Amy

70%
Amy

Strhující film o vzestupech a pádech zpěvačky Amy Winehouse, která na začátku tisíciletí přepsala dějiny popové hudby. Její krátkou a bouřlivou kariéru zpracoval do celovečerního dokumentu Asif Kapadia, autor oceňovaného snímku Senna o legendárním pilotovi F1.

Kým ve skutečnosti byla dívka, která stojí za slavným jménem Amy Winehouse? Co tato hudební ikona skrývala před okolním světem a proč zemřela v pouhých 27 letech? Celovečerní dokument nechává promlouvat zejména Amy samotnou prostřednictvím dosud nezveřejněných archivních záběrů, rozhovorů, ale především skrze její hudbu a původní texty, které vždy reflektovaly aktuální události jejího života. Vidíme Amy jako obyčejnou dívku s obrovským talentem a touhou zpívat, jako zjevení ohromující hudební fajnšmekry, jako popovou hvězdu obletovanou fanoušky i jako oběť manipulovanou manažery a pronásledovanou bulvárními novináři, unikající k závislostem. Za známým mediálním obrazem ale odhalujeme hlavně Amy, která skutečně touží jen po dvou věcech: opravdové lásce a hudbě. (Aerofilms)



Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
Sledování tohoto filmu je divácké utrpení, a to myslím naprosto vážně. Tohle není jednoduchý snímek, je to film na dřeň, ukazuje postupné vyhasínání života mladého talentovaného člověka s úchylným voyaerismem, který jde často za hranu. Plná kina svědčí, že je to druh filmu, který chtějí diváci vidět a v narvaném malém sále Světozoru, kde jsem film viděl, mě až překvapilo, že složení diváků byly povětšinou matky s nezletilými dcerami. Po filmařské stránce je to natočeno brilantně, Kapadia umí i ze zrnitého a nekvalitního materiálu udělat zajímavé sekvence a graficky se mu povedlo z tématu vykřesat maximum možného. Jestli jste i jejími hudebními fanoušky, dozvíte se mnohé o zákulisí jejích textů. Takhle silný dokument v kinech dlouho nebyl.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
9
Dokument je natočený z pohledy Amy. Zvolený postup umožňuje velmi dobře pochopit Amyino jednání a rozhodování. Její chování není manýrou rozmazlené hvězdy, ale křikem bolavého a křehkého nitra. Její nejbližší se dělí na dvě skupiny. Ti, kdo ji mají rádi, a jde jim o Amy jako lidskou bytost. Ví, že se musí léčit a i Amy toto chápe. Pro druhou skupinu je mašinou na peníze. Tisk potřebuje skandál a Amy je vděčný objekt. Drsným způsobem referuje o Amyiných eskapádách. Bez soucitu a smilování. Koho zajímá, co Amy sděluje svými písněmi. Excesy prodávají. Ano, milí diváci, sice nemáte takový talent, ale zato se určitě vedete spořádanější život než Amy. A trapné to není vůbec nikomu.
stantheman
stantheman
2 399 bodů
8
Skvělé , drsné drama v dokumenty o nezemsky originální zpěvačce , rvané svými slabostmi a lidskostí....Takový film si její památka určitě zaslouží......

Dodatečné informace

Původní název:
Amy (více)
  • USA Amy
Premiéra v ČR:
6. 8. 2015
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
USA, Velká Británie
Tržby:
8,41 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Amy je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch