Zakladatel

75%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Michael Keaton is Back! Je neuvěřitelné jak se mu v posledních letech podařilo nakopnout uvadající kariéru. Film nám nabízí pohled na vznik jednoho z největších fastfoodových podniků na světě. Dozvídáme se,že patřil dvou dobráckým bratrům,kteří si chtěli dělat to své než se jim do toho nasral neúspěšný podobní prodejce Ray Kroc v podání skvělého Keatona. Film má sice 2 hodiny,ale bez problému si s touhle délkou poradil. Nabízí hodně dramatických pasáží a srozumitelnou řečí nám odvypráví celý tento příběh o přátelství a zradě.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Mám tyto filmy o vizionářích velmi rád. Ať už si o Ray Krockovi myslíte co chcete, to co udělal je ve všech směrech vyjímečné. Michael Keaton odvedl v hlavní roli skvělou práci, děj je divákovi pěkně pozvolna a srozumitelně podáván po malých ale hutných lžičkách.. velmi zajímavý příběh o tom, jak McDonalds přišli o McDonalds.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Hancock je nějakej novej odborník na selfpromo či co? Zakladatel sice neni podobně odpudivá korporátní propaganda jako Zachraňte pana Bankse, ale že by se zase tak vzdálil... taky ne. Sice rafinovaně vkládá konflikt, aby to nepůsobilo jako pouhá reklama, ale značku McDonalds jako takovou to beztak vynáší do nebes. Myslím, že scénář je o kus lepší než mělká režie, škoda, že to nevzali ti Coeni. Jenže takhle se nenechám opít, když se podávají jen soft drinky.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Zpočátku to vypadá na klasickou životopisnou pohádku jako od Disneyho, jenže postupem času ten hamburger v ústech dost hořkne. Keaton fantastický.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Filmaři byli limitováni 7 miliony dolarů, které dostali od bratrů Weinsteinů za vysílací práva pro severní Ameriku, ale dokázali, že i s tak málem se dá natočit výpravný dobový snímek aniž by působil směšně. Hancock pak v některých pasážích přichází s naprosto geniálními nápady, jedním z nich je třeba příprava servírování jídla v sektorech namalovaných na tenisovém hřišti, které má hravost, vtip a dynamiku. Tvůrci také stáli před mnoha úkoly. Jedním z nich bylo stavět na parkovištích dobové restaurace, protože se všechny samozřejmě modernizují a vypadají stejně jako u nás. Jedinou vyjímkou je původní restaurace, ze které je ovšem dnes muzeum McDonaldu. Režisér Hancock měl film dopředu tak promyšlený a naplánovaný, že namísto obvyklých směn 12 hodin a více, které na přesčasech stojí ranec, přišel s 8 – 10 hodinovou pracovní dobou a scény snímal jednou, maximálně dvakrát. I díky tomu nepřekročil rozpočet. I tak byl malý štáb ve velkém zápřahu a v momentě, kdy se na place začali lidé hádat, objednal Michael Keaton za vlastní peníze dvě autíčka se zmrzlinou a zadarmo ji rozdal. Michael Keaton se na roli důkladně připravil. Producenti filmu, z nichž dokonce hlavní byl úspěšný herec Jeremy Renner (Příchozí, Město) mu dodali obrovské množství archivního materiálu a videí, z nichž se Keaton dozvěděl, že Kroc hrál slušně na piano, takže si jednu z dost klíčových scén v baru mohl odehrát sám. A nutno dodat, že je to převážně jeho one man show.
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Skvelý životopisný film ,ktorý sa na nič nehrá a otvorene vám povie ,ako vidí udalosť ,ktorú opisuje. Po pozretí filmu som mal chuť ísť do McDonaldu. Odporúčam pozerať najadený, alebo pri jedle ☺
Klajnik
Klajnik
8 503 bodů
4
Je hezké, že teď víme jak to bylo s mekáčem, ale to film nedělá dobrý. Je to vcelku nuda. 2 hodiny a průměrné zpracování. Takový Vlk z Wall Street má taky jednoduchý děj, ale ta 'omáčka' okolo z toho udělala něco brilantního. Zakladatel má stejný problém jako film Zlato - není zábavnej, natož ztrhující.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Ty hambáče jsou prostě dobrý, ale po shlédnutí tohoto filmu na ně moc chuť nemám, už jen z těch morálních zásad. Michael Keaton je na oscara, nechápu že nemá ani nominaci. 81%
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
10
Michael Keaton jakožto muž jenž ukradl nápad a vizi dvouch prostých kluků. Bratrů McDonaldových mi je hrozně líto. V životopisném filmu je šťáva i emoce. Nemám co vytknout, jdu na hamburger. - 100%.
Standa.
Standa.
6 180 bodů
7.5
Michael Keaton je prostě pán!! Abych řekl pravdu, tak jsem od tohohle filmu nic moc nečekal, spíš jsem se bál dvouhodinového tlachání o zakladatelích největšího fast foodového řetězce(možná i největšího masového "vraha").. Ale nakonec z toho vyšlo skvěle vykreslené drama o vlkovi v rouše beránčím, který nakonec sežere ovečky i s ovčákem.
  • Pořád čekám na Oscara pro Keatona!