1944

73%
1944

Sovietsky zväz 16. júla 1940 v súlade s paktom Ribbentrop – Molotov pričlenil Estónsko k svojmu územiu. 55 tisíc estónskych občanov bolo zmobilizovaných do Červenej armády. Nemecko v roku 1941 obsadilo toto územie. Miestni obyvatelia nemeckých "osloboditeľov" vrelo vítali a 72 tisíc z nich vstúpilo do nemeckých ozbrojených síl. Estónski dobrovoľníci vo Waffen-SS, tzv. baltické légie, patrili k najkvalitnejším jednotkám SS. V septembri 1944 boli nemecké jednotky evakuované po mori a na územie Estónska vstúpila Červená armáda. So Sovietmi však neprišla sloboda, ale poroba. Zvyšky estónskych ozbrojených skupín kládli odpor Sovietom až do 50. rokov, kedy už prebiehali vraždy, politické procesy, teror a predovšetkým deportácia do gulagov na Sibír. (Volodimir2)




Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Pěkný válečný snímek, který ukazuje více, než válku samotnou rozdělené Estonsko mezi rudé a SS. Ta doba byla hrozná všude. Co se bojových scén týče, je to velmi slušné, scénář skvělý. Velký problém jsem měl ale s moderním filtrem, který mě nepřenesl do druhé světové války, ale pořád jsem viděl dnešní dobu. Celkově velmi dobrá podívaná a zajímavé pobaltské zpracování.
Pas
Pas
6 225 bodů
2.5
Estonci v cizích službách. První půlhodinka snímku úžasná. Dále to však sklouzne do patetické žvanírny plné nelogických rozhodnutí . Ve finále zase přerod a zjištění , že nejsou ti " dobří " a zlí ale jen "svoji" .Válka skončila, SSSR se rozpadl a rozpolcení Estonci zústali dodnes.

Dodatečné informace

Původní název:
1944 (více)
  • Estonsko 1944
  • Estonsko 1944: Forced to Fight
  • Estonsko 1944: Přinuceni k boji
  • Estonsko Brüder/Feinde
  • Estonsko Frères Ennemis
Země původu:
Estonsko, Finsko
Rozpočet:
2 mil. USD
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné