Pustina

85%
Pustina
Plakát traileru
Hluboká sonda do jednoho z bolestivých míst naší civilizační hanby, kterou je vydrancovaná příroda. Povrchový hnědouhelný důl je třeba rozšířit a obyvatelé obce Pustina stojí před rozhodnutím, zda přijmout velkorysé odškodné nebo ne. Když zmizí dcera starostky Sikorové, podezření padá nejen na jednoho z chovanců nedalekého nápravného zařízení pro mladistvé, ale také na otce zmizelé dívky, který se léčí s bipolární poruchou.




Recenze: Pustina

Kinobox.cz
80%

První dva díly Pustiny vystavěly velmi solidní základ pro naléhavé drama. Co z něj vzejde? Neztratí se divák v přehršli motivů a témat? Dají tvůrci Severočechům návod na život? To bych rozhodně nečekal. Návod na to, jak dělat kvalitní tvorbu, tu nicméně je.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
(Viděno komplet.) Pocity jsou různé. Některé věci se mi líbily hodně, některý věci mě trochu zklamaly. Dobrý byl Dušek, jeho postava neztratila mou pozornost, a Stivínová skvěle unesla, co na ní bylo naloženo. Ale třeba dějová linka v pasťáku se vůbec neobhájila a působí zpětně dost zbytečně. Pustina je rozhodně dobrá, ale pořád hlavně jako exhibice toho, co HBO umí a co může. Hořící keř na mě působil pevněji - režie a scénář byly ve shodě, všechno bylo odůvodněné a provázané. Hořící keř byl souhra prvků, kdežto Pustina mi přijde naopak jako střet, kde se scénář, zpracování a (mnou odhadované + vyzvěděné od tvůrců) záměry vzájemně přetahují a tlačí se přes sebe. Jako platforma, kterou přítomní využívají k tomu, aby se předvedli, a to i nad rámec přirozenosti díla. V něčem je to pozitivní a zajímavé, v něčem negativní. Ten obrovský hajp tomu může jednak pomoct (lidi budou chtít, aby to bylo geniální, a záminky, aby tomu opravdu uvěřili, najdou), tak negativní (někdo čeká tolik, že ho ta "dobrá žánrovka", kterou Pustina je, neuspokojí). Pořád je to ale spíš "quality TV po česku" než "česká quality TV", což z toho nedělá nekvalitní seriál, ale vzhledem k tomu, že mnoho lidí čeká právě překročení téhle hranice, bych nadále očekávání už tolik nenastřeloval. Nakonec jde o Pustině určitě říct, že je to nejlepší český seriál (když Hořící keř a Modré stíny nepovažuju za seriál), ale na druhou stranu: Stačí to? Asi by mělo, ale ta očekávání z toho dělají vlastně relativní zklamání.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Pilot. HBO si na tom našem tuzemském rybníčku zase hraje svoji vlastní ligu. Loni to s Mamonem na plnou palbu nevyšlo, ale tohle má zatím našlápnuto hodně sebevědomým krokem._Krásných 8 týdnů s Pustinou je u konce. Atmosférická šleha, kterou snad ani nejde s ničím srovnávat. Nebo spíš dá, s tím nejlepším ze zahraniční produkce. Silná v detailech, herecky přesná. Zážitek jako prase.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Pustina šla sice k divákům jako druhá, ale nakonec se i tento seriál k divákům dostal a byl pozitivně přijat. Opět se podařilo namíchat velmi zajímavý herecký casting neokoukaných tváří, z nichž vynikají pánové Benoni a Cina, ale i herců, jenž se před kamerou delší dobu neobjevili, tím mám na mysli i Jaroslava Duška, Zuzanu Stivínovou a Romana Skamene. Pustina je sice kriminálního žánru, ale po vzoru obdobných show v severských zemích nebo u amerických nezávislých a HBO jsou v příběhu akcentovány autentické problémy lokálního charakteru, což jsou v Sudetech prolomení těžebních limitů, vysoká nezaměstnanost, drogová závislost, drogová kriminalita a konečně rasismus. Scenárista Hulík postavil půdorys příběhu obdobně jako Lynch a Frost v Twin Peaks a podařilo se mu vše sestavit tak, aby měl divák potřebu sledovat další díl až do samého nečekaného závěru. Tato série se skutečně velmi podařila.

Dodatečné informace

Původní název:
Pustina (více)
  • Česká republika Pustina
  • Česká republika Wasteland
Premiéra v ČR:
1. 12. 2017
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
16+

Podobné


Powered byJustWatch