13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

76%

Komentáře a recenze 35

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
8
Konečně si Michael Bay odfrkl od Transformers a natočil něco "normálního" kde nehrají hlavní roli roboti z vesmíru,ale lidé z masa a kostí. Vojáci z Benghazi jsou opět přepálení,ať už to je délka,nebo výbuchy a akce. Tak jak je to u Baye zvykem,ale tentokrát je to v rámci možností stravitelné a místy i uvěřitelné. Bay v první půlce kupodivu dobře buduje atmosféru a emoce u hlavních postav. Druhá půle je jen akcí nabitá válečná vřava,která je sakra dobře natočená. Těch 144 minut uteklo jako voda a to je známka,že jsem se dobře bavil.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6.5
Velice patriotistický snímek, kterému jsem moc na chuť nepřišel. Akční scény povedené, střelba, krev, vše vypadalo reálně, ve výsledku je to ale příliš vyumělkované a plné vlasteneckých dialogů i monologů. Chápu, že je to podle skutečné události, že si vojáci zažili své.. hodnotím však zpracování filmu a to jak na mě zapůsobil.. max. na 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Další neplánovaný masakr. Válečný příběh dle skutečné události a v režii Michela Baye. Vizuální podívaná tedy zaručena. Událost, která se stala v Benghází 11. září 2012 je zpracována s veškerou úctou ke všem zúčastněným a ukazuje, jakým peklem si oddíl musel projít. A jako obvykle nechybí ani reálné politické jednání ve velení. Šlo o záchranu života a americká vláda nedokázala rychle zareagovat. Dokonce byla na místě snaha tomu i naivně zabránit. Nastalo peklo, které dopadlo jak dopadlo. Dějově největší rozčarování se ukazuje v místě, kdy byla vyžádána podpora letectva a ti se na to prostě vykašlali. Snímek přináší to, na co jsme od Baye zvyklí. Patřičný švih, dechberoucí kamera, napětí, city, zoufalství a zlost. Film ve stylu snímku Ridleyho Scotta ´Černý jestřáb sestřelen´, který se může vedle něj bez problémů zařadit.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Nekonečná umrtvovací kůra extrémně špatně sestříhané akce, kde Michael Bay ve vší své bezelstnosti kupí jedno klišé na druhé. Ten tlak v hlavě, který cítíte během sledování, to fyzicky hloupnete.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Černý jestřáb pro novou generaci. Je rozdíl přečíst si novinový článek a pak vidět ten masakr "live". Bayova svižná režie se spoustou výbuchů a patosem k tomuhle sedla jako prdel na hrnec.
muzz
muzz
18 035 bodů
7
Jen bych dodal, že tentokrát to agentury a bezpečnostní poradci v reálu netradičně vyhodnotili správně, ale že se nic navíc pro ochranu ambasády dělat nebude, rozhodla ministryně zahraničí Hillary Clinton.
lamps
lamps
15 156 bodů
6
Michael Bay je komerční tvůrce, který má jistě skvělý přehled o základních žánrových měřítkách a postupech, ale veškeré dění včetně akčních sekvencí neumí absolutně znaturalizovat a dodat mu osudový, fyzicky bolestivý nádech. 13 Hours představuje prototyp dobré akční podívané, které ale zoufale schází jakýkoli inovativní impulz, jež by ji povýšil do kategorie výborné - charakter ústřední postavy je představen pomocí nejprofláklejších klišé a její jedinou motivací je tradičně návrat k ženušce a malým dcerkám, ostatní aktéři se v příběhu jen tak míhají a díky totožným fyzickým parametrům v akční vřavě těžko rozeznáme jednu od druhé. Zápletka jinak primitivního děje je kypřena otravnou postavou iracionálního šéfíka, který jen účelně jedná, aby situaci více vyhrotil, a konečně i samotná akce nestrhne tak, abychom se jí zcela poddali a zapomněli na vše ostatní. Pochválit lze rychlé tempo, díky němuž nepůsobí stopáž přestřeleně, úvodní dokumentární pasáž a s ní související zobrazení Benghází coby skutečného pekla na zemi, kde je zabíjení na každodenním pořádku. Je to film upřímnější a efektivnější než nesourodý Pearl Harbor, ale stále příliš vyumělkovaný a málo intenzivní, v porovnání s Black Hawk Down vyčpělý looser...
  • Prostředí a jeho stylová prezentace
  • Dravé tempo, střih a kamera
  • Snaha o čistou žánrovost
  • Příliš mnoho klišé
  • Uměle navozený vztah k postavám
  • Nulová inovace a žádné překvapivé motivy
Milandob
Milandob
8 900 bodů
6
pokus michaela baya prist s novym black hawk down, ale na ridleyho ani zdaleka nema. film plny klise (teda bayovske trademarky, ako spomalene zabery a americka vlajka atd) ktoremu chyba trocha nadhladu...
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Od Baye bych čekal větší rachot, ikdyž je to podle skutečných událostí. První půlhodina je zbytečná seznamovačka postav, stejně jsem se do nikoho nevcítil (možná to bude tím, že jsou všichni zarostlí jako celej hokejovej tým a člověk se v nich nevyzná), ale další dvě hodky jsou celkem akční, což je na druhou stranu dobrý, ale ten závěr mě lehce zklamal, furt je to jen film, tak proč si tu realitu trošku neokořenit :-D 78%
rkotvald
rkotvald
3 162 bodů
9
Michael Bay vsadil ve filmu 13 hodin na neokoukané xichty a myslím si, že udělal dobře. Hemžilo se to tam sice hipstery či všelijakými zálesáckými dřevorubci, ale filmu to ve výsledku neškodilo, ba naopak. Chvílemi jsem mezi zvukem svištících kulek a drtivé hudby erpegéčkové palby přemítal o kopulaci mezi sestřeleným černým jestřábem a chodící smrtí. Film má slušné tempo, občas nějaké to klišé se mu může vytknout, ale rozhodně jsem rád, že Bay zmírnil svůj cit pro kýč a zbytečně jím nezatěžoval vojenské prostředí.