Pustina

85%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
(Viděno komplet.) Pocity jsou různé. Některé věci se mi líbily hodně, některý věci mě trochu zklamaly. Dobrý byl Dušek, jeho postava neztratila mou pozornost, a Stivínová skvěle unesla, co na ní bylo naloženo. Ale třeba dějová linka v pasťáku se vůbec neobhájila a působí zpětně dost zbytečně. Pustina je rozhodně dobrá, ale pořád hlavně jako exhibice toho, co HBO umí a co může. Hořící keř na mě působil pevněji - režie a scénář byly ve shodě, všechno bylo odůvodněné a provázané. Hořící keř byl souhra prvků, kdežto Pustina mi přijde naopak jako střet, kde se scénář, zpracování a (mnou odhadované + vyzvěděné od tvůrců) záměry vzájemně přetahují a tlačí se přes sebe. Jako platforma, kterou přítomní využívají k tomu, aby se předvedli, a to i nad rámec přirozenosti díla. V něčem je to pozitivní a zajímavé, v něčem negativní. Ten obrovský hajp tomu může jednak pomoct (lidi budou chtít, aby to bylo geniální, a záminky, aby tomu opravdu uvěřili, najdou), tak negativní (někdo čeká tolik, že ho ta "dobrá žánrovka", kterou Pustina je, neuspokojí). Pořád je to ale spíš "quality TV po česku" než "česká quality TV", což z toho nedělá nekvalitní seriál, ale vzhledem k tomu, že mnoho lidí čeká právě překročení téhle hranice, bych nadále očekávání už tolik nenastřeloval. Nakonec jde o Pustině určitě říct, že je to nejlepší český seriál (když Hořící keř a Modré stíny nepovažuju za seriál), ale na druhou stranu: Stačí to? Asi by mělo, ale ta očekávání z toho dělají vlastně relativní zklamání.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Pilot. HBO si na tom našem tuzemském rybníčku zase hraje svoji vlastní ligu. Loni to s Mamonem na plnou palbu nevyšlo, ale tohle má zatím našlápnuto hodně sebevědomým krokem._Krásných 8 týdnů s Pustinou je u konce. Atmosférická šleha, kterou snad ani nejde s ničím srovnávat. Nebo spíš dá, s tím nejlepším ze zahraniční produkce. Silná v detailech, herecky přesná. Zážitek jako prase.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Pustina šla sice k divákům jako druhá, ale nakonec se i tento seriál k divákům dostal a byl pozitivně přijat. Opět se podařilo namíchat velmi zajímavý herecký casting neokoukaných tváří, z nichž vynikají pánové Benoni a Cina, ale i herců, jenž se před kamerou delší dobu neobjevili, tím mám na mysli i Jaroslava Duška, Zuzanu Stivínovou a Romana Skamene. Pustina je sice kriminálního žánru, ale po vzoru obdobných show v severských zemích nebo u amerických nezávislých a HBO jsou v příběhu akcentovány autentické problémy lokálního charakteru, což jsou v Sudetech prolomení těžebních limitů, vysoká nezaměstnanost, drogová závislost, drogová kriminalita a konečně rasismus. Scenárista Hulík postavil půdorys příběhu obdobně jako Lynch a Frost v Twin Peaks a podařilo se mu vše sestavit tak, aby měl divák potřebu sledovat další díl až do samého nečekaného závěru. Tato série se skutečně velmi podařila.
Had
Had
12 338 bodů
10
Bezútěšné Ústecko a do něj zasazený chmurný příběh, který se zpočátku tváří jako osobní msta, vyřizování účtů s nepohodlnou starostkou (skvělá Zuzana Stivínová) - buď ze strany jejího podivínského manžela (výborný Jaroslav Dušek), nebo politických konkurentů, kterým dlouhodobě vzdoruje v jejich snaze vyjít vstříc těžařské společnosti. Že je všechno jinak, se divák dozví až v posledním osmém dílu; do té doby si nás scénárista Štěpán Hulík vodí svými cestami a příběhy, ze kterých většinou mrazí. Tuzemský nadprůměr, bohužel ukrytý na HBO (musel jsem si to nechat nahrát na CD a pak mě to na pár večerů naprosto sežralo). Kdypak něco podobného nabídne ta klika v ČT?
hrumsrt
hrumsrt
9 188 bodů
8
Když vidím ten ohlas, to hodnocení, tak očekávání byla opravdu enormní. Vždyť to ještě navíc zaštiťovala produkce HBO! Co se musí ocenit je opravdu vynikající casting, kdy bych chtěl vyzdvihnout hlavně manželskou dvojici Sikorových - Dušek, Stivínová. Ale určitě nikdo nepodal horší než průměrný výkon.. Celkově to mělo fakt výbornou atmosféru, výborné lokace. A hodně mě překvapilo, jak to tvůrci chtěli prodat. Tedy jak moc si daly záležet, aby vytvořili postavám takový jejich universe. Opravdu na koho se nějak zaměřili, tomu dali hloubku. Jediné co mi vadilo, a že jako fakt hodně byla linka s Cinou. Prostě nepochopím, proč to bylo důležité, proč jsme skoro celou jednu epizodu sledovali, jak vlastně jednoduše mu to celé fungovalo. Ono pak není náhoda, že je Česká republika známá i mimo jiné jako výrobna pervitinu (páni Asiati by mohli povídat). Ale to už nechám jinému seriálu, shodou okolností taky běžel na ČT.. Do poslední chvíle jsem se obával, že tvůrci vytasí nějakou šílenou teorii s tou jeho rodinkou. Je potřeba říct, že se to vlastně dost dlouho vleče a my opravdu dlouho sledujeme jen emoce postav. Až pak najednou z čista jasna se může rozjet ta DNA akce. Co se týká vraha, tak nevěřím, že to někdo čekal, to by musel být čistý tip. A tak nám tu vzniklo poutavé, temné drama, které nemá na ČR obdoby. Ale aby to tady bylo takhle vynášeno? No, je to podle mě důsledek toho, že u nás je opravdu přehlcenost seriály, ba dokonce i kriminálkami, ale všechno je hrozně průměrné. A tak se pár moudrých hlav vlastenců dalo dohromady a vynesli tenhle seriál mezi elitu. Nezlobte se na mě, ale máme i lepší seriály... Avšak celkově se i tak na tohle velmi dobře dívalo, má to relativně svižné tempo (i když možná větší prostřih by taky neuškodil). Jen bych z toho ale nedělal něco fakt extra. Pokud však budeme pokračovat tímhle směrem (s odstupem 5 let si myslím, že nikoli), tak by to mohlo českou seriálovou kinematografii hodně posunout. Výjimečné krimi drama... 75%
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
7
Přestože je Pustina skvělým seriálem, který mě osobně překvapil. Musím jít s hodnocením níž, než tady mnozí dávají. Seriál rozhodně není špatný, je skvělý a je vidět, že si na něm tvůrci dali dost záležet. HBO poskytlo rozpočet, který mu sluší a patří. Tudíž si tvůrci mohli dovolit něco víc. Příběh vcelku originální a temný, což mě těší, ale problém nastává v tom, že délka je hodinová a že tempo je dosti pomalé. Obojí se mezi sebou hezky vyrovnává. Buď zkrátil epizodu o půl hodiny a udělat více epizod. A nebo se s tím ne*rat a zrychlit děj, něco vystříhat, přestříhat a vzniklo by něco famózního. Jenže to je právě ten problém, protože se tam najdou skvělé momenty, které právě ničí dlouhá délka jedné epizody. Za mě 70%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
8
Pustina si na začátku trochu uškodí tím, že rozehraje detektivní notu a pak přebere otěže sociální drama s "čekáním na Godota" (tedy než konečně scenáristé opustí to falešné směrování na příliš očividného pachatele a dají prostor skutečnému pátrání). Opravdu šlapat pro mě seriál začal někdy okolo pátého dílu, kdy najede pořádné tempo a až do konce nesleví. Ocenit je třeba přímo dokonalý casting s řadou neokoukaných tváří, excelentní práci se zvukem a výborně vybrané lokace. Mínus za některé nadbytečné linky, které seriál zbytečně natahují (například celá pasáž s prostitutkami a jejich pasáky tam vůbec být nemusela a na výsledku by to nic nezměnilo). I přes určité výtky spokojenost. Pustina je silnou ukázkou toho, že u nás může vzniknout světově vypadající minisérie, která by si bez problémů měla najít cestu i na jiné trhy. Příště by to možná jen chtělo něco vyloženě vlastního. Pustina je navzdory svým kvalitám pořád "jen" rip-offem svých zahraničních vzorů.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Je vidět, že když se chce, tak to jde, nebo v tom jsou peníze?:-) To už je jedno, každopádně na české poměry skvělá záležitost. Je fakt, že z toho lehce dýchá ta česká obyčejnost co se dialogů týče, ale to co předvádějí Dušek a Stivínová, to by mohlo být na oscara. Některé díly jsou tak (dobře) deprimující, že jsem si po třech sklenkách vína musel dát ještě pivko (nebo obráceně?:-) ). Nejradši bych dal pátou hvězdičku za odhalení vraha, kterého jsem do poslední chvíle absolutně nečekal, ale průměrově po epizodách vyšlo hodnocení jaké vyšlo. 80%
avenis
avenis
7 963 bodů
8
No, tak tohle je tedy síla. Velice poutavě a napínavě natočený příběh, který nikdo z nás rozhodně nechce zažít. Bezútěšnost prostředí je velmi sugestivní. Bezútěšnost lidských osudů rovněž. Pusto ve vydrancované krajině, pusto v lidských srdcích. Uzavřený kruh zla, které plodí zlo, rádoby nápravného zařízení, kde se spíš lidé ještě více zatvrzují, důsledků touhy a trápení. Velký respekt ke všem hercům, protože tohle zahrát s takovou mírou přesvědčivosti, to chce opravdu umění ponořit se do role.
Pas
Pas
6 225 bodů
0.5
Mysteriozní drama ? Ale kdepak . Sociopaticko dilematický náhled na jednu oblast v severních Čechách.Těžaři chtějí těžit , netěžaři netěžit. První mají řešení druzí iluze. Dětský útulek provozovaný v maringotce jako protiklad pasťáku na zámku. Hlavní hrdinka je čestná a tak nabízí prebendy o hlasování v referendu, ale je to žena ...takže genderově v podstatně správně. Netáhla si nehledají zaměstnání ale jezdí závody aut s vybavením za mnoho tisíc i s tahačem kde na to berou je snad jediné mystérium prvního dílu téhle slátaniny, kde pasák slečen je rovněž chudý a tak objíždí své ovečky plečkou ze šrotiště. I když se příběh evidentně odehrává v Ústeckém kraji vozidla a to včetně policejích mají registrační značky z Libereckého kraje. Režisér nezná zeměpis,.vychovatel v pastáku je idiot, policajt sebestředný blb a jinak všechny okolo trápí střevní problémy. To je poselství prvního a pro mě posledního dílu společenské hard and heavy.Howgh.