Vinnetou: Nový svět

59%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
A tak tu máme první díl třídílné filmové televizní série natočeného v cinemascopu nového zpracování známých indiánských románů Karla Maye. Už začátek potěší vysvětlením toho nejhlavnějšího a tím je postava samotného Karla Maye. Ano, to on se ve svých snech považoval za Old Shatterhanda a představoval si v Americe prožití nejrůznějších dobrodružství, byť na americkou půdu nikdy nevkročil. Apačové jsou prezentováni skutečně jako divoši a ne jako romantičtí dobrodruhové s lidskostí a pochopením a s oblečením Siouxů. Ve své době to prostě bylo poutavější a daleko více vyhovovalo představě o indiánech. A tak je pro mnohé doslova šok, že nyní se tak neděje. Taky proč si pořád něco předstírat? Děj je velice blíž k samotnému románu, ale jak to už bývá, ne zcela. Žádná knížka se prostě věrně do filmového scénáře převést nedá a tak i zde šli tvůrci svou cestou. O remake v žádném případě nejde. Jde o nový příběh ve zcela jiných představách. Žádná pohádkovost a romantičnost, jak každý očekával, ale reálnější drama odehrávající se na divokém západě. A tak jediné co trochu zamrzí je, že tu nedostal více prostoru Sam Hawkens a Lord Castlepool, byť jako komické figurky tu zrovna nevystupují. Ohromnou poctou pro herce Gojko Mitiče je role samotného Inču-čuny. Tento chlapík si to jistojistě zasloužil. A další, čeho si asi málokdo všiml, je účast Maria Adorfa, který si tu zopakoval roli Fredericka Santera. Dalším překvapením je, že Vinnetuova sestra Nšo-či tu nezahynula jako v předchozím snímku. Tvůrci se tak rozhodli velice správně, neboť dějový vývoj by se už nemohl tak vyvíjet jak se zde vyvíjel. Apači byli přeci jen nejdivočejší indiánský kmen, což i zde je taktéž krapet potlačené, ale už se k to k tomuto faktu daleko více blíží, takže smrt dvou významných lidí kmene by vyvolalo jen válečnou řež. Apačové tu mluví svojí řečí a tím je v podstatě z děje vyškrtnut Kleki-petra, coby jejich bílý učitel. Je o něm jen malá zmíňka. Také je daleko reálnější, když indiáni mluví jakože anglicky velice krkolomně. Nádherná kamera doprovázející překrásné scenérie, plynulé tempo a pevný scénář. Ano, jde o klasické postavy, na jejichž nové vyznění je třeba si zvyknout, ale tvůrcům se to prostě povedlo. O tom žádná.
avenis
avenis
8 067 bodů
10
Je to jiné, ale je to dobré. Samozřejmě také patřím k odchovancům původních Vinetůovek, ale toto nové nastudování se mi opravdu líbilo. Jako by se do scénáře vložil Saturnin se svou "Kanceláří pro uvádění románových příběhů na pravou míru". (13.10.2021)
limeta
limeta
5 177 bodů
4.5
Hybrid Tance s vlky a reklamy na Bake Rolls. Naprosto zbytečný remake. Je to dost zmatené, pomalé, rozvleklé, rádoby přidaná hodnota hlubších myšlenek a realismus filmu ubírají na tempu. Tohle nové pojetí určitě k mayovkám mladší generaci nepřitáhne. A těm, kteří na něm vyrostli neradno na něj sahat. Zcela neodpustitelné je zošklivění Old Shatterhanda, což ani výrazná bobuloidní muskulatura nového náčelníka Apačů nemůže kompenzovat. Romantika, která dřív táhla, tady proklatě chybí
leafroller
leafroller
3 023 bodů
8
Musím říct, že jsem skoro až nadšený. A to především proto, že tvůrci nenatočili remake, ale úplně nový film s novým pohledem. Jen škoda, že si to skalní příznivci původní série neuvědomují. Už to není infantilní dobrodružství pro děti, ale dospělý film s větším důrazem na realitu. Přesně to, co si nemohli tvůrci první série dovolit. Jasně, že to nebylo perfektní, ale nové a to je důležitější. Dychtím v očekávání dalších dílů. Respekt!