Matrix AB

?
Matrix AB

Portrét Andreje Babiše, který je na jednu stranu kamerou Víta Klusáka přitahován, ale zároveň před ní uniká, se mění v paradoxní pokus zachytit prchavou osobnost bez ukotvení. Babišovský matrix se divákům mimoděk odhaluje právě v době komunálních voleb, kdy „politik proti svému přesvědčení“ vyráží s koblihami mezi voliče, aby je přesvědčil o svých dobrých úmyslech a vůli konat obecné blaho. Observační dokument nechává nazřít mechaniku Babišovy mocenské politiky prostřednictvím detailů podávaných rukou, letmo prohozených slov či vyskládaných produktů Kosteleckých uzenin. (http://www.dokument-festival.cz)


Scénář:

Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
5.5
Ideální je, když se podaří dokumentovanou osobnost nechat promluvit "vlastními slovy" - ale nesmí to být jediná vyjádření, navíc plynoucí bez ladu a skladu, bez cíle. Je to zdánlivě neangažovaný dokument, kdy režisér a kameraman sledují svou "oběť" v různých situacích - ale když se někdo vyjádří proti němu, nedají mu příležitost nařčení přímo komentovat. Natož mu zpoza kamery položit jakoukoliv otázku a riskovat konfrontaci. Babiš nerad prohrává, ale rád se ošemetné konfrontaci vyhýbá. Klusák ho bohužel nechal ... ještě by to chtělo lepší řemeslo.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
4
Klusákův úvod a závěr filmu je zřejmě to nejbizarnější, co jsem dosud v českém dokumentu viděl, pokud pochopitelně nepočítám ideologické filmy komunistických vnitráků, o tom jak farář manipuluje s nebohými věřícími nebo propagandistické filmy o emigrantech. Žumpa je to stejná. Rozdíl je nyní v tom, že takový dokument o politikovi by komunistická Československá televize nemohla odvysílat. Nyní je ale situace jiná, veřejnoprávní ČT, která film financovala ho v rámci svobody médií odvysílala a je to dobře. Je to důkaz toho, že Babiš není takový démon a dlouhoprsťák, jak je líčený v dokumentu. A o co vlastně ve filmu jde a co se z něho dozvíme? Vlastně nic moc. Jsou tam útržky z různých jednání ANO, rozhovory s členy, kteří v hnutí ANO jsou, rozhovory s členy, kteří z hnutí ANO odešli, doplňující titulky o různých kauzách, scénka jak se Martin Stropnický fotografuje s nějakou paní na ulici, bizarní scénky se setkávání s voliči, scéna jak Babiš dává bezdomovci pětitisícovku potom, co ho jeden z členů štábu poslal pryč (!) nebo jak si dává Babiš chlebíček a paní mu sděluje, že se léčí s rakovinou a on jí nabídne pomoc. Pak je tam taky rozhovor s jednou mladou paní, jak nabízí vzorky Babišových výrobků na propagaci ANO v rámci předvolební akce na nějakém náměstí a Klusák se jí ptá, zda s tím nemá morální problém. Její odpověď je zřejmě to nejrozumější, co v celém filmu zazní. Matrix AB je nepovedený film, který se snaží celou dobu tvářit, že sděluje něco strašně podstatného, ale zůstane to jenom u toho tváření. Hláška Bohuše z Dědictví v závěrečných titulkách:“Všecky si vás kupim,“ je úplně mimo mísu.
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
7.5
I kdyby to byla jen z poloviny pravda, tak to stačí! ...

Dodatečné informace

Původní název:
Matrix AB (více)
  • Česká republika Matrix AB
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění