Filmový dobrodruh Karel Zeman

75%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
7.5
Tohle je pocta mistrovi podle mého gusta. Dokument natočený s velkou pokorou k velkému umělci. Zeman je režisérská legenda,která si zaslouží to nejvyšší ocenění. Ještě teď kroutím hlavou nad jeho filmy. S jakou hravosti tvořil a bortil do té doby filmové hranice.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7
Chtělo to radikálně zkrátit ... mnohé pasáže rozvleklé, opakování mnohokrát řečeného. Za očekáváním zůstalo minimum autentických dobových záběrů (nechce se věřit, že se nic nezachovalo - ani fotky?) a výpovědí dobových spolupracovníků. Komentáře současníků by o Zemanovi vypověděly víc, než reflexe Burtona a spol., i když si jich vážím. Jako pocta budiž, jako "pomníček" málo.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Vhodně poskládaný dokument o našem filmovém velikánovi a géniovi animací a triků bez použití počítače. Přátelé, kolegové, ale i světoví odborníci rozebírají díla tohoto režiséra a vše je postupně prokládáno záběry z jeho filmů i práce na place. Ještě jednou klobouk dolů před jeho dílem.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
7.5
V rámci dokumentů o zákulisí filmového natáčení patří Filmový dobrodruh Karel Zeman k těm nejzdařilejším českým počinům. Diváci se z filmu dozví řadu pozoruhodných informací a i pokud tvorbu Karla Zemana znáte a četli jste třeba oslavnou publikaci z 80. let nebo znáte i starší dokumenty třeba Karel Zeman dětem, dočkáte se velmi komplexního zhodnocení Zemanovy tvorby. Uvedení v život filmových triků mladými adepty filmařiny mi přišlo velmi osvěžující a zábavné.
MajklCZsk
MajklCZsk
2 369 bodů
8
Tento dokument je jářku povedený, ovšem se mi zdá, až moc přeceněný. To je jen můj názor. Krom titulku dokument by si měl Filmový dobrodruh ještě doplnit titul "Óda". Totiž to máte poznatky o Zemanově tvorbě, chvála, chvála, Zemanova tvorba, chvála a chvála... Pak je tam tedy rekonstrukce studentů UTB pár záběrů z filmů Karla Zemana, ale uvítal bych, abych viděl ty scény celé. Ne jen chvilkově, jak se na tom studentíci vyřádili a pak jak se na to čučeli v Malém kině (opravdu výborné kino na Kudlově). Mj. se mě dokument dotýkal, jakožto studenta kudlovské filmovky. Jedna ze studentek při rekonstrukci je i má učitelka animace slečna Chytková a učitel audiovize pan Krupa. Btw. oba dva patří mezi mé nejoblíbenější učitele na škole. Jinak jsem se dozvěděl i něco o tricích filmových, i když jsem se o tyto efekty zajímal dříve a věděl jsem, jak to zhruba fungovalo.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Velká pocta mistru který dělal pro generace naší doby dobrodružné filmy s kouzelnými triky a při tom na koleně.Obdivuji práci celého kolektivu pro radost a český fortel při tricích a práci.Je i dobré zakoupit knižní podobu o práci tohoto člověka romantika a snílka.
Jaroslaw 23
1 448 bodů
7
7/10 Velmi pěkný dokument,který vzdává hold Zemanově tvorbě,pokud máte rádi jeho filmy i tvorbu,tady není o čem a rozhodně doporučuju.