Zakladatel

75%
Zakladatel

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film)




Recenze: Zakladatel

Kinobox.cz
60%

Pokud o tehdejších událostech nic nevíte, film pro vás pravděpodobně bude zajímavý, ale ne dost zajímavý. Ke konci filmu je Kroc líčen jako vyložený zmrd, ale závěrečné vysvětlující titulky se zase nesou ve smířlivém, až obdivném duchu.


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7
Michael Keaton is Back! Je neuvěřitelné jak se mu v posledních letech podařilo nakopnout uvadající kariéru. Film nám nabízí pohled na vznik jednoho z největších fastfoodových podniků na světě. Dozvídáme se,že patřil dvou dobráckým bratrům,kteří si chtěli dělat to své než se jim do toho nasral neúspěšný podobní prodejce Ray Kroc v podání skvělého Keatona. Film má sice 2 hodiny,ale bez problému si s touhle délkou poradil. Nabízí hodně dramatických pasáží a srozumitelnou řečí nám odvypráví celý tento příběh o přátelství a zradě.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Mám tyto filmy o vizionářích velmi rád. Ať už si o Ray Krockovi myslíte co chcete, to co udělal je ve všech směrech vyjímečné. Michael Keaton odvedl v hlavní roli skvělou práci, děj je divákovi pěkně pozvolna a srozumitelně podáván po malých ale hutných lžičkách.. velmi zajímavý příběh o tom, jak McDonalds přišli o McDonalds.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
6
Hancock je nějakej novej odborník na selfpromo či co? Zakladatel sice neni podobně odpudivá korporátní propaganda jako Zachraňte pana Bankse, ale že by se zase tak vzdálil... taky ne. Sice rafinovaně vkládá konflikt, aby to nepůsobilo jako pouhá reklama, ale značku McDonalds jako takovou to beztak vynáší do nebes. Myslím, že scénář je o kus lepší než mělká režie, škoda, že to nevzali ti Coeni. Jenže takhle se nenechám opít, když se podávají jen soft drinky.


Dodatečné informace

Původní název:
The Founder (více)
  • USA Zakladatel
  • USA The Founder
Premiéra v ČR:
26. 1. 2017
Distributor:
Forum Film
Země původu:
USA
Rozpočet:
15 mil. USD
Tržby:
24,12 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Zakladatel je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch