Sword of Vengeance

48%
Sword of Vengeance
Sword of Vengeance
Normanský kníže a tyran Durant se společně se svými dvěma stejně krutými syny snaží nastolit tyranský diktát v severním cípu Anglie obývaném Sasy. To se mu relativně daří, až do příchodu tajemného cizince, který začne za pomoci ozbrojených vesničanů decimovat jeho vojska. Cizincova krvavá řež je vražednou cestou pomsty, zalitou velikým množstvím krve.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 434 bodů
8
Karel Roden v další zahraniční produkci, tentokrát ve velmi temné povídce ze středověku v celovečerní stopáži. A když je temná povídka, je i temná jeho filmová stránka věci a tak podle toho vizualizace také vypadá. Dějství se veze na minimu slov a především na bojových scénách a soubojích. Jejich choreografie je povedená hlavně vzhledem k pomalým záběrům. Tento snímek je tedy vyprávěn převážně obrazem, čím vytváří velmi ponurou atmosféru. V každém obraze či scéně je skryt určitý symbol posouvající děj dál a kdo se neumí patřičně dívat, nepochopí smysl a je ztracen. A tak je tento snímek tudíž jen tak na shlédnutí krapet složitější. Kostýmy jsou vydařené a kupodivu velmi realistické. I prostředí je podchyceno velmi dobře, takže syrovost dostává opět na významu. Nejedná se tedy o žádnou popkornovou zábavu, jak mnohý očekává. tady jde o zcela něco jiného.
Ombak_Penari
2 764 bodů
5
Divně nudně roztahané, levně vypadající a jednoduché. Jako jednohubka se svištícími čepelemi a cákanci krve to není špatné, ale to je tak asi všechno. Postavy nejsou nic extra, ani Karel Roden ne, nemají v tom podivném hloubavém pojetí ani moc co hrát a předvádět. Sice mě to něčím asociovalo povedené Valhalla Rising, ale oproti tomu zde chybí filosofický a umělecký nádech a jistá osudovost, tohle je vyloženě ploché. Za zmínku stojí snad jen zajímavá atmosféra, která vše halí do podivného mlhavého nádechu, ovšem ke zbytku to stejně nijak zvlášť nepasuje. Ze všeho nejvíc mi to připadá jako levné béčko, které se snaží levnost a béčkovost maskovat uměleckými postupy. Od shlédnutí neodrazuji, odpudivé to určitě není, ale nečekejte zázraky.

Dodatečné informace

Původní název:
Sword of Vengeance (více)
  • Velká Británie Sword of Vengeance
Země původu:
Velká Británie
Ocenění:
Žádná ocenění