Milada

57%
Milada

David Mrnka film Milada připravoval deset let, spolupracoval nejen s historiky, ale i s jedinou dcerou Horákových Janou Kánskou, která se na natáčení přiletěla podívat z Washingtonu, kde žije. Jana Kánská tvůrcům zpřístupnila dosud nezveřejněné podklady a materiály, např. osobní dopisy, rodinné fotografie, paměti svého otce. Na plátna kin se tak vůbec poprvé dostane dramatický osud Milady Horákové, který ve své době otřásl světem. Scénář Davida Mrnky není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, ale na základě skutečných událostí, bez zbytečného patosu vypráví osobní příběh hlavní protagonistky. Zaznamenává Miladiny ambice i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením.




Recenze: Milada

Kinobox.cz
60%

Je ale škoda, že když se režisér obklopil profesionálním týmem, pozapomněl na dramaturgii a drobné nuance, které by výslednému pocitu ze sledování Milady pomohly. Několik velmi silných scén Milada obsahuje (útěk Bohuslava Horáka z vily, řada výslechů Horákové a finální loučení před popravou), ale nedaří se je nenásilně navléct na celek jako korálek na nit jednoho silného příběhu.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
4
Takový snímek si Milada Horáková v žádném případě nezaslouží. Když pominu kulisy a dobovou atmosféru,tak je na filmu vše špatně. Ať už to jsou herci,dialogy,absence emocí,technická stránka a hlavně prazvláštní dabing. Příliš utahané a bez pořádné gradace.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
6.5
Ale jo, slušné ztvárnění příbehu Milady Horákové. Nevím, jak blízko je pravdě, ale určitý dojem na mě toto zpracování udělalo. českého diváka samozřejmě naštve, že čeští herci mluví anglicky, je to předabované... Chápu, je to o penězích, film měl určité ambice, ale nedívá se na to dobře. Velmi důstojný a dobře zpracovaný je potom závěr snímku.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
3
Snímek o Miladě Horákové tu bezpochyby rozhodně chyběl a tak sláva za odvážný tým, který se do toho s vervou sobě vlastní pustil. Vzal si na bedra velmi těžké břímě a vydal se cestou vskutku nelehkou. Snímek je tady a tak co s ním. Námět je postaven dobře. Začíná se činnostmi za války a tak se neznalý divák dozví, že Milada udělala pro republiku v podstatě to samé, co letci RAF, kteří za komunismu skončili úplně stejně jako ona. Dozví se, že se po válce angažovala ve vládě, kde zašedlá atmosféra připomíná mimo jiné např. snímek ´Ucho´. Stačí setsakramentsky málo aby vznikl problém. A že se problém skutečně objevil již víme. Pak už se film zajímá hlavně vězněním, výslechy a soudem. Ano, námětově je příběh vystavěn dobře, ale bohužel scenáristicky je sepsaný ledabyle. Chybí tomu prostě ta správná filmová nit. Celkově to totiž vypadá jako sestřih seriálu. Snaha o plynulost sice je, ale k zaujetí diváka nějakou pevnou dějovou linkou a dramatem je tu bohapustě pramálo. Na takový film je i ostudou značně malý rozpočet. Ona doba se ve snímku prostě uvěřit nedá. ÚPP ve světových blockbusterových snímcích dělá divy a v českém filmu nic? Na film určený do kin je i ostudou použití dobových filmových záběrů, stejně jako to udělali tvůrci u TV snímku ´Monstrum´. Sice se dá pochopit snaha ušetřit, ale film měl být odkazem doby a současného mladého diváka šokovat a ne vytvořit nic neříkající polodokumentární cosi. Alespoň tu komunisté nejsou zvýrazněni jako schizofrenní jedinci, jak je poslední dobou zvykem, opět viz. ´Monstrum´. Scény s výslechy jsou chabé a soud jako takový opět naprosto nic neříkající. Nic neděsí, nic nešokuje, nic nevyvolává odpor k danému režimu a soudnímu systému 50. let. Ne, tohle se opět nepovedlo. Měl vzniknout film vzdávající Miladě Horákové poctu a ne jen jednoduchá ledabylá převyprávěnka o jejím osudu.


Dodatečné informace

Původní název:
Milada (více)
  • USA Milada
Premiéra v ČR:
2. 11. 2017
Distributor:
Bohemia Motion Pictures
Země původu:
USA, Česká republika
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch