Underworld: Krvavé války

55%

Zajímavosti 17

  • Kate Beckinsaleová v jednom rozhovoru uvedla, že s nápadem na ženský lykanský rod přišla režisérka Anna Foersterová, a zavtipkovala, že důvodem, proč se v předchozích filmech nikdy neobjevily ženské lykany, byl "strach ostatních režisérů, že by mohly být ošklivé".
  • Všichni 4 připsaní elektrikáři se jmenují Martin.
  • Jedná se o režijní debut Anny Foersterové, která často spolupracovala s Rolandem Emmerichem (začínala jako kameramanka vizuálních efektů u filmu Den nezávislosti (1996)). Producent Len Wiseman s Emmerichem spolupracoval také jako asistent rekvizitářů na Dni nezávislosti a také na filmech Hvězdná brána (1994) a Godzilla (1998).
  • První film z podsvětí, který má ve Spojeném království rating 15 od filmu Underworld (2003). Ostatní pokračování Underworldu měla rating 18.
  • Zatímco předchozí díly série měly výrazně východoevropský nádech, tento film má skandinávský nádech se severským upířím sabatem a postavami se jmény jako "Marius", "Lena" a "Vidar", která jsou v Norsku a Švédsku velmi populární.
  • Postava Petera Anderssona se jmenuje "Vidar", což je moderní švédská podoba staroseverského boha "Vithar". V severské mytologii je Vithar synem Ódina a je předurčen k zabití nestvůrného vlka Fenrira při Ragnaröku. Pojmenování je tedy zřejmou narážkou na Vidarovu roli ve filmu jako nepřítele lykanů.
  • Původně se myslelo, že je to poslední film, ve kterém Kate Beckinsale hraje postavu Selene, ale Len Wiseman potvrdil, že se připravuje šestý film, ve kterém Beckinsale znovu ztvární svou postavu.
  • Na stěně hradu je několik obrazů starších upírů včetně podobizny Vlada Napichovače, známého také jako Drákula.
  • (asi v 39. minutě) Poté, co Selene odjela vlakem z Prahy na sever, je v leteckém záběru vidět vlak Amtrak Superliner, který jede přes hory. Společnost Amtrak v Evropě nejezdí.
  • (asi ve 36. minutě) Jeden z upírů je viděn, jak svařuje bránu. Svařování obloukem vydává velmi vysoké množství UV záření, takže by to zabilo jeho i kohokoli jiného v okolí.
  • (asi v 1h 8 min) Předtím, než Lycani napadnou Východní klan, Varga podává Davidovi zásobník se svítícími náboji. Svítící náboje mají UV tip pro upíry. Měly se nabíjet stříbrné náboje pro Lycany.
  • Kostymérka snímku Underworld: Krvavé války Bojana Nikitovicová vytvořila široké spektrum kostýmů, které zahrnuje jak středověkou zbroj z ledu, tak i honosné upíří plesové róby. Provedla také jisté úpravy na přiléhavém kostýmu smrtonošky, který nosí Beckinsaleová, aby jí usnadnila pohyb během náročných kaskadérských scén.
  • Kameraman Karl Walter Lindenlaub natáčel Krvavé války kamerou RED Weapon 6K.
  • Kromě rozsáhlého natáčení v exteriérech tvůrci filmu také plně využili možnosti světově proslulých Barrandovských ateliérů, společně se dvěma ateliéry v letňanských Prague Studios. Zde byly vybudovány dekorace pro většinu záběrů z východního a severského klanu. Zatímco vizuální stylizace východního klanu poměrně věrně odráží styl prvního dílu série, tajemné ledové prostředí severského klanu Nekvasil vytvořil od základů nově.
  • Snímek se natáčel na podzim 2015 po celkem 10 týdnů v Praze a okolí. Česká republika, která se může chlubit zhruba 2000 hrady a zámky, poskytla tvůrcům filmu nepřeberné množství možností. Po pečlivém výběru se tvůrci filmu rozhodli využít tři architektonické skvosty: hrad Lipnice, o kterém se v dochovaných materiálech objevují první zmínky už v roce 1314, zámek Kačina, velkolepé empírové sídlo, a konečně zámek Hluboká, který se majestátně tyčí na kopci nad řekou Vltavou. Monumentální gotické prostředí hradu Lipnice, plné úzkých a tmavých chodeb a podzemních komnat poskytlo zkušenému výtvarníkovi Ondřeji Nekvasilovi spoustu možností, jak zde vybudovat spletité interiéry sídla severského klanu. Symetrickou knihovnu zámku Kačina, krytou kupolí, bylo možno ideálně využít pro natáčení scén z jednání rady východního klanu, a zimní zahrada zámku Hluboká se skleněnými stěnami a ozdobnými železnými branami posloužila pro potřeby natáčení scén dekadentního upířího plesu, na kterém hostitelka Semira neupřímně vítá Selen s Davidem u východního klanu.
  • Clementine Nicholson, která roli v Krvavých válkách získala pouhých sedm týdnů po dokončení londýnské herecké školy East 15, se označuje za dlouholetou fanynku této série.
  • Původně mělo jít o poslední díl s Kate Beckinsale v hlavní roli, ale Len Wiseman potvrdil, že je ve výrobě šestka, v níž si roli Selene zopakuje.