Čarodějnice

69%

Komentáře a recenze 54

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3
Tohle jako bylo co? Něco tak příšerného jsem vážně dlouho neviděl. Ty nadšené recenze co film provází považuji za hloupý vtip. Film nemá s hororem vůbec nic společného. Jediné co má ucházející úroveň je prostředí a atmosféra filmu. Sem tam je opravdu výborná. Herecké výkony jsou rovněž dobré,ale k čemu to všechno,když je snímek jen povrchní podívaná pro rádoby znalce žánru.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Rodinné náboženské drama se špetkou mysteriózna a závěrem, který celkový dojem z filmu hodně vylepšuje. Ale po tom haló kolem je to pořád zklamání.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Film je autorským počinem Roberta Eggerse, který se dosud pohyboval u filmu spíš v departmentu výpravy a u filmových výtvarníků. A jako historik umění a barokář plesám blahem! The Witch je totiž přímý přenos z baroka, takhle si ho představuji. Eggers dokonale zvládl zachytit ducha doby, má špičkově udělané reálie a i v komorním příběhu dokáže odehrát velmi zajímavý epický příběh. Film provází pověst nejděsivějšího horroru roku a kritici opravdu nešetří superlativy. A já se k nim přidávám. Přitom méně divácký film, aby člověk pohledal. Historicky přesný film, který nesází na krvavé efekty a pohrává si s temnými tóny lidské psychiky rozhodně není pro každého. Smekám před hereckými výkony, všichni herci jsou absolutně neznámí, ale hrají fantasticky. Přiznám se však, že i otrlý sledovač horrorů jako já, jsem u filmu zažil perné chvilky, což berte buď jako doporučení nebo naprosté odrazení. Na závěr si neodpustím malý povzdech. V české historii máme podobných příběhů spoustu a přesto se tu neustále točí slátaniny a pokusy o romantické komedie, které vychází z hollywoodských prefabrikátů. Čarodějnice je zdařilý nezávislý film a neměl by ujít Vaší pozornosti.
lamps
lamps
15 156 bodů
8
Čarodějnice působí jako film z jiné planety, nebo lépe řečeno, jako sdělovací médium ze zcela jiné doby. Přijímá sice současné žánrové kvóty a povrchové napětí čerpá z oblíbeného vzorce skupinka lidí - chata - okolní les - nadpřirozené zlo, ale vnitřně se ostře vymezuje tomu, co pokládáme v moderním hororu za běžné a tedy vlastně správné. Dění není orientováno na pravou podstatu a charakter zla, nýbrž na psychiku a chování jeho obětí, což ruku v ruce s jejich náboženským fanatismem rozprostírá už tak děsivou hrozbu i do jejich vlastních řad a divák si nemůže být jist, kdo je ještě oběť a kdo lovec (jak nám říká už scéna se psem a králíkem). Je pravda, že s podobně iracionálními postavami se těžko sympatizuje, ale ona důkladná práce s navozením dobovosti, tehdejších životních řádů i samotnou starobylou angličtinou přímo drtivě navyšuje naturalismus a autenticitu, takže se skutečně cítíme jako v (jiné) realitě, přestože je nám již na začátku sděleno, že příběh vychází ze staré lidové báchorky. A jestliže tato snaha o přidanou historickou hodnotu trochu ubližuje očekávanému hororovému obsahu, formální stránka je bezchybná. Náhlé střihy sladěné s hrůzu nahánějící nemelodickou hudbou utnou scénu přesně v jejím vrcholném okamžiku, takže její efekt nemůže zeslábnout, prostředí je zásluhou pomalých kamerových jízd a pečlivě inscenovaných záběrů využito famózně a žádný obraz nepůsobí lacině ani předvídatelně. Nejsme násilím nuceni, abychom se báli, jak to známe u dnešních "lekačkových" duchařin, ale strach je všudypřítomný a neodbytný. Zkrátka jiný, poctivější a lepší horor...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Jako celek to úplně nefunguje. Jako spojení několika zajímavých úseku a částí to funguje o poznání lépe. Atmosféra ze které by měl divák strach několik dnů bohužel chybí, atmosferická je ale dostatečně. Do jisté míry se jedná o nedomyšlený film, což je bohužel jeho velká slabina. Atmosféra (i když diváka nevyděsí k posrání) je ale především v druhé polovině velice fajn, postavy jsou velice fajn podkreslené (Ralph Ineson konečně dostal pořádný prostor) a Anya Taylor-Joy je talentovaná květinka. Mohl jsem chtít víc, výsledný produkt je ale oukey. Ne perfektní, ne výborný ale oukey.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
3
Totální nuda. Atmosféra přízemní až žádná. Příběh bez chuti.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Mimořádně komorní příběh, kdy ani těch 90 minut úplně snadně neubývá. S rozpočtem, že by to leckdo zvládl natočit i na svém statku... Koho napadlo to obsazení Kate Dickie, je génius, jelikož ona tyhle ukňouraný hydry zvládá dokonale. Druhá půle zvládá vynahradit hutně nudnou první část. Jako obratem je z toho působivý příběh, kdy se už už nemůžete dočkat, co rodinu ještě čeká. Tenhle film by byl nic bez Aničky Taylor-Joy, která je tak rozkošná a zároveň tak talentovaná herečka. Nicméně, že koncem je ten bizarní nahý odchod, to už vymysleli tvůrci schválně, protože jestli mi něco zůstane v paměti, bude to beztak ta její brosvička. 50%
Klajnik
Klajnik
8 615 bodů
8
Opravdu dobré horory bych spočítal na prstech rukou. Toto je jeden z nich. Ač trošku nedivácký kvůli pomalejšímu tempu a faktu, že samotnou čarodějnici film takřka neukáže. To však napomáhá atmosféře (viz. Alien), kterou Eggers vybudovat umí. Celé je to tedy jen o rodině, kterou čarodějnice štve proti sobě. Já osobně mám navíc docela rád slovanskou mytologii a estetiku čarodějnictví, pokud to tak lze říci.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Sice trošku zvláštní film, ale nějak zvlášť jsem se nebál. Je fakt, že strašidelný les staré Anglie na mě docela zapůsobil, takže atmošku to mělo, ale ve finále lehké zklamání, spíš mi to přišlo jako pilot k strašidelnýmu seriálu. 48%
Riverdon
Riverdon
7 393 bodů
6
Atmosferický horor s nedotaženým koncem.