V paprscích slunce

67%
V paprscích slunce

Severokorejská dívka Zin-mi se připravuje na oslavy výročí nejvyššího vůdce Kim Čong-ila. Uznávaný ruský dokumentarista Vitalij Mansky dostává povolení sledovat celou její rodinu. Ovšem je mu umožněno filmovat pouze podle pečlivě připraveného scénáře, aby nic nenarušovalo obrázek života spokojeného lidu. Přesto je snímek úplným opakem propagandy. Dokumentaristé totiž nechali běžet kameru i ve chvílích, kdy jsou scény předem aranžovány severokorejskými „režiséry". Nebo ji namířili na usvědčující detaily, které mistrům manipulace unikly. Záběry, které neměly nikdy vzniknout, umně vložili do příběhu o zdánlivě šťastném životě v novodobé potěmkinovské vesnici. Film V paprscích slunce portrétuje Severní Koreu asi jediným možným způsobem – jako nezáměrnou situační tragikomedii.(Bontonfilm CZ)



Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Sterilní šedivý dokument o šedivé sterilní Severní Koreji.. skanzenu komunismu. Neuvěřitelné, jak je vše šedivé, včetně nebe, občas vykoukne rudá.. jinak je to nejdepresivnější prostřední, ve kterém může člověk žít. Vše je řízeno soudruhy a těžko říct, jak se mohlo režisérovi podařit natáčet tajně i přípravy. Je mi divné, že by nebyl natočený materiál průběžně kontrolován. Každopádně to vše ukazuje na jedno velké známé divadlo, které KLDR hraje světu. Dojemný, lépe řečeno smutný je potom konec, kdy si hlavní hrdinka neumí vybavit jedinou veselou vzpomínku a tak zarecituje a udělá smutnou tečku za celým divadlem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
V čem osobně cítím problém filmu V paprscích slunce je, že je jednostranný. My se nikdy nedozvíme, co vlastně Vitalij Manský natočil, protože neuvidíme jediné vyjádření těch organizátorů záběrů, kteří byli nedobrovolně natáčeni mimo standardní natáčení. Na druhou stranu Severní Korea je diktatura a pochybuju, že by jakýkoli totalitní režim vydával jiné prohlášení, než že je vše v pořádku a všichni jsou spokojeni. V paprscích slunce je zajímavý film, distributor se hu pokusí udržet dlouhodobě v povědomí, a to nejen v kinech ale i na různých přehlídkách. Už ho ostatně mohli vidět diváci v Jihlavě nebo na festivalu Jeden svět. Je to osvěta jak má být, ale nemohu se zbavit pocitu, že by mu slušelo, kdyby byl tak o 20 minut kratší, ale to je věc názoru. Na druhou stranu vydržte až do konce, protože film skutečně na konci pořádně vygraduje. Spíš ta cesta k němu je taková Rusky rozvláčná. Pokud ho někde uvidíte hrát, schválně se na něj ze zvědavosti mrkněte, podívaná je to příjemná, asi jako rána palicí po hlavě, ale jako serióznější protipól k americkému Interview je to určitě zajímavý počin.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
9
I trochu sofistikovanější software by dokázal vytvořit inteligentnější dialogy, než jaké zaznívají ve filmu. Tentokrát ovšem záměr tvůrců funguje. Při opakujících se proklamacích můžeme přemýšlet, co si skutečně ti lidé myslí. Ani sám režisér to netuší. Manskij říká, že vůbec neměl možnost s rodinou mluvit, i když o ní točil film. Severní Korea je země, kde se lidé smějí, jen když musí. Klanění se Kimům a pěstování nenávisti. Kam se hrabe náš komunistický režim, takový výplach mozků jsme tady niky nezažili

Dodatečné informace

Původní název:
V lučach solnca (více)
  • Česká republika V paprscích slunce
  • Česká republika V lučach solnca
  • Česká republika В лучах солнца
Premiéra v ČR:
14. 4. 2016
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika, Německo, Severní Korea, Lotyšsko, Rusko
Čeština:
V paprscích slunce je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné