Polednice

52%

Komentáře a recenze 42

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3
Nazývat Polednici hororem je zásadní chyba. Ve filmu není ani jeden hororový prvek. Je to spíš takové minimalistické drama o jedné ženě,které přeskočí. Sádkovi se občas podaří vykouzlit hutnou atmosféru,kterou ale dokáže vzápětí zničit jednoduchostí scénáře. Geislerová se sice snaží seč jí síly stačí,ale na nějaký lepší výsledek to prostě není.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
3.5
Film absolutně o ničem. Herci ze seriálů, naslaná a nemastná Aňa Geislerová. Příběh o ničem, z hororu to pobralo asi dvě scény dohromady 30 vteřin dlouhé. Propadák.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Jednotlivosti zajímavé, audiovizuál skvělý, jen naprosto neukotvené v nějakém jednotném filmovém světě, žánrovost a "realističnost" se neprogramově třou a jednotlivé prvky se navzájem negují. Ale to je vlastně pro duo Samir/Chlupáček pravidlem - mají vymyšlený koncept, mají jednotlivosti, ale na cestě od jednoho k druhému se to někde zadrhne. A je to škoda.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Zaprvé, tohle není horror ale psychologické drama, které zbytečně klame tělem (názvem) a za druhé, to haló a hype kolem, jaká že se tu neurodila žánrovka, se ukázalo zase liché.
sabule
14 227 bodů
6
No jestli jdou diváci do kina s pocitem,že uvidí horor,tak budou dost zklamáni i když nevím,co si autoři pod slovem horor představují.Film není špatný,trochu hustá atmosféra a slušné herecké výkony.Není to špatné!
bayern
13 716 bodů
7
Film není špatný,dobří herci a klasický děj podle známé předlohy,ale hororem bych ho rozhodně nenazval spíš takovou legendou!
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
4
Skvělý nápad (Ono zmodernizování), o to větší zklamání co z toho vypadlo. Energie herců nulová, horrová atmosféra průměrná, zvuk totálně dokonalý. Není to ale přece jenom málo?
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
5
U lavice dítě stálo, z plna hrdla křičelo... Nejslavnější baladická báseň ze Erbenovy sbírky skladeb, kterou se navíc řada z nás musela učiti za svých povinných let i nazpaměť. Když jsem pak zjistil, že si ji pár českých filmových tvůrců vzalo za materiál ke stvoření hororu v české kotlině, byl jsem nadšený a plní očekávání. Jenže samotné filmové zhmotnění mě nakonec vůbec neuspokojilo... Vždyť ten příběh je daný, přijde divná osoba a vezme si tvoje dítě atd. Ale dost rychle jsem uviděl, že v téhle podobě se legendárních 12 Erbenových slok nemění v zapamatovatelný český horor.. Přitom třeba atmosféricky odvedla česká parta dobrou práci, kterou táhne především ohlušující stahující zvuk. Jenže to klíčové se úplně nepovedlo a způsob jakým roubují Eliščiny strachy do sbírky, vydané v polovině 19. století, není vůbec poutavý.. Polednice sice chápe, že tou hrůzou nikdy nebyla ona figurka, ale jednání matky, jejíž paranoidní přeměnu Aňa Geislerová dává obstojně, jenže stejně pak naráží na to, že už není co vyprávět. A na to film dojíždí nejvíc, v téhle podobě si to ani tu standardní 90ti-minutovku neobhájí.. Nesmírně těžký úkol tahle adaptace, kterou pořád nejlépe zvládla Brabcova povídková Kytice, ale tohle má nějaký režijní nápad, který se nezalekl, ani před tím, jak moc nemainstreamově to působí.. Takže, kdo se šel pokochat a hrdě prohlásit "to mě ve škole učili, vím jak to dopadne..", dost rychle pochopí, že tady ho upečou.. 50%
Matli
Matli
8 300 bodů
4
Atmosféra je velice průměrná až obyčejná (na horor), od HBO bych čekal větší pecku. Ať se Aňička snažila sebevíc, tak jí to bylo prd platný, u rádoby lekaček by se nelekl ani někdo kdo se bojí i přivřených dveří. No prostě nic-moc. 22%
blazma
blazma
4 928 bodů
8
Rozhodně jsem byl z dalšího českého filmu, který má v sobě velký potenciál hodně v rozpacích. Byl jsem, ale vyveden z omylu, film se mi nehorázně líbil. Převyprávět příběh o Polednici, který snad každý zná, do modernějšího pojetí, byla určitě trefa do černého. Občas tam byli sice nějaké ty mouchy, scénky které tam byli možná už navíc, které filmu spíše při horšili než pomohli. Aňa Geislerová dle mého názoru předvedla opravdu hodně dobrý herecký výkon, věřil jsem jí skutečně každé slovo. Konec je dle mého názoru, trošku nesmyslný a z celého filmu mě zklamal právě ten konec. Celou dobu to bylo, opravdu napínavé, čekal jsem jak to dopadne a nic. I přesto, pro mě nejlepší český film za posledních pár let.