Perfektní den

71%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Snímek je výborný každým coulem. Nejvíce mne však zaujalo to mezinárodní herecké obsazení plné hvězdných jmen. Snímek je ve své nejhlubší podstatě pořádné humanitární drama,ale jako celek je to obaleno místy velmi černým humorem a trochou road movie. Vše se točí kolem vytažení mrtvoly ze studny,která znečišťuje vodu. Jako úkol to zní jednoduše,ale pravda je bohužel úplně někde jinde. Při řešení tohoto problému se hrdinové dostávají do velmi zapeklitých situací podpořené skvělým soundtrackem. Perfektní den je zkrátka ukázka toho jak nesmyslná byla válka na Balkáně.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7.5
O válce na Balkáně toho moc natočeno není, přitom to byla opravdu hnusná vlastenecká válka plná porušování lidských práv a hrůzných činů. Pětice humanitárních pracovníků s dalších aktérů se snaží vyčistit studnu. Téma zní lacině, ale snímek je tak syrově natočený, že to bere dech, pomalu dávkuje divákovy hrůzy války. Moc pěkné.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Perný den na válkou zasaženém Balkáně. Sehnat takové lano tady totiž není vůbec nic jednoduchého. Výborné černohumorné drama s lahůdkovým obsazením i soundtrackem. Señora Leóna je třeba do budoucna bedlivě sledovat.
Pas
Pas
6 225 bodů
0
Balkánská marnost na jedno shlédnutí. Pokud by v tom nehrály známé tváře pak by snímek zapadl ještě hlouběji do zmaru a blábolismu. Pokus o vzkříšení etnotématu se nepovedl a už ho mám hluboko... v šuplíku.
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
7
Prostředí nekonečných plání je fajn, herecké obsazení ještě víc. Zbytek tvoří nenápadné scény, které utváří pohled na Balkán po válečných útrapách v polovině devadesátých let. Ocitáme se na pomezí černé komedie a dramatu, sledujeme malou skupinku humanitárních pracovníků, kteří se snaží vyčistit studnu od nabobtnalé mrtvoly a zajistit tak v oblasti pitnou vodu. Někteří jsou cyničtí a ostřílení, jiní představují mladá kuřata, která mají své ideály a doufají, že něco změní k lepšímu. Narážejí na nesmyslnou byrokracii nebo řeší nebezpečné situace v minovém poli. Hořkému vyprávění pomáhají herci: jízlivý Tim Robbins nebo charismatický Benicio Del Toro. Jen velká škoda, že chybí zásadnější konflikty: ať už vztahové nebo třeba etnické. Takhle vyběhnou závěrečné titulky a my víme, že příště už se nepotkáme. Alespoň já to tak cítím.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
7.5
Velmi realisticky přibližuje všední den těch, kdo se rozhodli věnovat tomuto poslání, stejně jako je solidní zprávou o podobě Balkánu a místních obyvatel. Vadu na kráse představuje občasná absence logiky, anebo přírodních zákonů. Do studně hodili lidskou mrtvolu, protože maso zvířat je příliš cenné aby se využívalo jako materiál pro znečištění studní. Na cestách se ovšem mrtvé krávy povalují. Vytahování nebožtíka přece jen vypadá mnohem dramatičtěji než dobytčete. Autenticky naopak působí směs drsných chvilek se stále ještě doznívající pachutí války, kdy vás bez ohledu na vaše nejhumanitárnější úmysly může odprásknout nezvedený puberťák, jelikož on má nabitý kvér a vy ne.
Martrix
Martrix
2 449 bodů
9
Komedie? Ne, jen skvělý scénář, který pracuje se schopností člověka zlehčovat složité situace a vtipkovat, aby byl schopen ustát těžké chvíle. Aby mu strach a bolest, které mu svírají srdce dali sílu nekřičet a neplakat, když se cítí bezmocný. Takže ano, postava Tima Robbinse je vtipná, ano zasmějete se absurdním diskuzím, ale hned vzápětí vás zamrazí, nebo budete nevěřícně zírat a kroutit hlavou. A to přestože jste četli články, viděli reportáže, nebo dokumenty...máte představu, jak hrozné to bylo. Jenže když to vidíte a skrze výborně napsané postavy prožíváte, tak na vás ta tíseň a spoluúčast stejne dolehne. Parta humanitárních pracovníků se snaží dostat mrtvolu ze studny. Zní to vcelku triviálně, ale Farias a Aranoa nás zavedli do země extrémů, kde není nic tak jak jednoduché, jak se zdá. Navzdory tomu, nemá tento příběh skličující vyznění. Sdělení, které se skrze A Perfect Day dostalo ke mě je, že život je někdy kurevsky těžký, ale kdoví, co přinese další den.
davsuch
davsuch
1 057 bodů
7.5
Velmi realistický film o válce, který ukazuje bez příkras jak může vypadat válka.
  • skvělé herecké výkony
  • realistické prostředí
  • příběh jak by ho psal sám život
  • čekal bych lepší závěr korespondující s celým příběhem. Místy film sklouzne až do černého humoru.
baranovakova6
baranovakova6
445 bodů
7.5
Ze začátku jsem dost dlouho tápala o čem film je, ale postupem času jsem si zvykla na černý humor a vklouzla jsem díky výborným hereckým výkonům do děje. Děj se odehrává ve válce na Balkáně s partičkou humanitárních pracovníků, kteří řeší byť se může zdát jednoduchou záležitost jako je vytažení mrtvého těla ze studny, aby místní obyvatelé měli přístup k pitné vodě. Snímek ukazuje jak absurdní je válka, jak absurdní jsou birokratické pochody velitelů. Ironií byl pak silný déšť na konci filmu, který vyplavil tělo ze studny za ně.
patrick-sarin
438 bodů
8
Příjemný film, který vás dokáže rozesmát díky skvěle napsaným a zahraným postavám (sešla se tu opravdu zajímavá skupina), rozsmutnit při krutosti války a nebo naštvat pro absurdnost některých nařízení (ukazuju na tebe, OSN). Aneb co všechno se dá zažít při hledání lana.