Kůň na balkoně

57%
Kůň na balkoně

Rakouský režisér Hüseyin Tabak začínal ve filmovém průmyslu v Hamburku a postupně se během práce na dvaceti celovečerních filmech vypracoval na asistenta režie. Od roku 2006 do roku 2012 studoval režii a scenáristiku na Vídeňské filmové akademii u Petra Patzaka a Michaela Hanekeho.

Jeho druhý celovečerní film vypráví neobyčejný příběh 10letého Mika s Aspergerovým syndromem - mírnou formou autismu. Mika miluje matematiku, neumí lhát, nechápe dětské vtipy a každý den musí mít oběd přesně ve 14:17. Jeho svobodná matka Lara tvrdě pracuje, ale naštěstí se může vždy spolehnout na Hedi, milou starou paní žijící v sousedství, která je pro Miku jako vlastní babička. Mika je přísně kontrolován, ale jeho život se obrátí vzhůru nohama, když jedné zimní noci zaslechne na balkoně koňské řehtání. Co dělá kůň na sousedním balkóně? Vyřešit tuto záhadu mu pomáhá temperamentní dívka Danou, která ráda předstírá, že je indická princezna. Tajné vloupání do bytu s balkónem je jen začátek jejich velkého dobrodružství. Později zjistí, že jejich nový soused Sascha, bývalý matematik a nešťastný gambler, získal koně v loterii a touží ho prodat, což by mu pomohlo splatit dluhy. Kůň byl kdysi slavným dostihovým běžcem Bucephalusom. Přestože již není schopen závodit, je pro Mika perfektním společníkem a přítelem. Bohužel, ani Mikova máma si koně nemůže dovolit a Sascha je nucen svůj jediný majetek zpeněžit.

Hüseyin Tabak o svém filmu tvrdí: "Je zábavné vytvořit film, který povzbuzuje děti, aby se ptaly, a přiměje dospělé, aby si pečlivě promysleli odpovědi na jejich otázky. Cílem mého filmu je podnítit děti, aby projevily zájem o věci, které pro ně nejsou běžné, normální, čímž si rozšiřují své dětské obzory." (Film Europe)




Dodatečné informace

Původní název:
Das Pferd auf dem Balkon (více)
  • Rakousko Kůň na balkoně
  • Rakousko Das Pferd auf dem Balkon
  • Rakousko Horse On The Balcony
Premiéra v ČR:
28. 5. 2015
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Rakousko
Ocenění:
Žádná ocenění