Masaryk

70%

Komentáře a recenze 46

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Perfektní výkon Karla Rodena, který mě snad nikdy nezklamal. Nevím, jak moc je příběh pravdivý a jak přesné jsou detaily filmu, ale byla to strhující doba a tento snímek je velmi důstojný a kvalitně natočený. Jediným velkým mínusem jsou příliš časté skoky v čase, které dělají film zbytečně zmatečným.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Ve scénáři jako by se střetávalo akademické drama s halucinogenním bludištěm. Tento potenciálně fascinující střet bohužel není využit, Ševčík se nakonec rozhodl přiklonit čistě k standardnímu pojetí a onen vnitřní rozpor místo aby se stal předností filmu, ho vnitřně rozkládá. Hrdina není lidsky přesvědčivý ani dramaticky uspokojivý a s tím padá i celý jeho příběh. Ten je navíc svými retrospektivami značně nepřehledný a kdo nezná události Mnichova, ten se dost možná ztratí. 55 % 2 a 1/2
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Vystylizovaná nuda. Chyba je hlavně ve scénáři, který je chladný, neosobní a hlavně se věnuje úplným kravinám (léčebna). Tohle měl někdo natočit jako politický thriller a ne jako "životopisnou" uspávačku. Víc než Roden mě herecky dostal Olda Kaiser aka Beneš.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film stojí a padá s hlavním představitelem. Karel Roden ve filmu podává strhující herecký výkon a pro mě je opět velkým překvapením charakterní role Oldřicha Kaisera, který si ve svých scénách krade film pro sebe. Příjemným překvapením je pro mě ale i obsazení Evy Herzigové. Se zahraničních hráčů prokazují své schopnosti výborná Arly Jover v roli Marcie Daveport a zejména Hanns Zischler jako doktor Stein. Myslím si, že v rámci historických biografických snímků je Masaryk velmi kvalitním a zdařilým počinem a oproti současným výročním snímkům televizním je možné dávat tento snímek za žánrový vzor.
avenis
avenis
8 067 bodů
7
Karel Roden je herecky tak dobrý, že postava, kterou vytvořil, je strašně nesympatická. Nevím, do jaké míry se má jednat o Jana Masaryka, ale pokud tohle byl on, pak mám problém s ním jakkoliv sympatizovat, přestože politicky mu to myslelo správně. Celkový dojem? Už se k filmu nechci vracet, protože je depresivní.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6.5
Profesně dobře zvládnutý film s perfektními hereckými výkony zejména Karla Rodena coby Jana Masaryka a Oldřicha Kaisera v roli Edvarda Beneše, ale na 12 Oscarů to tedy nevidím. Hlavně za scénář bych tomu Oscara nedala. Víme ale, jak to s těmi Oscary bylo. O urychlené premiéře, atd. Kdo ví, ten ví, kdo neví, ať si to vyhledá. V prvé řadě bych upravila název na "Jan Masaryk". Hodně lidí včetně mě si zřejmě myslelo (nebo ještě myslí), že jde o film o T.G. Masarykovi. Pak si nemyslím, že by byl film příliš srozumitelný. (To je zas právě věc scénáře.) Že velká část filmu se odehrává v psychiatrické léčebně v Americe, to rovněž nepovažuji za příliš vydařené. Ostatně není až tak jednoznačné, jestli tam Jan Masaryk vůbec byl. Ty milostné scény a časté záběry na mořské vlny byly též zbytečné. A chápu, že každý film je hodně o fikci včetně filmů historických, ale Beneš a Jan Masaryk si nikdy netykali. Proč to nezachovat?! Oceňuji kameru i nenápadnou, ale působivou hudbu, která film dobře doplňuje. Tento film, ač řemeslně dobře zvládnutý, nicméně podle mě skončí v propadlišti filmové kinematografie.
limeta
limeta
5 177 bodů
8
Krásná filmová práce a excelentní výkon Karla Rodena. Divák, který není zapálený do historie se bude přesto asi trochu nudit, z dějové linky to poutavěji nešlo.
Petrson
Petrson
4 166 bodů
6.5
Pokud neznáte život Jana Masaryka, pokud nevíte, že spisovatelka Marcia Davenport byla velkou americkou láskou JM, kterou si chtěl vzít, pokud neznáte historické souvislosti, film si užijte méně. Možná se ztratíte v tom, jestli jste zrovna v Československu, USA, či Anglii ( titulky to úplně nezachrání). Navíc časově lehce zmatené, "flashbacky", nevím, jak velkou roli hrály drogy v diagnóze a postojích. Scénář, výběr doby jsem úplně nepochopil, proč zrovna toto období, ale respektuji. Skvělá kamera, výprava, masky, barvení, atmosféra, jazykové pojetí filmu. A herci? Převážně vynikající. Profesně skvělé.
  • Karel Roden, Oldřich Kaiser
  • Profese, které udělaly film filmem
  • Zmatečnost prostředí a souvislostí
  • Příliš velká jistota, že divák zná historické postavy ve filmu
marie-kolarova
marie-kolarova
2 823 bodů
7
Roden hraje výborně, jenže nejspíš trochu jinou postavu než byl skutečný Jana Masaryk, což v žádném případě není Rodenova chyba. Není využit potenciál tíže, kterou musel Jan snášet kvůli jménu Masaryk, a kdyby to jednou výslovně neřekl, neznalý divák by netušil. Flashbacků je tolik, až působí poněkud chaoticky a místo, aby pomáhaly porozumění, spíš ho zamlžují. Jan Masaryk se utápí v žalu ze zrady vlasti, a je prezentován jako politik jednoznačně odhodlaný jít do boje proti Hitlerovi. Chybí vnitřní linie, která by tuto rovinu spojovala s chlapíkem, který neustále šňupe kokain a tahá do postele jednu ženskou za druhou.
lukas
lukas
1 523 bodů
6.5
Filmařina prvotřídní, čnící nad ČR. Skvělý casting a volba angličtiny. Člověk se ale ztrácí ve flashbacích, postavách, možná to chtělo titulky k jednotivým lidem. Ve filmu je pár velmi silných scén (smrt otce, mobilizace, krádež kokainu v léčebně, krátký "tah" Masaryka s Davenportovou...). Ale dramaturgicky to není vyvážené, nespěje to k velkému finále, je to de facto sled scén, občas se všechny složky sejdou a člověku až zamrazí, jindy sleduje mluvící hlavy a trochu to nudí. Občas je hudby příliš... Příliš úzké kamerové záběry, ale chápu, že už takhle to bylo dost drahé a i tak je výprava velmi zdařilá. Ale pro "svět" to nebude příliš srozumitelné. Oproti Normalu nicméně režisér Ševčík hodně povyrostl, jsem zvědav na jeho další - a snad už ve všech směrech dotažený - film.