gagarin. Primul in spatiu
  • Rusko Gagarin - Wettlauf ins All
  • Rusko Гагарин. Первый в космосе
Země původu:
Rusko
Rozpočet:
7 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění