Elle

68%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Tak Verhoeven natočil na stará kolena film, kterýmu dá každej čtyřku. Trochu smutné, ale asi to jinak nejde ani v mém případě. Prostě fajn žánrovka, co vždycky udělá radost.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Psychodrama od mistra. Verhoeven naťukává dost otázek, na které ale nemá odpovědi a to mi tady dost vadilo. Ok, Michele byla parádní chladnokrevná a manipulativní svině, ale co dál?
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Elle je hodně černá komedie od mého oblíbeného režiséra, k jehož filmům se rád vracím. Jelikož natáčel ve francouzské produkci, tentokrát odhodil inspiraci mistrem Hitchcockem a vzal si na paškál mistra Chabrola i s jeho dvorní herečkou. Není to ale samozřejmě pouze o inspiračních zdrojích, jako brilantně zrežírovaný úchylný thriller oproštěný od veškeré erotiky s přidanou hodnotou různých forem lásky. Nejúchylnější na celé věci je to, že je to vlastně nejnormálnější film ve Verhoevenově kariéře.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Někdy je opravdu složité přijmout skutečnost, jak Paul Verhoeven snížil s nástupem 21. století svoje měřítka.. Od nejzajímavějšího tvůrce devadesátých let, který dokázal vyburcovat a donutit rodiče stanovit jakýsi seznam filmů, na něž by se neměly jejich děti dívat, i přesto, že se bát rozhodně nebudou, až ke skoro rutinérovy.. Od Total Recallu po Hvězdnou pěchotu, chápu, co nám chce Verhoeven říct, baví mě jeho prokreslení ženských figur, a s takovým obdivem mě baví sledovat jeho obraz a vyprávěcí postup, ale úderem začátku 00's se Verhoeven více podvolil mainstreamu. Ne, nezanevřel na svoje odvážně násilně či sexuálně pojaté scény, ale jakoby zbytek podřídil jen na prostou vatu okolo. A přitom mám několikrát pocit, právě i u Elle, že tam ty náznaky vzít to jinudy jsou, ale už se mu do toho nechce. Jeho Elle není nejslabší film z jeho sbírky, ale současně absolutně nezvládá navázat na mistrovy nejslavnější díla.. Michele to má za sebou, máma jí umírá, otce nenávidí a svoji novou rodinu si nechala rozdělit. Když tu se jí život zpestří, začne ji totiž kdosi ve vlastním domě znásilňovat, což přece nemůže nahlásit na policii, jinak by tohle vzrušení mohlo skončit.. Ne, nelíbí se jí to, instinktivně bojuje s agresorem, ale uvnitř sebe jakoby přesně na tohle čekala. Že po tom, co je na všechny přísná v práci, synovi nedá uznání, ji doma pořádně někdo naloží. Tohle Verhoeven obtiskl do Elle, to vzrušení z něčeho tak nepříjemného jako je znásilnění.. I když si třeba ze synopse přečtete, jak Michelle půjde tajemnému zvrhlíkovi po krku a doufáte v akčnější revenge story, tak ne a já si to vykládám přesně naopak. Dost přesvědčivé životní scény, kde tu synek potřebuje peníze na dům a přece doufá, že vy mu to zaplatíte, když on pracuje jen v bistru.. Elle v sobě něco má, občas pěkně pracuje s atmosférou, kdy čekáte odkud ze tmy něco vyskočí. Stejně tak má v sobě takovou Hanekeho Funny Games nevhodnou vzrušivost, kterou teda vidím u Verhoevena prvně. Ale stejně to není úplně využité.. Můj výklad je čistě můj, jelikož já bych si to nepřebral jinak, ale Michelle je tak emočně rozbitou osobou, že klidně někdo může tvrdit, že si to zaslouží.. Škoda, že Elle není o dobrou půlhodinu kratší, pak mohla dramatická vrstva ustoupit na úkor něčeho živelnějšího.. Ale smekám před Isabelle Huppert, dává si to s neskutečnou grácií a je z ní vynikající mrcha s věčnou sklenicí vína v ruce.. Stačí to na Verhoevena? 60%
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
paul verhoeven to ma stale v malicku (i napriek bliziacej sa osemdesiatke) a isabelle huppert potvrdzuje ze je jedna z najlepsich hereciek v sucastnosti. rape revenge thriller na ruby (kde znasilnena odmieta byt obetou)...
Pas
Pas
6 225 bodů
0.5
Prý po stopě zločinu... Snímek postavený na žvanění a perverznosti.Vůbec to nedrželo jako celek pohromadě. Pokud chtěl Verhoeven navázat na Základní instinkt, tak minul velkým obloukem,jestli chtěl volné pokračování tak je to ještě horší pokus.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Je to přesně tak chytré a perverzní, jak to máme my, oddaní Paulovi fanoušci, rádi (už úvodní scéna jasně napoví, s tvůrcem jakého formátu máme tu čest). Škodí tomu jen přílišná stopáž ve spojení s poněkud vlažným tempem. U jiného režiséra by mě to asi tolik nedrásalo, ale u Verhoevena jsem zvyklý na výrazně dravější přístup... Že by kultovní Holanďan těsně před osmdesátkou umělecky "dospěl"?!
mil78
384 bodů
9
Velmi zábavná, cynická a černá komedie, která se zpočátku tváří jako revenge movie. Zajímavě rozehraná partie se svéráznou hlavní postavou nabízí dostatek prostoru pro množství interpretací. Evropský art, ale s množstvím Verhoevenových oblíbených motivů.A skvělá Isabelle Huppert!