Berani

72%
Berani

Kiddi pije a rád střílí. Gummi nepije a nestřílí. Zarostlí jsou oba stejně. Kiddi a Gummi jsou bratři, kteří spolu už 40 let nepromluvili ani slovo, a jediné, co oba sdílejí, je láska k ovcím. Jednoho dne Gummi pojme podezření, že Kiddiho výstavní beran je nakažen smrtelnou klusavkou. Nad rodinným plemenem ovcí, životní pýchou obou bratrů, se začnou stahovat mračna. Film citlivě vypodobňuje bratrské pouto, které i po desetiletích vzájemných neshod zůstává silné. Nechybí mu nic, co mají fanoušci islandských filmů rádi: syrové prostředí, ironie a absurdní humor, umně vklíněný do žánru dramatu. Snímek absolventa FAMU Grímura Hákonarsona si z Cannes odnesl hlavní cenu sekce Un Certain Regard. (Aerofilms)




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7.5
Seveřani tyhle obyčejné příběhy prostě umí točit. Tento příběh dvou bratrů mne oslovil od první minuty. Film se celou dobu tváří jako by se v něm nic nedělo a při tom film nabízí velmi zajímavý děj o dvou beranech (bratrech). Film si nenásilným tempem plyne dopředu až k samotnému finále,které mne utvrdilo v tom,že pod 75% nemůžu jít. Ta síla bratrství je zde vyobrazena syrově a bez zbytečného přikrášlení . Navíc film ukazuje lásku ke zvěři v té nejčistější formě.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
7.5
Film se mi líbil, akorát jsem nepochopila, proč Kiddi Gummiho v té vyhrabané díře ve sněhu svlékl do naha a sebe rovněž. A co ty ovce a psík? Přežil z nich někdo tu islandskou činěnici?

Dodatečné informace

Původní název:
Hrútar (více)
  • Island Berani
  • Island Hrútar
Premiéra v ČR:
12. 11. 2015
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Island
Čeština:
Berani je dostupný s českými titulky