Muž, který zabil Dona Quijota

63%
Muž, který zabil Dona Quijota

Toby býval idealistickým filmovým studentem. Jeho ztvárnění příběhu Dona Quijota, které natočil v malebné španělské vesnici, mělo obrovský úspěch. Ale to bylo kdysi. Z Tobyho se stal arogantní a cynický režisér reklam. Peníze a sláva ho změnily k nepoznání. A tak zatímco se ve Španělsku snaží dokončit natáčení nové reklamy, užívá si s manželkou svého šéfa. Poté, co se Tobymu dostane do rukou stará kopie jeho studentského filmu, vydává se na místo, kde před mnoha lety svůj opus vytvořil. Zjišťuje, že jeho tehdejší počin měl na obyvatele ospalé vesnice stašlivý vliv. Potkává starého pomateného výrobce obuvi, který se domnívá, že je Don Quijot a Toby jeho Sancho Panza. Toby se ocitá uvězněný v bizarních fantaziích starého pána. Rozlišit realitu od fikce je pro něj stále těžší. V průběhu svých komických a stále více surrealistických dobrodružství je Toby nucen čelit tragickým důsledkům filmu, který navždy změnil naděje a sny malé vesničky. Může Toby získat zpět svou lidskost? Může Don Quijot přežít své šílenství?

Legendární režisér, který má na svém kontě hity jako 12 opic, Král rybář, Kletba bratří Grimů, se ale nevzdal. Jeho sen o natočení tohoto pohádkového dobrodružství se konečně stal skutečností. Hlavních rolí se ujali Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí, Poslední z Jediů), Jonathan Pryce (Piráti z Karibiku, Vrtěti ženou), Olga Kurylenko (Quantum of Solace, Nevědomí) a Stellan Skarsgård (Mamma Mia).

O realizaci filmu Muž, který zabil Dona Quijota se režisérský mistr Terry Gilliam snažil téměř 20 let. Přípravy a shánění finančních prostředků zabraly zhruba 10 let. V roce 2000 začalo natáčení. Tehdy se před kameru postavili Johnny Depp a Jean Rochefort. Od první klapky štáb stíhala jedna katastrofa za druhou. Krupobití zničilo drahou techniku, natáčení stále rušily průlety stíhaček a Rocheford onemocněl, takže musel odjet do Francie a podrobit se operaci. Projekt byl zrušen po 6 natáčecích dnech. Díky tehdejší přítomnosti dokumentaristů na place vznikl v roce 2002 velmi originální dokument Ztracen v La Mancha. (Bioscop)




Recenze: Muž, který zabil Dona Quijota

Kinobox.cz
50%

Neříkám, že film občas nemá originální zábavný nápad (např. způsob, jakým je vyřešeno, že se celý odehrává ve Španělsku a tudíž by většina postav v něm měla logicky mluvit španělsky), ale jde spíš o velmi řídce roztroušená zrníčka.


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
10
Snímek 25 let se topící během natáčení v problémech je konečně hotov a my máme možnost vidět známou literární postavu, kterého na svět přivedl autor Miquel de Cervantes y Saavedra, v krapet neotřelém hávu. Jedná se o velký opus, jaký měl v původních myšlenkách být? Jak to u problémových filmů už bývá, i tady platí, že nikoliv. Ale pozor. Protože se nejedná o žádný popkornový film a ani o adaptaci původního díla, snímek je pouze pro filmové fajkčmery a pro náročného diváka. Začíná snahou natočit reklamu na vodku, ve které má vystupovat Don Quijote. Natáčení se však potýká se značnými problémy a tak následuje vizuální etuda samotného režiséra ve své zoufalosti, démoničnosti a artové nerozvážnosti. Ano, art tu má hlavní vizuální roli a tak se snímek pro běžného diváka stává značně těžkopádným budící dojem k nepochopení díla. Dobrodružství onoho režiséra se potýká s fantazií sobě vlastní i diváků. Místy to vypadá, jako by se do snímku promítly i myšlenky a psychologické etudy samotného režiséra tohoto snímku Terryho Gilliama. Absurdní divadlo, anarchistický humor, neotřelost ambiciózních myšlenek, ve kterých mnozí vidí i rasismus. Hodně diskutabilní dílo, které jakoby bylo odpovědí na Alenku v říši divů. Režisér Toby vs. Don Quijot de la Mancha ve vizuální podívané, která se ve svém smyslu sice bortí, ale má šanci postupem času uzrát. Tento film své místo bude hledat hodně dlouho.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Ten film je strašně ošklivý, strašně nemotorný a veskrze nudný. S donem Quijotem to krom povrchních dějových paralel souvisí tematicky tak málo, že vůbec nechápu, proč bylo pro Gilliama tak zásadní, aby ten film vznikl jako jeho adaptace.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Hodně velká bizarnost. Herecky sice fantastické, ale ten surrealistický děj mě většinu času moc nebral.

Dodatečné informace

Původní název:
The Man Who Killed Don Quixote (více)
  • Belgie Muž, který zabil Dona Quijota
  • Belgie The Man Who Killed Don Quixote
Premiéra v ČR:
5. 7. 2018
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Belgie, Španělsko, Velká Británie, Portugalsko
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
19,12 mil. USD
Čeština:
Muž, který zabil Dona Quijota je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch