Čarodějnice

69%
Čarodějnice

Jeden z nejoriginálnějších a nejděsivějších hororů posledních let. Velmi lichotivou nálepku si nese Čarodějnice režiséra Davida Eggerse, kterou každý, kdo ji už měl čest vidět, popisuje jako nezapomenutelný zážitek. Pokud si myslíte, že jste odkojení Perníkovou chaloupkou a tím pádem připravení na ledacos, nemůžete se víc mýlit.

V polovině sedmnáctého století měli lidé blíž k přírodě, blíž k Bohu, blíž k iracionálním jevům, které dnes považujeme už jen za pohádky. Sedmičlenná rodina farmáře Williama (Ralph Ineson), která v té době žila v relativním bezpečí jedné z osad v Nové Anglii, se po vážném střetu se sousedy rozhodla kolonii opustit a vydala se dobývat americkou divočinu. Po krátkém putování se usadili v zemi nikoho, poblíž rozlehlého temného lesa, o němž by leckterá citlivá povaha řekla, že působí zlověstně. Neblahé tušení členů farmářovy rodiny umocňuje i řada obtížně vysvětlitelných událostí, které jejich nový život provázejí, zašlou úrodou počínaje a podivným chováním domácího zvířectva konče. Vrcholem série katastrof je pak zmizení farmářova nejmladšího syna přímo před očima nejstarší dcery Tomassin (Anya Taylor-Joy), která ho měla hlídat. V atmosféře všudypřítomné paranoie plynoucí z dalších podivných událostí dochází k postupnému rozkladu rodiny, Tomassin je jednomyslně označena za viníka všech neštěstí a obviněna z čarodějnictví, ačkoliv je to paradoxně právě ona, kdo si ještě zachovává alespoň zdání zdravého rozumu. A to, co se skrývá v temném lese a doposud bylo jen v roli pouhého pozorovatele, se rozhodne udeřit. (Cinemart)

 




Recenze: Čarodějnice

Kinobox.cz
80%

Nevím samozřejmě, jak to opravdu vypadalo v 17. století v Nové Anglii, ale Čarodějnice působí velice realisticky. Jako kdybychom se dívali na film, který natočil někdo z té doby, komu byla půjčena kamera, bylo mu vysvětleno, jak se s ní zachází, a on natočil filmové zpracování skutečných tehdejších případů tak, jak o nich slyšel.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3
Tohle jako bylo co? Něco tak příšerného jsem vážně dlouho neviděl. Ty nadšené recenze co film provází považuji za hloupý vtip. Film nemá s hororem vůbec nic společného. Jediné co má ucházející úroveň je prostředí a atmosféra filmu. Sem tam je opravdu výborná. Herecké výkony jsou rovněž dobré,ale k čemu to všechno,když je snímek jen povrchní podívaná pro rádoby znalce žánru.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Rodinné náboženské drama se špetkou mysteriózna a závěrem, který celkový dojem z filmu hodně vylepšuje. Ale po tom haló kolem je to pořád zklamání.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film je autorským počinem Roberta Eggerse, který se dosud pohyboval u filmu spíš v departmentu výpravy a u filmových výtvarníků. A jako historik umění a barokář plesám blahem! The Witch je totiž přímý přenos z baroka, takhle si ho představuji. Eggers dokonale zvládl zachytit ducha doby, má špičkově udělané reálie a i v komorním příběhu dokáže odehrát velmi zajímavý epický příběh. Film provází pověst nejděsivějšího horroru roku a kritici opravdu nešetří superlativy. A já se k nim přidávám. Přitom méně divácký film, aby člověk pohledal. Historicky přesný film, který nesází na krvavé efekty a pohrává si s temnými tóny lidské psychiky rozhodně není pro každého. Smekám před hereckými výkony, všichni herci jsou absolutně neznámí, ale hrají fantasticky. Přiznám se však, že i otrlý sledovač horrorů jako já, jsem u filmu zažil perné chvilky, což berte buď jako doporučení nebo naprosté odrazení. Na závěr si neodpustím malý povzdech. V české historii máme podobných příběhů spoustu a přesto se tu neustále točí slátaniny a pokusy o romantické komedie, které vychází z hollywoodských prefabrikátů. Čarodějnice je zdařilý nezávislý film a neměl by ujít Vaší pozornosti.

Dodatečné informace

Původní název:
The VVitch: A New-England Folktale (více)
  • Velká Británie Čarodějnice
  • Velká Británie The VVitch: A New-England Folktale
  • Velká Británie The VVitch
  • Velká Británie The Witch
Premiéra v ČR:
24. 3. 2016
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Velká Británie, Kanada, Brazílie, USA
Rozpočet:
3,5 mil. USD
Tržby:
40,42 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Čarodějnice je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch